U prvobitno zamišljenom konceptu ciklusa Knjiga do knjige 2. srijeda u mjesecu zamišljena je za promidžbu izdavača odnosno promidžbu dobro osmišljenih nakladničkih nizova pod nazivom Knjiga do knjige… dobra biblioteka! u kojoj bi urednici čitateljima predstavljali ideju, koncepciju, način nastajanja i izgradnje tih biblioteka.

Predstavljanje sedam problemskih slikovnica s terapeutskim pričama iz biblioteke Sad razumijem! Naklade Slap prva je realizacija te zamisli. 

27. travnja 2017. u 13 sati u Ogranku Trsat biblioteku Sad razumijem! Naklade Slap predstavlja njen urednik, psihijatar, dr. sc. Dalibor Karlović

Dalibor_Karlovic2

Zašto baš ova biblioteka? Jer je drugačija od drugih.

Mala će djeca, pomoću ovih priča, moći razumjeti što duševna bolest može prouzročiti. Shvatit će da su promjene ponašanja simptomi bolesti koja se može liječiti strpljenjem i pomoću terapije. Tada će znati da su voljena i u trenucima kada mami ili tati baš i nije dobro...

Ne zaboravite moć priče i bajke, moć riječi, slike, zvuk a i u današnjem okruženju. Maštajte i smišljajte priče koje će vam otvoriti nova vrata. Ako vam ponestane inspiracije, dođite u knjižnicu, jer u njoj ima mnogo priča koje čekaju samo na vas!

Svako vrijeme nosi svoja obilježja, pa tako i postignuća kao i svoje tegobe. Tegobe koje su nekad bile ugroza danas to više uopće nisu, a razvijaju se tegobe koje nekad nisu ni postojale ili se barem za njih nije znalo u obliku u kojem se danas pojavljuju. Danas se djeca igraju na drugačiji način negoli prije dvadeset godina. Rađaju se u digitalno doba okružena tehnologijom svud oko sebe: telefoni, tableti i računala svud su oko njih, a tempo života neupitno se ubrzava. Ni odrasli to ne umiju uvijek pratiti. Opstanak ljudi danas se ne povezuje toliko s preživljavanjem u prirodnom okruženju kao u doba kad se čovjek pretežito bavio lovom i poljoprivredom, danas je opstanak povezan s prilagodbom virtualnom sustavu koji je stvorio čovjek. Teško se oduprijeti izazovima i pritisku koji nameće suvremeno društvo. Nastaju tegobe koje nije lako objasniti odraslima, a kamoli djeci. Ozbiljan znanstveni način pun riječi koje djeca ne razumiju nije način koji dopire do djece. Ni odrasli ponekad zapravo ne shvaćaju što im se na taj način želi reći.

No, postoje načini! Jedan od njih, i to odličan pristup, jesu terapijske slikovnice. One djeci pristupačnim jezikom i stilom objašnjavaju neke od poremećaja kao što su psihoza, depresija, autizam, ADHD, granični poremećaj ličnosti, anoreksija, noćni strahovi. 

O slikovnicama (preuzeto s mrežnih stranica Izdavača)

Mamino čudovište : kako djeci objasniti depresiju / Erdmute v. Mosch - od 3. godine

Mala djeca mogu puno toga shvatiti, više nego što sama mogu izraziti. Kad se oko njih nešto značajno događa, ona to doživljavaju. Kad promjene oko sebe ne mogu shvatiti, te im se iste ne objasne, djeca sebi pripisuju krivnju i misle da su ona uzrok problema. Naime, mali djetetov svijet vrti se na početku samo oko njega samog. Potreban mu je oslonac i ne smije ga se ostaviti samog s njegovim pitanjima.
Torta za balerinu Elu : kako djeci objasniti anoreksiju / Anja Freudiger - od 5. godine Marijina starija sestra Ela u posljednje se vrijeme ponaša sve čudnije: ne želi objedovati sa svojom obitelji, neraspoložena je i povlači se u sebe. Marija se brine za svoju sestru, koja je iz dana u dan sve mršavija… Ova priča o anoreksiji daje (ne samo) mališanima uvid u poremećaj prehrane i pokazuje koliko je važno da se zajednički borimo protiv ove bolesti.
Knjiga puna osjećaja koja želi pobuditi nadu!

Najbolji tata na svijetu : kako djeci objasniti psihozu / Kerstin Trostmann i Rolf Jahn - od 5. godine

Niko je dječak koji ima sedam godina. Ima super tatu, koji se često s njim igra. Ali odjednom njegov tata počinje pričati o dolasku izvanzemaljaca i postaje jako čudan. Niko se počinje bojati i tatino stanje mu je jako bolno…
Nakon što je mama Niki objasnila da je tata bolestan i da se ta bolest zove psihoza, mogao ga je bolje razumjeti.
U ovoj slikovnici ostavljeno je dosta prostora za crtanje, kako bi tako svako dijete moglo dalje nastaviti vlastitu priču.

Moj veliki brat Matija : kako djeci objasniti ADHD / Anja Freudiger - od 5. godine

Julije se divi svom starijem bratu Matiji, koji je pun ideja i k tome veliki izumitelj. Ali, primjećuje da je kod Matije sve puno snažnije nego kod njega: bijes, tuga, ali i radost. Kad mu stvari ne pođu za rukom, Matija vrlo brzo postane neraspoložen. I u školi ima stalno poteškoće jer nije sabran na nastavi.
„Moj veliki brat Matija" pažljivo je oblikovana slikovnica, prva koja mlađoj djeci razumljivo opisuje pozadinu i posljedice ADHD-a – poremećaja deficita pažnje/hiperaktivnosti. Upoznat ćete simpatičnu narav dječaka koji maštom i hrabrošću uspijeva očarati ne samo svog mlađeg brata.

Mama, Mia i perilica u brzoj vrtnji : kako djeci objasniti granični poremećaj ličnosti (borderline) / Christiane Tilly, Anja Offermann - od 4. godine

Mia ponekad ne razumije svoju mamu: stalno telefonira, tužna je i uz sve to samoj sebi zadaje bol!
Što se to događa s mamom?
„Tvoja mama ima strašno puno misli i osjećaja koje se ubrzano vrte ukrug. Poput bubnja u perilici", objašnjava mamina liječnica. „Katkad ne može pronaći tipku STOP i onda joj je jako loše."
Što mama može učiniti kako bi joj uskoro bilo bolje - ovo će saznati i Mia. A osim toga će joj se, onako usput, ispuniti jedna velika želja.

Kako bih rado i navečer bila velika! : kako djecu naučiti samostalno spavati / Anja Freudiger - od 5. godine

Kada se spusti noć, u Laurinoj sobi počinju lupati strašna čudovišta i duhovi.
To je Lauri jezivo i zato ona puno više voli spavati u maminu krevetu.
No, mama zna kako pomoći: obzirno i malim koracima uklonit će njen strah. Već nakon nekoliko noći Laura se u svom krevetu osjeća sasvim sigurno i konačno je i navečer velika.

Ja sam Lovro : kako djeci objasniti autizam/ Barbara Tschirren, Pascale Hächler, Martine Mambourg - od 5. godine

Lovro se osjeća ugodno samo kada svaki dan sliči onom prethodnom. Uzbudljive izlete s razredom ili pustolovine uopće ne voli. Za predmet Priroda i društvo on i njegovi prijatelji Leon i Ana dobivaju zadatak napisati nešto o susjedinoj mački. Ali, crni mačak Albert nestao je bez traga. Leon i Ana su uzbuđeno započeli potragu. No, Lovro je pažljivim promatranjem došao do iznenađujućeg otkrića…
“Oprezno je prikazan doživljaj svijeta autistične djece te kako nema potrebe za izdvajanjem ove djece." Iz ekspertize Zaklade „Gesundheit".

Dođite! Na promociji će knjige biti ponuđene po povoljnim cijenama od 80 kn po slikovnici, a za komplet od 7 slikovnica ukupna cijena bit će 450,00 kn (s PDV-om).