gay flag

Noćna straža/Varalice - Sarah Waters

4784

Sarah Waters britanska je spisateljica ljubavno-povijesnih romana čija je radnja uglavnom smještena u (tek naizgled) konzervativno viktorijansko doba. Iza vela čednosti i strogih pravila krije se fascinantan svijet erotike, queera i draga u koji nas uvode junakinje Watersinih zapleta. Iako njezina tri najpoznatija romana Tipping the Velvet (1998.), Affinity (1999.) i Fingersmith (2002.)još uvijek nisu prevedena na hrvatski jezik, moguće ih je nabaviti u izvornim izdanjima u našim knjižarama. Osim toga, BBC produkcija uspješno je ekranizirala sve tri knjige u obliku miniserija. U katalogu GKR-a zasad su dostupna tri prevedena naslova ove autorice: Noćna straža (2007.), Varalice (2009.) i Mali stranac (2012.).

Noćna straža prati sudbine četiri glavna lika; tri žene i jednog muškarca, u Londonu u razdoblju od šest godina, između 1941. i 1947. Neprestane zračne uzbune i bombardirane londonske ulice predstavljaju samo mizanscenu za veliku melodramatsku priču u kojoj se isprepleću nedopuštene veze, seksualne avanture, sofisticirana istospolna ljubav i kompleksna analiza osobnih psihičkih destrukcija.

S druge strane, sažetak romana Varalice kaže: to je izuzetna intriga u kojoj dvije djevojčice, Sue i Maud, bivaju zamijenjene u najranijem djetinjstvu te svaka od njih nehotice živi život one druge. Suočene s istinom, djevojke postaju suparnice. Pa ipak, među njima se javljaju emocije koje se na koncu osvješćuju kao ljubav.

U svijetu vrlo popularna, Sarah Waters kod nas je relativno nepoznata spisateljica koju svakako vrijedi početi čitati, ako ne zbog queer tematike, onda barem zbog genijalnih zapleta i neočekivanih raspleta ukrašenih vrhunskim opisima povijesnih epoha koji nas vraćaju u svijet Dickensovih junaka.


gay flag

Naranče nisu jedino voće - Jeanette Winterson

5149lW5U2QL

Jeanette Winterson, poznata i nagrađivana engleska spisateljica, najpoznatija je upravo po svojoj prvoj knjizi, Naranče nisu jedino voće (1985.). Ovaj roman o odrastanju prati avanture mlade Jeanette na putu od religiozne tinejdžerke do samosvjesne mlade žene. Iako obilježen kao «lezbijski roman», sama Winterson na to kaže kako ne razumije zašto bi strejt fikcija bila tek "fikcija", a roman koji uključuje homoseksualno iskustvo "gej" roman. Iako Winterson ima potpuno pravo, gej ili strejt, ovaj roman i ne zaslužuje baš visoku ocjenu, ali je ipak nezaobilazan dio LGBT književnog kanona.


gay flag

Planina Brokeback - Annie Proulx

brokeback_100

Vjerujem da radnju ove priče ne treba posebno predstavljati jer je istoimeni film snimljen prema ovom djelu ostvario značajan uspjeh s odličnim Heathom Ledgerom i Jakeom Gyllenhaalom u glavnim ulogama. Ako još niste gledali, brzo na Ogranak Drenovu po DVD i u obližnji kiosk po paketić maramica za plakanje. Za svaki slučaj, barem. :)

Knjigu Planina Brokeback (2006.), prema kojoj je Ang Lee snimio ovu tragičnu dramu, napisala je Annie Proulx, američka spisateljica i dobitnica Pulitzerove nagrade za književnost. Radnju već znate: dva kauboja Ennis i Jack susretnu se na sezonskom poslu na Brokeback planini (fiktivnoj planini u Wyomingu), a umjesto da čuvaju ovce, ubrzo shvate da više vole čuvati jedan drugoga. Šalu na stranu, ako ste veliki fan filma, zasigurno će vam se svidjeti i ova knjižica od kojih stotinjak stranica. Savršena knjiga za predah od čitanja teže literature, ali opet dovoljno emotivna da vam ostane u sjećanju.


gay flag

Linija ljepote - Alan Hollinghurst

330

Linija ljepote roman je britanskoga pisca Alana Hollinghursta nagrađen književnom nagradom Booker 2004. godine. Protagonist romana 20-godišnji je Nick Guest koji se nakon studija na Oxfordu treba posvetiti doktoratu te nalazi stan u Londonu u potkrovlju obiteljske kuće svog najboljeg oksfordskog prijatelja Tobyja. Tobyjev otac Gerald Fedden političar je konzervativne stranke čija se politička karijera nalazi u usponu nakon pobjede konzervativaca pod vodstvom Margaret Thatcher. Nick se tako zatječe u svijetu engleske elite, politike i bogatih, konvencija i tabua kulture 80-ih. Iako je Nick homoseksualac, prihvaćen je u krug Feddenovih, s kojima dijeli kulturni i estetski kapital.

Ako vas zanima tematika klasne borbe, politike, seksualnosti ili ste pak ljubitelj Fitzgeraldovog Velikog Gatsbyja, ovaj doista kvalitetno napisan roman pravo je štivo za vas.


gay flag

NeposluhNaomi Alderman

2379

Prvi roman autorice Naomi Alderman odmah je po objavljivanju nagrađen nagradom Orange za nove pisce. Neposluh funkcionira kao svojevrsna satira židovske zajednice temeljene na strogim obredima i tradicijskim pravilima. Poput njezine glavne junakinje Ronit Krushke, i Naomi Alderman Engleskinja je židovskog porijekla s duljim stažem boravka u New Yorku. Upravo prostori tih kultura predstavljaju pozornicu za odvijanje radnje romana: tradicijski zatvorena sredina londonske židovske zajednice suprotstavljena je liberalnijem duhu koji propuhuje s druge strane Atlantika. Kad se nesretnim slučajem mora vratiti u sredinu iz koje je potekla, Ronit se ponovno susreće s Esti, djevojkom s kojom je u tinejdžerskim danima imala strastvenu ljubavnu vezu, a koja je danas nesretno udana žena. Ova refleksivna ljubavna priča naučit će vas ponešto i o židovskim običajima i tradicionalnim molitvama koje postavljaju vječna pitanja – tko smo i kako bismo trebali živjeti u ovom svijetu?


gay flag

MauriceE. M. Forster

Maurice-462pix-web

Još jedan britanski roman o istospolnoj ljubavi 1987. godine dobio je i svoju istoimenu ekranizaciju s Hughom Grantom u glavnoj ulozi. Roman prati život Mauricea Halla od njegove četrnaeste godine, kroz razdoblje školovanja na Cambridgeu pa do brokerskog posla u očevoj kompaniji. Maurice je sasvim konvencionalan, pomalo konzervativan i skroman mladić, osim činjenice da, naravno, osjeća privlačnost prema vlastitom spolu. Napisan 1914. godine, kada je homoseksualnost bila popriličan tabu, ali objavljen mnogo godina kasnije (tek 1971.), roman je, iako smatran jednim od autorovih sporednih djela, hrabra i intimna priča o samoodređenju i otkrivanju vlastitih osjećaja jednoga muškarca, ali i osuda konzervativnih stavova tadašnjega britanskog društva.


gay flag

Moj slatki Sputnik - Haruki Murakami

moj_slatki_Sputnik_s260x410

Haruki Murakami, svakako jedan od najpopularnijih književnika današnjice i dobitnik brojnih nagrada, u ovom romanu pripovijeda o mladoj spisateljici Sumire koja se radije prepušta Kerouacovim djelima negoli osjećajima koje njezin najbolji prijatelj gaji prema njoj.

Kad Sumire jednom prilikom susretne Miju, sedamnaest godina stariju ženu, u njoj se rađa fatalna privlačnost te ona počinje živjeti na rubu stvarnosti i iluzije.

Tematika usamljenosti, neuzvraćene ljubavi, kao i egzistencijalna pitanja koja se isprepliću u ovom romanu, čine ga savršenim uvodom u Murakamijev opus i osebujan stil pisanja. Kako god bilo, ova knjiga vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnim prema tom piscu.


gay flag

Pohane zelene rajčice u gostionici Whistle Stop Fannie Flagg

rajčice

Poznati roman spisateljice Fannie Flagg iz 1987. godine nije klasična priča o istospolnoj ljubavi, bar ne eksplicitno okarakterizirana kao takva. Radi se o jednoj toploj priči čija je radnja smještena na američki jug tridesetih godina 20. stoljeća.

Osamdesettrogodišnja gospođa Clea Threadgoode pričom će o svome životu promijeniti život sredovječne kućanice Evelyn Couch, žene kojoj su sivilo braka i višak kilograma oduzeli svako samopouzdanje. No, pripovijedajući o svojoj prošlosti, i ona će u mislima otići iz staračkoga doma Rose Terrace u gostionicu Whistle Stop u Alabami, mjesto gdje se moglo naručiti dobru kotlovinu (a tajna je bila u umaku!), popiti još bolju kavu, spoznati što je bezgranična ljubav i povjerenje, ali i naučiti kako zataškati poneko ubojstvo.

Prema knjizi je 1991. godine snimljen i film Pohane zelene rajčice, koji svakako preporučujem pogledati. Ova je knjiga instant lijek za sve nijanse depresije, a na posljednjim stranicama nudi i poprilično zanimljive recepte koje možete isprobati. Naravno, glavni je sastojak - ljubav.

Fotografije: indiereader.com