Naslovna fotografija: Pajkurić Boris: Dogovor (oko 1964. g.)

Iz pera Borislava Božića o izložbi  "Mala retrospektiva Fotokluba Rijeka":

Fotoklub Rijeka djeluje preko osamdeset godina u gradu Rijeci, a utjecaj je znatno širi od lokalnog dvorišta. Fotoklub Rijeka /Sušak/ suosnivač je Hrvatskog fotoamaterskog saveza. Svi riječki fotografski autori bili su članovi Fotokluba Rijeka i u klubu su se formirali kao značajni riječki i hrvatski autori. Klub i danas djeluje na tom tragu i nosi značaj referentnog centra za fotografsko stvaralaštvo ovog područja. Programski i organizacijski je otvoren, kreativan, radno i komunikacijski dinamičan.
Fotoklub Rijeka raznolikim i originalnim programom, koji uvažava sve aspekte fotografskog stvaralaštva, stvara ambijent u kojem će se dobro osjećati fotografski autori svih provenijencija. Radnim i stvaralačkim okruženjem potiče i pomaže profiliranju novih autorskih osobnosti. Strukturom i kvalitetom programa kod posjetitelja njeguje razumijevanje te kritički stav spram medija fotografije. Propitivanjem vrijednosti fotografije digitalnog doba stvara kritičko okruženje koje prepoznaje, valorizira i usvaja suvremene umjetnička praksa.
Slijedimo ideju sveobuhvatnosti fotografskog stvaralaštva. Novoformiranu biblioteku fotografske literature i časopisa proširujemo novim naslovima te je u potpunosti u funkciji. Muzejsku zbirku fotografske opreme i pribora nadopunjujemo i u okviru Centra za kulturu fotografije dostupna je javnosti. Posebnu će pažnju u našem Klubu imaju mladi, kroz Sekciju mladih Fotokluba Rijeka, kako bi u svom odrastanju bolje i lakše razumjeli fotografsku sliku s aspekta kreativne platforme ili naprosto slike kao dominantnog elementa u kontekstu suvremenih vizualnih komunikacija. Bez zadrške podržavamo i potičemo fotografske prakse i analognog i digitalnog profila kroz redovni rad i kroz aktivnost Sekcije ljubitelja analogne fotografije. Razvijamo i proširujemo suradničku mrežu fotografskih autora, tumača i teoretičara fotografskih praksi, povezujemo se i surađujemo sa srodnim ili sličnim institucijama. Ovakvu sveobuhvatnost i demokratičnost Fotoklub njeguje preko osamdeset godina i nastavlja s dobrom praksom, a s ciljem popularizacije fotografskog stvaralaštva , ali i izdvajanjem i afirmiranjem pojedinaca sa snažnom umjetničkom osobnošću.

Kako i zašto upisati se u Fotoklub Rijeku?
Jednostavno i zato što ćeš biti član fotografskog društva iz kojeg su izrasli svi značajni riječki fotografski autori. Kod nas se njeguje fotografija po svim njenim praksama i sve njene stvaralačke platforme. Dakle, koliko god je korisno, toliko je i čast biti članom jedne od najstarijih fotografskih udruga koja u kontinuitetu djeluje tijekom skoro cijeloga dvadesetog stoljeća pa sve do danas.
O postupku učlanjenja više piše na našim internetskim stranicama www.fotoklubrijeka.hr

Autori izlagači:
Anđelković Anđelko, Pristanište
Anđelković Anđelko, Pristanište
Broz Vanda, Na remontu
Debeuc Ervin, Ukrštena snaga
Dorčić Dario, Tišina
Đoko Milekić, Samotnici s Pećina
Gasparini Ante, Rublje je suho
Giovanelli Ivan, Rano u jutro
Hreljanović Viktor, Oseka 1
Maričić Veljko, Jutarnja toaleta
Maričić Veljko, Ribari
Ostojić Borislav, Čvrsta veza
Pajkurić Boris, Dogovor
Pavić Krešimir, Oblo
Peč Maks, Trajekt u vožnji
Sila Zdenko, Bistro more kopija
Smokvina Abdon, Vrše
Soprano Fernando, Dettaglio,
Vukmanović Vojko, Među divovima,