...bit će obrađeni do najmanjeg detalja, a počet ćemo s elementarnim sadržajima - osnovnim dijelovima printera Witbox, kojim se koristimo u svome inkubatoru. 

LCD-ekran

Na donjem dijelu, s prednje strane Witboxa, nalazi se malen, ali dovoljno vidljiv i upečatljiv LCD-ekran na kojem možete pratiti naredbe radnji koje zadajte printeru (printanje, kalibriranje, vađenje i stavljanje punjenja....) kao i status vašeg printanja koji je izražen u postocima zgotovljenosti.   

Kontrole  

Možda ćete se začuditi što na uređajima ove početničke razine nema više kontrola, ali zapravo cijelo upravljanje uređajem svodi se na kružni mehanizam kojim jednostavno istražujete i birate radnje koje želite vršiti s printerom. Pritisak na tipku naravno znači početak i izbor radnje.  

LCD

Staklena ploča 

Cjelokupan radni prostor Witboxa ima dimenzije  (x) 297 x (y) 210 x (z) 200 mm. Pritom na umu valja imati da je najvažniji element radnog prostora pokretna staklena ploča na koju se ispisuju slojevi otopljenog PLA-materijala, tj. vaš model. Staklo mora imati određena svojstva, a te smo se problematike dotaknuli na drugom mjestu.   

Staklo

USB-ulaz

Kao i većina modernih uređaja, i 3D-printer s vašim se računalom, na kojem su softveri za 3D-modeliranje i printanje, spaja pomoću USB-kabela. No konekcija s računalom nije nužna - u uređaj možete stavljati SD-karticu te izravno na njemu birati model. 

PLA-punjenje/Filament 

Većina interesenata pri interesu za 3D-printanje prije svega se pita: "A što je to njegova tinta?" (točan citat-upit jednog djeteta u Striboru). Punjenje našeg Witboxa jest PLA, bioplastična masa (drugom prilikom ćemo pisati i o detaljnim svojstvima PLA) koju smo nabavili u 10 različitih boja. Najbolji način za shvaćanje kako to izgleda i funkcionira jest analogija sa šivaćom mašinom i koncem - PLA je poput konca namotan u kolutove te zakačen na pozadinu šivaće– ups–3D-printera.  

Punjenje

Vodilica za punjenje 

PLA je u printer sproveden plastičnom cjevčicom koja ga precizno sprovodi do ključnog dijela printera - njegove glave. PLA u cjevčici može i puknuti, a za vas ćemo pripremiti i savjete kako ju izvaditi bez štete za printer.  

Ekstruder 

PLA ulazi u pokretni ekstruder u kojem se nalaze neki od ključnih dijelova mehanizam printanja - mehanizam koji stalno uvlači punjenje, ventilator, visoka temperatura dovoljna da topi PLA i vruća "glava" kroz koju materijal izlazi na površinu. 

Hot-End/Glava 

Vrući kraj iliti glava printera esencijalan je i visokoosjetljiv dio printera o kojem treba voditi posebnu brigu. Riječ je o metalnom dijelu koji otopljenu masu sloj po sloj izbacuje po staklenoj površini, u točno programom određenim točkama. 

Glava

I to je sve! Postoji naravno još mehaničkih dijelova printera, ali za početak dovoljno je shvatiti osnovni mehanizam koji sada možda djeluje jednostavno, ali ga je potrebno dobro razumjeti i biti svjestan sofisticirane tehnologije i puno znanja koji leže iza njegovog funkcioniranja. 

A naravno video govori više od 1000 riječi...