Mi odrasli u eri tiskanog Hakera ponekad imamo potrebu sjetno se prisjetiti vlastitog djetinjstva u kojem nam se ta "lektira" činila kao nenadmašno štivo o videoigrama, a naći će se i onih koji će ustvrditi da su u njemu pročitali neke od najboljih recenzija ikada. Povratkom u realnost iz nostalgičnog filma postajemo svjesni da obilje bogatih i kvalitetnih internetskih odredišta čini vrijeme ovisnosti o pretplati na tiskano izdanje smiješnim. Jedno je od takvih mjesta koje osvješćuju portal Polygon, na kojem se među obiljem zanimljivih tekstova može pročitati i dopisivanje dvaju gamera o negdašnjoj popularnosti i padu avanturističkih igara.

Avanturističke su igre odlične jer predstavljaju ulazak u kompleksne narative i priče, što je zapravo najbliže iskustvu samog čitanja. Ući u svijet masona kroz Da Vincijev kod ili kroz Broken Sword vrlo je slično iskustvo, samo što smo u avanturi ono što smo oduvijek htjeli biti – glavni likovi kojima doista upravljamo. Avanture se obično baziraju na rješavanju problema i odgonetanju zagonetki, čime nije zanemariv i njihov utjecaj na mentalne kapacitete. Na žalost za nas nostalgične prirode avanturističke su igre posustale pred grafički i adrenalinski nabijenijim naletom umreženog pucanja ili pak do krajnosti banalnim mobilnim uspjesima koji danas generiraju i cijelu industriju tekstila sa svojim jastucima, majicama, kapama... (uzmimo kao primjer Angry Birds).

Učinilo mi se da bismo i mi, naklonjeni knjizi, trebali odati određenu počast avanturističkim igrama. Hrvatske književne uratke nemamo priliku često vidjeti kao punokrvno razvijene elemente popkulture i zabave, a rijetki od njih uopće imaju potencijal da nešto takvo i postanu. No među njima se ističe serijal o jednom dječaku - Koku Ivana Kušana koji nas je do sada već razveselio i kao serija, film, strip... Pa zašto ne bi i kao videoigra?! Smislili smo stoga neke prijedloge na način da smo pojedini nastavak Koka povezali s avanturističkim klasikom za koji vjerujemo da najbolje odgovara karakteru djela. Ne slažete se? Možda i bolje...

Uzbuna na Zelenom Vrhu Planetfall

Ako neki tip videoigara posebno podsjeća na knjigu i potiče čitanje s razumijevanjem, onda su to tekstualne avanture koje su osamdesetih godina bile uobičajeni vid igranja. Igrač se u njima uvlači u svijet priče čistim riječima, a daljnje napredovanje, tj. razvijanje priče bilo je rezultat ispravnog, također tekstualnog, odgovora i naredbe. U premijernoj književnoj avanturi Koko i društvo našli su se u istrazi misterioznih lopova čije otkriće traži rješavanje niza zagonetki, što nas je nagnalo na prisjećanje na tekstualni klasik.

Sličnu formu, iako u SF ambijentu, imao je Planetfall – našli ste se na naizgled nenaseljenom planetu na kojem pokušavate otkriti nepoznanicu iza nestanka njegovih stanovnika, a kretanjem od dokaza do dokaza i ulaskom u dijaloge pozicija iza vela neznanja pomalo se raspliće. S obzirom da svi koji su pročitali Uzbunu na Zelenom Vrhu znaju krivce, ključno pitanje postaje kako dijaloge i rješavanje zagonetki učiniti dovoljno intrigantnima kako ne bi bilo dosadno. Nije isključeno stoga i potpuna promjena perspektive - ne bi li igrač bio - negativac!

Koko i duhovi - The Secret of Monkey Island

Novija filmska interpretacija Koka, koja je polučila značajan uspjeh u kinima, zaigrala je na retro osjećaj i estetiku. U igraćem izdanju ne bismo skretali s utabanog "retro" puta, a kao prava solucija javlja se originalni The Secret of Monkey Island. Ranih devedesetih naš junak Guybrush zabavljao nas je otkačenim situacijama te neobičnim solucijama zagonetki i šašavim dijalozima, a sve to kroz point and click igranje, koje je generalno kao stvoreno za Kokove avanture. Pri tom u kontekstu duhova valja napomenuti da je i LeChuck zli duh koji staje na put Guybrushovim planovima.

Ljubav ili smrt Machinarium

Machinarium pripada novijim uspješnicama avanturističkog žanra, a osvojio nas je simpatičnim robotićima i zanimljivim slagalicama. Ono što je napravljeno Hlapiću kada je u animaciji pretvoren u miša, uradio bih s Kokom koji bi postao – robot! Razloga je više. Ljubav ili smrt otvaraju nešto složenije teme u kojima Koka obuzima zaljubljenost, čak i pomisao na samoubojstvo. Zahvaljujući robotskoj estetici misao bi poprimila banalniji i simpatičniji okvir jer bi i o samoubojstvu razmišljao robotić! Slagalice (puzzle) pak savršen su okvir za klasičnu misterioznost iza Kokove fabule.

Zagonetni dječak - The Last Express

Nastavljajući se na spomen povezanosti knjige i avanturističkih igara, recimo da je The Last Express igra čiji je scenarij imao preko 800 stranica! Glavni se lik smješta u vlak Orient Express taman prije izbijanja Prvog svjetskog rata, mora manevrirati sa svojim identitetom i ne smije biti upleten u misteriozna zbivanja koja ga mogu koštati slobode ili čak života s obzirom da ga traže diljem Europe zbog ubojstva. U našem avanturističkom izdanju igrača stavljamo u perspektivu zagonetnog dječaka, a Koko postaje samo jedan od likova na čije trikove ne smije pasti.

Koko u Parizu - Broken Sword: Shadow of the Templars

Koko u Parizu postaje u našoj interpretaciji prvi dio serijala Broken Sword, što mu nevjerojatno dobro odgovara. Misterij Mona Lisine slike poprima potpuno drugačije konture, a kao kuriozitet recimo da su obožavatelji optuživali Dana Browna da je inspiraciju za svoju knjigu Da Vincijev kod preuzeo izravno iz ove igre.