Od 10. do 18. listopada 2015. održat će se po treći put Europski tjedan programiranja. Milijuni djece, mladih, odraslih, roditelja, nastavnika, poduzetnika i kreatora politika ponovno će se okupiti na događanjima i u učionicama diljem Europe kako bi naučili stvarati programiranjem.

I naša mala knjižnica i njen još manji inkubator 3D printanja za djecu i mlade pri Dječjem odjelu Stribor pridružuju se tjednu. 

U ponedjeljak 12. 10. od 16 sati u Dječjem odjelu Stribor možete saznati što je to Raspberry Pi, čemu služi te kako ga kreativnim razmišljanjem i igrom uz pomoć 3D modeliranja i printanja možete iskoristiti na najbolji mogući način. S obzirom da ih imamo nekoliko nadamo se da ćemo zajednički osmisliti i provesti zanimljive projekte. 

Događanje je prvenstveno namjenjeno učenicima viših razreda osnovne škole, srednjoškolcima i studentima. 

Ako ne možete navratiti, a zainteresirani ste svakako nam se javite na mail magazin@gkri.hr. 

Europski tjedan programiranja društveni je pokret, a vode ga volonteri koji promiču programiranje u svojim zemljama kao ambasadori tjedna programiranja. Inicijativu su 2013. pokrenuli mladi savjetnici za Digitalnu agendu. Prošle je godine više od 150 000 osoba sudjelovalo u 4 200 događanja povezanih s programiranjem u 36 zemalja u Europi i šire.

Alessandro Bogliolo, voditelj tima za Europski tjedan programiranja, sastavljenog od 90 dobrovoljaca, izjavio je:„Od pamtivijeka smo pomoću kamena, željeza, papira i olovke stvarali mnoge stvari koje su nam preobrazile život. Danas živimo u drugačijem vremenu u kojem naš svijet oblikuje računalni kod. U svakom se razdoblju traže drugačiji poslovi i drugačija znanja. Tijekom Tjedna programiranja želimo svim Europljanima pružiti priliku da se upoznaju i zabave s programiranjem. Naučimo programirati da bismo oblikovali vlastitu budućnost!“

Inspirirajte se i sami! :)