Kazališni redatelj i sveučilišni profesor Nikša Eterović 16. listopada u 18 sati gostuje u Središnjem odjelu Filodrammatica, u sklopu projekta za kreativno razmišljanje i djelovanje YellowFish. Da mu iskustvo predstavljanja pred zahtjevnom publikom nije strano pokazuje i činjenica da je u svom dosadašnjem stažu skupio više od 130 kazališnih premijera, od čega veći dio u funkciji redatelja izvedbe.

U sklopu svoje riječke turneje, koja uključuje i radionice i izložbu u Centru za tehničku kulturu i Klubu mladih, s nama će razgovarati o tri knjige kojima je obuhvaćeno njegovo dramaturško, edukacijsko i terapeutsko iskustvo skupljeno na putu između Berlina i Zadra. Knjige Koliko je stvarna stvarnost (dramaturgija biografije), Oštrica dijagonale i Iz raskoraka u korak (ljekovitom snagom poezije) namijenjene su svim scenskim umjetnicima, onima koje zanima terapija poezijom i rad s mladim kazališnim nadama.

Nikša Eterović, koji za sebe kaže da je posvećen otvaranju konzervi punih preplašenih studenata, te da dobro odgojena djeca nisu isto što i budna i zainteresirana djeca, sa suprugom Juliom radi s mentalno oboljelim osobama i scenskim umjetnicima, ali i obiteljima koje žele zajedno stvarati. Nakon karijere u Berlinu, trenutno predaje na zadarskom sveučilištu i promovira važnost rada na sebi, ali i čitanja poezije, prvenstveno Tina Ujevića na temelju čijih tekstova vodi terapijske radionice.

Sudjelujte u drugim događanjima Mjeseca hrvatske knjige 2017. u Gradskoj knjižnici Rijeka! Više o susretima.

Fotografije: Lisa Brank