U našem skromnom magazinskom životu izbor tema koje želimo trajno pisano zabilježiti i s vama podijeliti često je klišejizirano rutiniziran - od interesa su nam očekivano pozitivne vijesti iz svijeta knjige, izdavački i autorski uspjesi, korisni projekti u knjižnicama… A onda nam se u ranim satima 9. 4. 2016. pred očima pojavila vijest: Raketa Falcon 9 privatne svemirske tvrtke SpaceX uspješno je u petak lansirana iz Cape Canaverala na Floridi s NASA-inim teretom za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), a njezin je glavni potisnik nekoliko minuta kasnije spušten na oceansku platformu kako bi se mogao ponovno koristiti, što je prvi takav slučaj u povijesti svemirskih letova.

Nismo mogli ne osjetiti poriv da upravo i to moramo zabilježiti, staviti u našu digitalnu arhivu, a sreću podijeliti s vama. Iako se ne spominju knjige i književnici nego raketni motori.

Naime, SpaceX i djelo Elona Muska, ključne figure iza projekta, još su jedna pobjeda strasti koju rasplamsavaju upravo knjige - bilo kao fikcija upakirana u uzbudljive znanstveno-fantastične romane i kratke priče ili kao znanstvena djela koja su temeljan izvor znanja i preduvjet bilo kakvog ozbiljnijeg stvaralaštva. Samo tako postajemo inženjeri, znanstvenici, stvaraoci, pokretači…

A sve ovo nije samo šuplja priča. Poznata anegdota, uzdignuta već na razinu mita, kaže da kada su Elona Muska pitali zašto radi rakete i električne automobile njegov odgovor je glasio - “Čitam knjige”. Da, Elon Musk je pasionirani čitatelj, čovjek koji je s knjigama rastao od ranih nogu i čije učenje i nadahnjivanje čitanjem ni danas nije prestalo. Musk rado dijeli naslove koji su ga obilježili, a to su među ostalim Gospodar prstenova, Vodič kroz Galaksiju za autostopere, Fondacija Isaaca Asimova, biografije Benjamina Franklina i Alberta Einsteina, knjige o raketnom pogonu i inženjerstvu, umjetnoj inteligenciji… Jedan od potpunijih pregleda ključnih naslova svakako pročitajte u Timeu.

Svakako preporučujemo i Why But Why stranicu s možda najkvalitetnijim vodičem kroz pitanje što Musk zapravo radi (nemojte se uplašiti dužine i previdjeti da je članak o kolonizaciji Marsa i SpaceX programu dio većeg ciklusa reportaža o raznim Muskovim projektima).

Veza knjiga i raketa, duboka je i slojevita, a traje bar od Jules Verneova “Puta na Mjesec”.

Zbog svega navedenog pronađite na buvljacima stare Siriuse  za 5 kuna, posudite u knjižnici masivne Monolith almanahe, pretplatite se na Sirius B, ostanite malo duže budni i gledajte Star Trek: The Next Generation na HRT-u 3, pođite na pustolovinu s Milesom Vorkosiganom, pročitajte autobiografske zapise “pomaknutog” fizičara i nobelovca Richarda Feynmana  “Vi se sigurno šalite, gospodine Feynman”, počnite se igrati s raketnim modelarstvom, elektromotorima, Arduinom, dronovima i 3D printanjem…  

Jer SpaceX je priča o nadahnuću. Prije sljedećeg trošenja sekundi na emotivno razmišljanje o tragičnim događanjima u 5. desetljeću 20. stoljeća i prepucavanja o broju konjskih zubiju bez otvaranja vilice, razmislite do čega vam je doista stalo i na što se isplati trošiti energiju.  

Ako vam knjige nisu dovoljne možda si samo svako jutro trebamo puštati snimku slijetanja i slušati vrisak gledatelja:

 

Stoga, još jednom čestitke SpaceX-u, Musku i cijelom timu u ime naše male knjižnice. Otvaramo uskoro ogranak na Trsatu, ali u dugoročnu strategiju na vrijeme treba uvrstiti ogranak na Marsu.  

Fotografije: Savremena tehnika 1957.