Riječka razvojna agencija Porin i "RiScience" najavili su u ponedjeljak u Informativnom centru Grada Rijeke održavanje konferencije "RiScience 2015".

Na konferenciji za novinare govorili su mr. sc. Andrija Vitezić, u ime Odjela gradske uprave za poduzetništvo, dr. sc. Sven Maričić u ime organizacijskog odbora "RiSciencea" i mr. sc. Ernest Cukrov, u ime Riječke razvojne agencije Porin, ujedno i glavnog partnera.

Konferencija "RiScience" će se održati 19.6. s početkom u 10 sati u prostoru Riječke razvojne agencije Porin, ulaz je slobodan, a na dolazak su pozvani svi zainteresirani građani koji će se na samom događanju moći 3D skenirati i dobiti 3D isprintan model vlastitog lika!

Andrija Vitezić istaknuo je izrazitu važnost povezivanja znanstvene strukture s gospodarstvom što je veza kroz koju se ostvaruje kontinuiran transfer znanja sa Sveučilišta prema realnom sektoru, posebnom malom i srednjem poduzetništvu kojem je takva potpora najpotrebnija. Grad Rijeka uvijek će podupirati takve inicijative, zaključio je Vitezić.

Sven Maričić u ime organizacijskog odbora naglasio je važnost povezivanja svih dionika u procesu brzog tehnološkog razvoja jer vjeruje da samo učeći na uspješnim primjerima partnera poput onih koji dolaze na konferenciju možemo i mi, iako se nazivamo malom sredinom, napraviti velike rezultate. Treba naglasiti da je u ovoj priči puno simbolike jer se sve odvija na prostoru bivše tvornice Torpedo koja je svojevremeno predstavljala tehnološki vrh. Danas na istom mjestu predstavljamo rezultate i dosege koje se naziva četvrtom tehnološkom revolucijom, istaknuo je. Maričić je naveo i dio sudionika konferencije koji će predstaviti svoje uspješne priče, a posebno se ističu FSB (Zagreb), TU Cluj Napoca (Rumunjska), Rimac automobili (Sv. Nedelja), Metris (Pula), Limes (Rim) i mnogi drugi...

Ernest Cukrov, direktor Riječke razvojne agencije Porin, objasnio je ambiciju Porina koja se sastoji u stvaranju uporišne točke za poslovnu zajednicu na kojoj se koristi sofisticirana tehnologija. Porin želi razviti centar 3D tehnologije s naglaskom na uređaje koji rade s metalom s obzirom da je Rijeka i danas prepoznata kao centar metalnih industrija. Konačna posljedica te priče je da će poduzetnici dobiti otvoren i povoljan pristup potrebnoj tehnologiji, zaključio je."RiScience" je konferencija koja se bavi tematikom uloge 3D interakcija, prvenstveno modeliranja i 3D printanja te njihovom trenutnom i budućom ulogom na točki spajanja poslovnih procesa, znanstvenih istraživanja i tehnologije. RiScience je osmišljen kao mjesto susreta profesionalaca koji se u svojem poslovnom djelovanju koriste nekim od računalnih alata za 3D modeliranje, ali i zainteresiranih studenata/ica, građana/građanki kako bi dobili kvalitetne informacije o tehnologijama budućnosti i implementirali ih u vlastitu svakodnevicu.