...adekvatniji izraz koristili za ljude koji jednostavno žele nešto stvarati, raditi, od rada živjeti, a pri tom se ako je moguće i kreativno zabaviti ne smijemo propustiti ulogu i značaj časopisa "Majstor".

Prije svega, malo povijesti. "Majstor" je nastavljač tradicije genijalnog mjesečnika "Sam svoj majstor" koji je u Jugoslaviji živio punim plućima pomažući i odgajajući za stvaralaštvo stotine tisuća ljudi. U povijest legendarnog SAM-a možete i sami zaviriti... (Zbog napada nostalgije na vrijeme pripremiti maramicu.) A onda su došle devedesete - tvornice su propadale, tehnička praktična znanja bivala sve manje na cijeni, a kućanstva preplavila uvoznom elektronikom i ostalim pomagalima koja su nas (prividno) lišila potrebe da doista i budemo sami svoji majstori. 

Ipak, "Majstor" se je svemu tome otrgnuo i nastavio izlaziti do današnjeg dana. U njemu danas možete tako čitati o solarnoj struji za brod i kamper, pametnim e-rješenjima za bolji život, izradi namještaja od paleta, mobilnom fotonaponu te tako dobiti pravi poticaj za lovljenje u koštac s vašim tekućim problemom ili pronalazak nekog novog stvaralačkog izazova.

Mlađi čitatelj možda se pita što će mu uopće takav časopis kraj silnog bogatstva znanja koje se nalazi iza upisa u Google tražilicu, ali ono što vjerujemo je da u zakrčenom svemiru virtualnog prostora upravo trebamo sigurne i koncentrirane vodiče. Uostalom, listati "Majstor" je već po sebi korisno kao motivacija za upuštanje u koštac sa stvaralačkim problemima, a pogledamo li samo uspjeh časopisa "Make" i veličinu zajednice i projekata koji uz njega stoje zapitajmo se - ne bi li bili sretniji da i u svom dvorištu imamo nešto slično, s nama relevantnim temama i na hrvatskom jeziku. Da li uložiti svaka dva mjeseca 20 kuna za svrhu podrške takvoj priči stoga ne treba dva puta promišljati...

"Majstor" možete pronaći i u našoj Narodnoj čitaonici i čitati ako ste član Gradske knjižnice Rijeka.