Od četvrtka, 1. veljače do subote, 3. veljače 2018. godine u Narodnoj čitaonici ponosni smo domaćini izložbi skupini autora koji su zasukali rukave, upustili se u nepoznato i savladali maštovitu, zahtjevnu tehniku izrade umjetničkih djela savijanjem trakica papira - quilling. Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak, 1. veljače u 17.00.

Poznata i pod nazivom "papir filigran", quilling je tehnika motanja papirnih trakica u boji i slaganja raznih oblika od zamotanih elemenata. Njezin je izvorni oblik nastao u španjolskim i talijanskim samostanima oko 12. stoljeća u funkciji ukrašavanje naslovnica knjiga i religioznih predmeta, odakle se proširila diljem svijeta. Danas se quillingom bave i odrasli i djeca, a zbog iznimno velike dostupnosti materijala za rad - običnog papira - broj majstora i hobista neprestano raste. Quillingom danas nastaju mozaici s cvjetnim uzorcima, portreti, čipka od papira, pa čak i radovi koji izlaze iz okvira - doslovno, s obzirom da se radi o pravim malim kipovima od papira!

Osim razgledavanja radova, posjetiteljima i svima zainteresiranima u Narodnoj čitaonici tijekom izložbe se nudi jedinstvena prilika učenja tehnike izrade filigrana od papira - quillinga, koju će uživo pokazivati autori izložbe.

O autorima:

Gordana Mudri (53), iz Samobora, quillingom se bavi od 2011. godine. Osim kroz papir, svoju kreativnost izražava pisanjem i crtanjem.

Karolina Brukner (46) iz Zagreba. Quilling je dio njezinog života od 2013. godine. Voli oslikavati odjeću, heklati, plesti i šiti, te je 2017. godine imala samostalnu izložbu u Zagrebu.

Irena Gornik (50), nakon 25 godina novinarstva u Zagrebu se vratila u Medulin i počela baviti quillingom. U četiri godine druženja s trakicama papira imala je tri samostalne i par zajedničkih izložbi u galeriji Loža u Medulinu, 2014., 2015. i 2016. godine.

Branka Miletić (45), rođena Riječanka, živi u Zadru, a quillingom se bavi pet godina. On je postao njezin stil izražaja i života. Imala je dvije izložbe: jedna samostalna i jedna zajednička s udrugom 2015. godine u Zadru.

Fra Željko Mesaroš (44), brat redovnik kapucin u Rijeci, tehnikom quillinga bavi se 20 godina.

Fotografije: Branka Miletić