Mladi tim inženjera, ekonomista i umjetnika iz udruge Bura Znanja pokreće crowdfunding kampanju sa ciljem prikupljanja sredstava za izgradnju STEMI platforme i proizvodnju multimedijalnih obrazovnih sadržaja.

Prvi projekt je šesteronožni robot pauk, koji služi kao obrazovni alat za učenje elektronike, robotike i programiranja i čija bi primjena u obrazovnim institucijama promijenila način na koji mladi uče. STEMI projekt je usmjeren na popularizaciju STEM područja (eng. Science, Technology, Engineering i Mathematics) u obrazovnim ustanovama i društvu općenito, kako bi promijenili način na koji se danas educiraju mladi iz prirodoslovnih područja. Naime, iako svjedočimo ubrzanom tehnološkom napretku, obrazovni sustavi nude malo praktičnog znanja i iskustva. Pomoću projekata poput robota pauka, kojim možete upravljati pomoću svog pametnog telefona, voditelji projekta žele pokazati kako učenje može biti inovativno i zabavno. 

“Mi u STEMI-ju vjerujemo da najviše učimo stvarajući nešto samostalno. Svi su sposobni za to, a znanje treba biti dostupno svima, zato smo osmislili platformu otvorenog tipa“ , poručio je Marin Trošelj, jedan od osnivača STEMI-a. Cilj im je putem crowdfunding kampanje prikupiti 16.000 dolara, što bi bilo dovoljno za izgradnju platforme i proizvodnju multimedijalnih sadržaja. Dio prikupljenih sredstava, donirat će u obliku obrazovnih paketa hrvatskim školama i drugim edukacijskim ustanovama. Tako će se mnogim mladima pružiti prilika da sagrade sami svog robota, bilo gdje se nalazili, i na taj način steknu nova iskustvena znanja na jedinstven, zabavan i jednostavan način.

Kampanji se možete priključiti na http://igg.me/at/stemi. 

Ovog užurbanog ponedjeljka Marina smo ulovili samo na kratko i to za dva pitanja koja su nas najviše zanimala. I on je bio kratak i jasan:

Po čemu je vaš robot poseban u odnosu na slične kitove, edukativne robote npr. Lego Mindstorms kakvih je sve više...? 
Poseban je po tome što je jeftiniji, puno atraktivniji i dolazi se enormnom edukacijom u obliku video totorijala što Mindstorms nema.

Mogu li i bake nešto naučiti uz robota dok se igraju s unucima? 
Mogu :)

Nas je uvjerio, a vama preporučujemo jedan od njihovih lijepih videa.