U okviru europskog projekta „Creative StartUp“ – IPA Hrvatska – Slovenija 2007 – 2013 od 7. do 9. svibnja u ulici Ivana Grohovca 1A (ex Bernardiju) održava se konferencija i izložbeni sajam Creative StartUp, uz popratni kulturni i klupski program, s osnovnim ciljem međunarodnog predstavljanja riječkih i regionalnih kreativaca.

Konferencija će se odvijati u formi panel rasprava koje će, tijekom tri intenzivna dana i dinamični diskurs, nasloviti aktualne teme poput novih načina financiranja te modusa rada i stvaranja.

Izložbeni sajam i konferencija bit će otvoreni u četvrtak, 7. svibnja s početkom u 16 sati. Program će započeti panelom o coworkingu s moderatorom Matijom Raosom, a nastavit će se predavanjem Luke Sučića Belera,koji će problematizirati nov način dijeljenja radnog prostora te nove forme i prilike grupnog financiranja djelatnosti.

Intenzivni program nastavlja se 8. i 9. svibnja, od 11 do 20 sati. U petak 8. svibnja nastojat će se demistificirati 3D printanje,govorit će se o organizaciji glazbenih festivala uz paneliste Vedrana Menigu, Maria Grdošića i Matu Škugora te moderatora Edu Plovanića, potom će se raspraviti novi radni modus remote worka, problem glazbe u digitalnom dobu te, generalno, izazovi i zablude digitalnog doba.

U petak će predavanje održati međunarodni gosti Kai Iwasaki i Christian Vanizette iz konzultantske tvrtke „nove generacije“ Embassy: Digital Diplomacy, koja razvija održiva rješenja za tzv. „pametne gradove“, povezuje inovativne zajednice, te služi kao medijator između javnog, privatnog i kreativnog sektora, a interno koristi novi model upravljanja organizacijom temeljen na holakraciji.

U subotu 9. svibnja prvi održan panel naslovit će odgovornost digitalnih medija u sferi kreativnih industrija, s primjerima portala Vizkultura, Pogledaj.to i Muzika.hr, nastavit će se s panelom o ulozi manifestacija koje se bave promocijom kreativnih poduzetnika, zatim panelom o ulozi dizajna u suvremenom društvu te posljednjim panelom, o novom načinu grupnog financiranja (crowdfunding), koji će moderirati vodeći hrvatski crowdfunding stručnjak Hrvoje Hafner.

Predavanje će tog, posljednjeg dana konferencije, održati Ivo Špigel, istaknuti poduzetnik i suvlasnik jednog od prvih i privatnih informatičkih poduzeća u Hrvatskoj, koji će govoriti o značaju i izazovima pokretanja vlastitog posla.

Na panelima će, osim navedenih, sudjelovati širok spektar sudionika kao što su Edi Budimilić, Vanja Cuculić, Damir Bralić, Ivana Borovnjak, Ivan Dorotić, Marko Prpić Zets, Damir Đurović, Luka Piškorič, Roberto Vidović, Vuk Ćosić, Bobo Delić, Marko Bosiljkov, Berislav Marzalek, Tomo in der Muhlen i mnogi drugi.

Na izložbenom sajmu predstavit će se lokalni dizajneri i kreativni poduzetnici, studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Fakulteta za dizajn u Ljubljani, te gostujući dizajneri iz Slovenije.

Projekt„Creative StartUp“zajednički provode Grad Rijeka kao vodeći partner, Regionalna razvojna agencija Porin, Hrvatska gospodarska komora, Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Visoka šola za dizajn Univerze na Primorskem, Znanstveno-raziskovalno središče Univerze na Primorskem i Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije.

Inkubator 3D printanja za djecu i mlade Gradske knjižnice Rijeka sva tri dana konferencije održavat će demonstracije 3D printanja i surađivati s "makers" ekipom koja će se kreativno igrati 3D skeniranjem ljudi. 

Cjeloviti raspored konferencije: 

OTVARANJE SAJMA I KONFERENCIJE CREATIVE STARTUP

16:00 sati službeno otvaranje 
16:30 sati predstavit će se partneri na projektu, RRA Ljubljana, Fakulteta za dizajn, Univerza na Primorskem - Znanstveno-raziskovalno središče i HGK Rijeka

PANEL – COWORKING / 7.05.2015. / 17:30-19:00

Matija Raos (moderator) , Coworking Croatia
Luka Piškorič / Poligon, Ljubljana
Ivan Grgić / Sven Špehar / CoOsijek
Albi Enesi / Impact Hub, Trieste

**************************************************
**************************************************
PANEL – 3 D / 8.05.2015. / 11:00-12:30

Roberto Vdović (moderator)
Ana Pilipović
Ante Vukorepa
Kristian Benić
Igor Trupina
Ivica Zdelarec

PANEL – GLAZBENI FESTIVALI / 8.05.2015. / 12:30-14:00

Edo Plovanić (moderator)
Vedran Meniga
Bojan Bošković
Mario Grdošić
Mate Škugor / Žedno uho

PANEL – REMOTE WORK / 8.05.2015. / 15:30-16:30

Božo Delić (moderator)
Marko Bosiljkov
Antonio Šeparović

PANEL – GLAZBA U DIGITALNOM DOBU / 8.05.2015. / 16:30-17:30

Edo Plovanić 
Alen Balen
Tomo in der Muehlen
Berislav Marszalek

PANEL – IZAZOVI I ZABLUDE DIGITALNOG DOBA / 8.05.2015. / 19:30-20:30

Kristian Benić (moderator)
Vuk Ćosić
Rajko Božić

**********************************************
PANEL – DIGITALNI MEDIJI / 9.05.2015. / 11:00-12:30

Ivan Lucić (moderator)
Ivan Dorotić / Vizkultura
Saša Randić / Pogledaj.to
Edo Plovanić / Muzika.hr

PANEL – MANIFESTACIJE / 9.05.2015. / 12:30-14:00

Ana Jergović (moderator)
Marko Golob / Igor Kuduz / Dan D
Marko Prpić Zets / IFCC
Damir Đurović / ReBoot
Boris Kovaček / Pepermint

PANEL –DIZAJN U SLUŽBI ČEGA? / 9.05.2015. / 15:30-17:00

Damir Bralić (moderator)
Vanja Cuculić
Svjetlana Despot
Damir Gamulin
Ivana Borovnjak

PANEL – CROWDFUNDING / 19:00-20:30

Hrvoje Hafner (moderator)
Kristian Benić / kampanja GKR Pogurajmo Bibliobus 
Edi Budimilić
Ivis Burić
Ivo Špigel

**********************************************
PREDAVAČI:

LUKA SUČIĆ BELER / 7.05.2015. / 19:15-20:30
KAI IWASAKI/ 8.05.2015. / 18:00-19:30
IVO ŠPIGEL / 9.05.2015. / 17:00-18:30
**********************************************
DEMONSTRACIJE 3D PRINTANJA GRADSKE KNJIŽNICE RIJEKA/četvrtak, petak, subota 

RADIONICA KERAMIKE I NAKITA ZA OSNOVNOŠKOLCE / SUBOTA 9.05. od 11 do 13 sati Voditelji: Ines Jardas i Valnea Vuković (studentice IV godine Likovne pedagogije APURI)

**********************************************
AFTER PARTY Tunel:

Svake večeri od 21-22 sata Happy Hour - 25% popusta na sve!
Četvrtak / 07.05. ► KREATIVNO GLAVINJANJE
Velika zabava uz sveobuhvatni glazbeni krug od 50ih do 10ih, od Zeppelina do M83, Arethe Frankiin do Franz Ferdinanda, Kravitza do Queena, Bowiea do Kings of Leon, Princea do Arctic Monkeysa, Muse do James Browna.
Petak / 08.05. ► NOĆNE ŽELJEZNICE
Funk-FunkyBreaks-GhettoFunk-FunkyHouse-ElectroSwing-HipHop lokomotiva i Jericho nas voze na Groove pogon!
Subota / 09.05. ► MALE NOĆNE MUZIKE 
Branko Kovačić Husta pušta od LCD Soundsystema, The Rapture, Eurythmics, M83, Arcade Fire, Les Savy Fav, Caribou pa do Vampire Weekend, PJ Harvey, The Hives, Blur i svašta nešto! :)