Natječaj je raspisan radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za izložbu Book Art International, koja se održava u sklopu Međunarodnoga sajma knjiga u Frankfurtu od 9. do 13. listopada 2013. te za izložbu Best Book Design From All Over The World, koja će se tijekom ožujka 2014. godine održati u Leipzigu. Riječ je o izložbama na kojima se predstavljaju dosegnute razine kreacija likovnih urednika, dizajnera te tiskarskoga umijeća.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu poziva sve zainteresirane hrvatske nakladnike da do 4. srpnja 2013. godine pošalju knjige koje bi željeli prijaviti na adresu Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Ulica Hrvatske bratske zajednice 4, 10 000 Zagreb, s naznakom "Hrvatska lijepa knjiga".

Prijaviti se mogu knjige koje su objavljene od 17. srpnja 2012. do 3. srpnja 2013. godine. Nakladnici su dužni uz prijavljene knjige priložiti ispunjeni obrazac koji možete naći na ovom linku.

Ocjenjivački sud odabrat će tijekom srpnja najljepše oblikovane hrvatske knjige, a organizator će o njihovu izboru obavijestiti javnost preko medija te ih nakon toga poslati u Frankfurt.

Nakon sajmova u Frankfurtu i Leipzigu odabrane knjige postaju dio fonda muzeja German Book and Type Museum, koji je dio Njemačke nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek).

Prošlogodišnji izbor najljepših hrvatskih knjiga možete pogledati ovdje.