Čast premijere ima čovjek koji je naš mail inbox prije Božića iznenadio prijedlogom rješenja loga Magazina GKR - i oduševio nas! 

Tri različite verzije loga Magazina GKR - za zimu, ljeto i proljeće u nama. 

Mag 2

Tko si ti i koja te zemlja nahranila?

Roko Kerovec, 28 godina, logo-dizajner iz malog sela Mihovljan pokraj Čakovca. Trbuhom za znanjem, nakon gimnazije krenuo sam u Rijeku, gdje sam upisao studij informatike i povijesti na Filozofskom fakultetu. Na drugoj godini faksa ozbiljnije sam „zabrazdio“ u dizajnerskim vodama radeći gotovo sve što je povezano s grafičkim dizajnom. Još kao klinac volio sam crtati i šarati, pogotovo imena i natpise, pa me ta „prva ljubav“ prema tipografiji upoznala s logo-dizajnom, u koji sam uložio najviše vremena, energije i resursa.

Što radiš i stvaraš?

Vodim vlastiti logo-dizajn studio „Rokac“ i radim kao „slobodnjak“ (freelancer) te vanjski suradnik za nekoliko većih inozemnih tvrtki. „Rokac“ je specijaliziran za izrađivanje jedinstvenih i kreativnih logo-rješenja za klijente iz cijelog svijeta. Proces izrade loga, tj. izgradnje logo-projekta prolazi nekoliko faza, u najkraćim crtama: komunikacija s klijentom, kreiranje smjernica, brainstorming, skiciranje, skiciranje i još skiciranja i nakon još skiciranja (olovkom po papiru), pregovaranje, digitalizacija i poliranje... poliranje i poliranje...

pasta_fork_restaurant_dubai

Kako se formalno i neformalno obrazuješ?

Formalno sam se obrazovao na fakultetu, ali najveći dio znanja o dizajnu ipak sam naučio iz knjiga, s interneta i od kolega. Svakodnevno čitam knjige i stručne časopise o grafičkom i logo-dizajnu, poput omiljenog mi naslova Berrymana Gregga “Notes On Graphic Design And Visual Communication“, koji svakako toplo preporučujem. Uz teoriju, na internetu je moguće pronaći zbilja mnogo materijala koji se bave tehnikama svladavanja grafičkih alata.

Među nizom portala kvalitetom se ističu „Vector Tuts“ i „Psd Tuts“ s brojnim „vodičima“ za samostalno kreiranje vektorskih, tj. rasterskih grafika. Kao poticaj za inspiraciju savjetujem platforme „Dribbble“  i „Behance“, dok se najbolje logo-dizajnere može upoznati putem web stranice „Logopond“.

giraffe

Kako ti se čini vizualna logo kultura u Hrvata?

Kakvo društvo takva vizualna kultura. Hrvatska ima popriličan broj kvalitetnih mladih dizajnera željnih prilike i dokazivanja, spremnih stvarati grafički prihvatljiva rješenja, no tržište još uvijek ne pokazuje pretjerani interes. Ipak, optimističan sam te u skorijoj budućnosti očekujem prepoznavanje ovog važnog segmenta proizvoda koji diferencira osrednje od vrhunskih.

eu_croatia_star_shape

Uzor, ideal i projekt koji bi volio jedan dan ostvariti?

Uzore sam uvijek tražio u blizini naprimjer ljudi s kojima mogu popričati i osobno od njih učiti ili inspirirati se. To su „obični“ ljudi, talentirani, kreativni, strastveni prema onome što rade, a vrlo često i spremni pomoći drugima. Od renomiranih grafičkih dizajnera prvenstveno cijenim rad Mirka Ilića, ali i neka rješenja Borisa Ljubičića. Od aktivnih pak logo-dizajnera na prvom je mjestu Gruzijac George Bokhua. Projekt na kojem bih volio raditi. Logo za Rihannu? Svaki mi je projekt drag. Bitno je da postoji dobra komunikacija i obostrano razumijevanje.