Čitatelji starije generacije će znati o čemu govorim kad kažem da je Blood zastrašujuća igrica. Ili kad spomenem Doom, Duke Nukem i slične FPS naslove no nekima (a ja spadam u tu grupu) se zapravo više sviđaju taktične i logičke igre, poput Oregon Traila u kojemu je cilj provesti nekoliko ljudi preko dalekog povijesnog puta iz 1848. godine. Da, daleki je to svijet... 

Ukoliko ste mlađi sada se pitate o čemu ja pričam, ako već niste potpuno odustali od čitanja neke nepoznate teme o starim stvarima o kojima vam ja pišem... Pa danas ima toliko modernijih stvari, današnja industrija videoigara ima toliko naprednije stvari od svega toga, zašto se baviti time uopće? Mogli bi sada igrati GTA V, Just Cause 2, Minecraft i druge igre koje su još bolje napravljene... Poanta je da sve to ima svoje čari i da se čovjek može zabavljati tim igriama satima kao i nekada. 

Uz ove naslove usko je vezan MS-DOS. To je danas nezamisliv operativni sistem napravljen bez grafičkog sučelja, a sve je funkcioniralo isključivo na tekstu. Većina igara iz tog doba koje su bazirane na njemu, a govorimo o kasnim osamdesetima i ranim devedesetima, ne zauzima više od nekoliko MB RAM-a, tako da je DOS lako pokrenuti i na starijim sistemima.

Danas je glavna opcija za korištenje DOS-a, bez nabavljanja posebne opreme, DOSBox - portabilni sistem za simulaciju DOS-a koji dopušta uglavnom sve što se može normalno izvoditi u DOS-u te je jedna od glavnih opcija za DOS gaming. Cijelu stvar je vrlo jednostavno postaviti uz svega nekoliko komandi. Čak sam ga i ja na svom i dosta jadnom računalu uspio pokrenuti.  A to je računalo koje bi već bilo mrtvo da nisam pred njim žrtvovao bar 15 mačaka ne bi li se ponovno upalilo.

Ako vas zanima, DOSBox možete jednostavno nabaviti na njihovoj stranici, a kompatibilan je s glavnim operativnim sistemima. Igre možete pronaći okolo po internetu, tako da ako čitajući ovo zaželite igrati Doom, Nethack, Oregon Trail, Duke Nukem, Blood, stari Pacman, Commander Keen, Wolfenstein, Quake, i mnoge druge, ne dvoumite se. Samo učinite to jer uzima svega nekoliko minuta, a donosi sate zabave.