Inovativni i kreativni knjižničari, prijavite se! Jessica Witt predstavit će jedinstveni njemački projekt „Mobilni makerspace“ u radionici za knjižničare u riječkom RiHubu 25. - 26. ožujka 2020. Prijavu uz kratko motivacijsko pismo šaljite na makerspace.lab@gkri.hr do 05. veljače 2020.

Makerspace, Fablab, DIY pojmovi su koji se u Njemačkoj sve češće dovode u vezu s knjižnicama i sve više njemačkih knjižnica u svojim prostorima uređuje ovakve otvorene radionice. Makerspace naglašava bitne uloge knjižnica: one su mjesta učenja, komunikacije i (socijalnog) dijeljenja i sudjelovanja. Knjižnice osim toga potiču razvoj kompetencija, prije svega onih koje se tiču medijske i informacijske pismenosti. Knjižničnim ponudama i uslugama u sklopu makerspacea u fokusu je STEM: eksperimentiranje i programiranje koje potiče razvoj tehničkih kompetencija i samostalno učenje, prije svega kod djece i mladih. Iz tih su razloga teme poput ove također u fokusu rada knjižnice Goethe-Instituta Kroatien u području stručnog usavršavanja knjižničara i knjižničarki u Hrvatskoj.

Primjer dobre prakse

Hrvatsko knjižničarsko društvo, Društvo bibliotekara Istre, Gradska knjižnica Rijeka i knjižnica Goethe-Instituta Kroatien organiziraju radionicu „Do it, code it, build it – makerspace u knjižnici“, koju će voditi Jessica Witt iz Središnje službe za knjižnice Savezne pokrajine Schleswig-Holstein. Jesicca Witt osmislila je projekt „Mobilni makerspace“ i koordinira ga od početka 2018. godine te vodi radionice za knjižničare i knjižničarke u Njemačkoj.

Na dvodnevnoj radionici Jessica Witt predstavit će ideju projekta „Mobilni makerspace“ i njegov nastanak te odgovarajuća teorijska uporišta. Zatim će predstaviti primjere dobre prakse iz njemačkih knjižnica u radu s makerspace-setovima te mogućnosti njihove primjene u rad s djecom i mladima. Riječ je o setovima koji sadrže sve potrebne materijale, opremu i upute za rad s djecom i mladima u različitim STEM-područjima kao što su roboti i njihovo programiranje, struja i strujni krugovi, modeliranje i slično. Sudionice i sudionici radionice moći će isprobati sve setove i nakon toga osmisliti i koncipirati radionicu koju će provoditi u svojim knjižnicama.

Radionica za knjižničare i knjižničarke održat će se 25. - 26. ožujka 2020. u RiHubu, Ulica Ivana Grohovca 1/a, Rijeka, na hrvatskom i njemačkom jeziku uz konsekutivni prijevod.

Sudjelovanje na radionici obavezno je oba dana, a Goethe-Institut Kroatien osigurat će noćenje u Rijeci za sudionike kojima je to potrebno.

Prijave za sudjelovanje uz kratko motivacijsko pismo moguće su najkasnije do 5. veljače 2020. godine isključivo na: makerspace.lab@gkri.hr.