...s obzirom na komičnost rubrike Modre laste u kojoj je Lastan “odgovarao” na pitanja zabrinutih čitatelja i čitateljica. Lastane, hoću li zatrudnjeti ako se poljubim? jedan je takav klasičan klišej.

Ali pravde radi treba reći da je prava stripovska “faca” bio zapravo Genije. Lik Genija u društvu s Lastanom pojavio se 1972. godine u stripu imena, vidi iznenađenja - Lastan i Genije. Kako mu i ime kaže, on je doista mladi genijalac - maštoviti i kreativni izumitelj, sveznalica, klinac znatiželjnog duha, istraživač i sve ono što je najbolje u razigranu mladom biću. Genije nije “štreber”, to neko čangrizavo uspaničeno biće bez spontanosti, već pravi veseljko koji po cijele dane nešto pokušava i eksperimentira. Ne završava sve uvijek uspjehom, ali bože moj, u tome je tajna svakog velikana… No Genije nije ni neki običan “geek”, već duhovit, ironičan, satiričan, pa i ciničan lik uz pomoć kojeg se Bednjanec nije libio ismijavati i neugodne društvene fenomene.  

Godine 2008. nakladnik Crtani romani šou skupio je u album šest epizoda Genijevih avantura i na prekrasan način predstavio nam junaka s čitanjem kojeg bi svaki kreativac trebao početi dan - ne zbog nostalgije, već zbog inspiracije. Možemo samo sjetno uzdahnuti i reći - da bar danas postoje neki novi Bednjanci i Genije.

Kako definiramo klasika? Kvalitetnom, naravno, a ta je kod Bednjanca neosporna. Otpornošću na protok vremena? I tu se njegov rad pokazao nehrđajućim. No, za status stripovskog klasika potrebna su i ona gore navedena desetljeća, potrebni su likovi koji žive iz epizode u epizodu, iz godine u godinu, uz koje odrastaju i na kojima se jeziku stripa uče naraštaji i naraštaji klinaca… Darko Macan, predgovor albumu Genije.

Pronađite Genija na našim policama http://bit.ly/1BDLu6k

genije 2