Zatvori
Dražen Jerabek

Dražen Jerabek

Rođen je 1966. godine u Zagrebu. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti – smjer slikarstvo, a nakon toga je diplomirao na ALU u Zagrebu, na Nastavničkom smjeru.

Od 1994. do 2008. radi kao prof. likovne kulture u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu, a od 2008. god. predaje predmet ilustracija u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek.

Od 1998. godine bavi se ilustracijom za djecu te objavljuje ilustracije u dječjim časopisima „Smib“, „Modra lasta“, „Radost“, „Prvi izbor“ te za biblioteku „Stribor“. Autor je nekoliko udžbenika i plakata. Osobitost su slikovnice koje objavljuje u suradnji s dječjim piscem Želimirom Hercigonjom -„Kjel – crna labud ptica“, „Pripovijetka o rosi, srcu i snovima“ i „Gorski duh.

Na Interliberu 2004. godine na izložbi hrvatske ilustracije za djecu i omladinu, u organizaciji ULUPUH-a, dodijeljena mu je Velika nagrada za najbolju ilustraciju – u knjizi “Pripovijetka o rosi, srcu i snovima”.
Za ilustracije slikovnice "Gorski Duh" istog autora Želimira Hercigonje, nagrađen je godišnjom nagradom "Grigor Vitez" 2006. god.

Nagradu Lice knjige 2011. god. dobiva u kategoriji za najbolju ilustraciju knjige u cjelini za slikovnicu "Gospodin Otto i stari naslonjači" autorice Dubravke Pađen Farkaš. Iste godine za istu slikovnicu dobiva književnu nagradu za najbolju hrvatsku slikovnicu "Ovca u kutiji" po odluci stručnog žirija i publike, dodijeljene na Interliberu.

2012. na izložbi 23. SLAVONSKOG BIENNALA u Osijeku, u kategoriji ilustracije, dodijeljena mi je nagrada Ex Aequo za najbolje ilustracije iz slikovnice „Nije me strah“ iste autorice, Dubravke Pađen Farkaš.

Godine 2013. izlazi iz tiska slikovnica “Djevojčica i ptica” autorice Dubravke Pađen Farkaš u izdanju “Školske knjige”, a zatim dvije godine kasnije (2015.) slikovnica “Tajna” u nakladi “SIPAR”.

U veljači 2016. radi na scenografiji lutkarske predstave prema slikovnici “Nije me strah” Dubravke Pađen Farkaš, a u režiji ruske redateljice Ljudmile Fedorove iz Sankt Petersburga; u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku. Iste godine, nakon točno 10 godina, ponovno dobiva godišnju nagradu “Grigor Vitez” za najljepšu slikovnicu namijenjenu starijoj dječjoj dobi .