O EU projektu LoCloud i našim aktivnostima u sklopu njega smo već pisali. No ukratko utvrdimo gradivo - široka mreža europskih partnera radi na digitalizaciji baštine ne bi li ona postala dijelom Europeane, najveće svjetske digitalne knjižnice, arhiva i muzeja. Razloga zašto uopće postoji Europeana doista je puno - trajno čuvanje baštine, obrazovanje, jednostavnost dijeljenja i upoznavanja drugih kultura, ali jedan od temeljnih je da opstoji upravo radi zadovoljenja kreativnih interesa i znatiželje nas - europskih građana. Ne bi li ta veza bila što življa i bolja pred nama su dva vrijedna međunarodna natjecanja koja se vode pitanjima:  

Jesi li kreativac?

Zanima te lokalna prošlost?

Želio bi istražiti svoju kreativnost i stvoriti nešto novo?

Želio bi to podijeliti s cijelom Europom?

LoCloud natjecanje moglo bi biti za tebe!

LoCloud objavljuje stoga međunarodno natjecanje s temom lokalne kulturne baštine. Natjecanje se provodi u dvije kategorije:

My Local Heritage 

Moja lokalna baština

Potiče natjecatelje da istraže svoje omiljeno mjesto ili događaje iz lokalne prošlosti putem objavljenih sadržaja na Europeani te da svoje iskustvo predstave putem web-stranica, bloga ili video sadržaja. Ako radite video treba trajati 5-8 minuta.

O čemu je točno riječ i kako sve možete kreativno iskoristiti sadržaje pronađene na Europeani možete pogledati u ranijem bugarskom primjeru: 

My LoCloud Services 

Moje LoCloud usluge

Namijenjeno developerima, agregatorima i kulturnim ustanovama kako bi prikazali korištenje usluga koje je razvio LoCloud projekt. Informacije o uslugama dostupne su na stranici projekta

Na stranicama projekta svakako istražite detaljnije informacije o vrsti traženih kreativnih uradaka, mogućnostima prijave i pravilima natjecanja

Rok za prijavu je 1. listopada 2015. Prijave iz Hrvatske za kategoriju My Local Heritage predaju se na mail adresu: magazin@gkri.hr, a prijave za kategoriju My LoCloud services predaju se na adresu competition@locloud.eu

Pobjednici natjecanja primit će nagradu na završnoj konferenciji LoCloud projekta, koja će se održati u Amersfoortu u Nizozemskoj 5. veljače 2016. LoCloud će snositi troškove puta i smještaja za ne više od dvije osobe za svako nagrađeno djelo. Pobjednici i drugoplasirani u svakoj kategoriji dobit će nagradu (tablet ili smart watch). Nagrađene radove javno će predstaviti LoCloud projekt i Europeana.

Gunnar Urtegaard iz Norveškog nacionalnog arhiva (koordinator projekta) kaže:

"Smatram da su usluge i infrastruktura u oblaku budućnost baštinskog sektora. Takve usluge pomoći će ustanovama da ponude kvalitetniji sadržaj i usluge korisnicima diljem Europe. Pozivam vas da sudjelujete u natjecanju i pomognete nam svojom kreativnošću da vidimo nove mogućnosti i dalje napredujemo."

O projektu LoCloud 

Cilj je LoCloud projekta da Europeani, portalu koji omogućuje pristup milijunima jedinica digitalizirane građe iz europskih muzeja, knjižnica, arhiva i multimedijskih zbirki, pridoda više od 4 milijuna digitalnih izvora iz europskih kulturnih ustanova. LoCloud je trogodišnji projekt pokrenut 1. ožujka 2013. i sufinancira se u sklopu programa Europske komisije CIP ICT-PSP Programme. Radi se o mreži dobre prakse s 32 partnera.