Oplemenite se bojama! Dođite i pogledajte izložbu „U oku slikara“ likovne udruge „Veli pinel“ u Narodnoj čitaonici na Korzu od 24. travnja (svečano je otvorenje u 18.30 sati!) do 2. svibnja

Likovna udruga “Veli pinel“ iz Kostrene, kolijevke pomoraca i kapetana, djeluje uspješno već dvadeset i drugu godinu. Osnovana je u prošlom stoljeću, olujne 1995. godine, blagoslovom novopečene Općine Kostrena. U početku skromno i malim koracima, s vremenom se razvila u respektabilnu i mnogobrojnu, jaku i kreativnu skupinu likovnjaka koji svojim radom i zalaganjem u udruzi doprinose dobrom statusu udruge u Kostreni, Primorsko–goranskoj županiji, ostatku zemlje te izvan Republike Hrvatske, posebice u BiH, Republici Sloveniji i Crnoj Gori.

Djelovanje udruge, osim samog likovnog stvaralaštva, uključuje sudjelovanje na likovnim kolonijama i ex temporama, humanitarnim akcijama, ekoakcijama i niz drugih aktivnosti.

U potkrovlju stare škole u Sv. Barbari u Kostreni te još jednom bivšem razredu kat niže, već više od dva desetljeća vodi se „bitka“: crtež, boja, platna, pineli, klupice, palete, štafelaji, oštri pogledi, kao i diskusije koje redovito završavaju prijateljskim druženjima i dogovorima za buduće izložbe i aktivnosti. Udruga varijabilno broji između 30 i 50 članova raznih dobnih skupina. Koriste se svim likovnim tehnikama koje su financijski i zdravstveno dostupne.

Likovni rukopis članova koji izlažu u Gradskoj knjižnici Rijeka izrazito je pozitivističkog naboja, oslobođen krutosti strogog realizma i, više ili manje, svatko je priložio djelić sebe i svog intimnog doživljaja materije koju oslikava. Uz zdravo se druženje, ozbiljnim radom postepeno izgrađuje, shodno svojim sklonostima u slikarstvu, svaki član ponaosob. Potvrđuje se to nagradama na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, kolonijama, ex temporama… Udruga sudjeluje na humanitarnim akcijama i aukcijama. Likovna kolonija “Žurkovo” u organizaciji udruge “Veli pinel” tradicionalno održava svake godine, i to sve masovnije. Sudjelovala je na prvoj Međunarodnoj ženskoj koloniji u Bili kraj Livna “Bila 2009” kojoj je cilj, prema UNESCO-ovim konvencijama, očuvati kulturnu baštinu i različitost kulturnog izričaja, putem stvaralaštva žena. Razvija lijepe odnose s umjetnicima iz Crne Gore i Slovenije. Likovna udruga „Veli pinel“ dobila je nagradu Općine Kostrena kao najbolja udruga u 2005. godini.

Koncepcijski ova udruga svojim promišljanjem i tematikom pripada ozračju mora, kamena, sunca i uglavnom mediteranskom štihu, ponekad se izgubi i u goranskim šumama. Koliko slikara, toliko rukopisa. Divno, pogotovo kada se uzme u obzir da su to ljudi drugih profesija i da im je slikanje zadovoljstvo u slobodno vrijeme.

Pri osnivanju Likovne udruge „Veli pinel“ 1995. g. stručno vodstvo pripalo je poznatom slikaru Josipu Joži Deranji, no nakon smrti prof. Jože stručno vođenje preuzima slikar Ivan Penzeš Nadalov, koji je vodi i danas.

Nadamo se da ćete s naklonošću prihvatiti likovna ostvarenja ovih likovnih neimara iz Kostrene.