Roman "Cipele za padanje", kako i sam naslov sugerira govori o putu prema dolje, padanju. Kroz priču o samohranoj majci koja prijeti samoubojstvom kako bi spriječila rušenje stančića od osamnaest kvadrata u kojemu živi sa svoja dva maloljetna sina (3 i 7 godina) donosi se priča o borbi protiv vjetrenjača birokratske okoštalosti i društvene neosjetljivosti. Iako je to sumorna tema romana, autorica uspijeva u roman unijeti i humor koji proizlazi iz apsurdnosti situacije. Slijedom nesklonih joj događaja junakinjin svaki dan svakom novom stranicom poprima sve grotesknija obilježja, da bi na koncu potpuno prešao u farsu, a farsa je, kao što nažalost znamo, zapravo i najpogodniji termin za opisivanje mnogih naših post-tranzicijskih svakodnevnih životnih iskustava".
~ Božidar Alajbegović

Sve smo se složile da je roman izuzetno životan, da vrlo sugestivno, dirljivo ali s optimizmom opisuje težak život i apsurdnost situacija u kojima se zatekla mlada majka Lucija s dvoje djece. Priča nas je istovremeno rastužila, razljutila i nasmijala, iako je to bio pomalo crn "galgen humor".

Posebno nas se dojmilo Lucijino razmišljanje o smislu života:

"Koji je smisao života – ili, da ne odem predaleko, da ne zastranim pa da me ne otkotrlja do bitka – dakle, koji je smisao praktičnog, dnevnog truda tog mučnog propinjanja prema svjetlu i hvatanju kapljica kiše? Koji je smisao tegobnog širenja korjenčića u pukotini zida i svih tih napora da se preživi na mjestu koje, zapravo, ni po čemu ne podržava život?" (str.38.)

Čitateljski klub: Čitateljski klub Knjižnice Čavle
Pročitana knjiga: Cipele za padanje
Autorica: Lada Puljizević
Datum rasprave: 25. 5. 2021.

Danijela je roman čitala prije par godina i ostao joj je u sjećanju kao autoričina "borba s vjetrenjačama" i dokaz "krhkosti životne egzistencije običnog čovjeka".

I Jasenka je roman čitala ponovno, s guštom, tako da je sada uživala u detaljima, stilu... Tema ju je i ovog puta "takla", naročito motivi kao "torta od fažola", "žohari", "pas koji okomito maše repom", "susret s jamcima za kredit".

Jadranka F. je suosjećala s Lucijom, glavnim likom majke. Ostali likovi su pomalo karikirani ali sve u svrhu priče. Hvali roman iako je kompozicijski mogao biti bolji.

Za Slavicu J. ovo je bila kratka, upečatljiva "priča u slikama, prizorima". Ističe motive nasilja u obitelji, zataškavanja obiteljskih odnosa, neosjetljivosti birokracije prema običnim ljudima.

Nelka je djelo okarakterizirala kao "roman mali, ali za veliku, debelu ocjenu". Posebno hvali autoričino umijeće dočaravanja atmosfere osobnih i obiteljskih situacija. Dojmila je se majčina snaga da ne prenosi na djecu teret životnih nedaća. Dopada joj se i način na koji su kućni ljubimci (pas, mačka) uvedeni u radnju.

I Marija ističe "divnu majku koja ne dozvoljava da djeca osjete tešku situaciju". Pita se kako je uopće mogla funkcionirati pod tolikim stresom. Strašno je što ih država želi uništiti kao obitelj, a najstrašnije je što se od izdavanja romana pa do danas ništa nije popravilo. Smatra da bi roman bio dobar predložak za film.

Za Jadranku M. ovo je bilo "precrno". Roman je od samog početka čitala s nelagodom. Ali, kada su se, pored teške obiteljske situacije, pojavili i žohari, pa još i hrvatski političari, nije mogla nego odustati. Stoga se suzdržala i od ocjenjivanja romana.

Za mene (Milena) ovo je vrlo dobro napisana, potresna, iskrena, priča jedne žene, majke, žrtve lošeg braka, obiteljskog nasilja, koja može biti neka od naših susjeda. Posebno mi se dopao "esej o cipelama", dio u kojem Lucija slikovito i metaforički lamentira o svojim dugo nošenim cipelama i životu općenito. Iako do kraja priče vlada optimistično ozračje, ipak sam očekivala konkretnije pozitivno rješenje situacije, tako da mi je nakon čitanja ostao gorak okus nepravde i beznađa. A ostala mi je i nepoznanica - Tko je Ariel? - stvaran ili zamišljen lik kojem se Lucija obraća kad joj je teško?

U ocjenjivanju su prevladale vrlo visoke ocjene tako da smo romanu "Cipele za padanje" dodijelile ocjenu odličan (4,6).

U lipnju 2021. čitamo " Prisutnost ", roman američkog autora Y.N. Kosinski-ja. Sastajemo se, ovog puta iznimno, u četvrtak, 24.06.2021. u našoj Knjižnici.

Za ljetno štivo, raspravu u rujnu 2021., sa šest glasova izabrale smo ruski klasik "Dvanaest stolica" autorskog dvojca I. Iljf-a i J. Petrov-a.

Ostali prijedlozi bili su:
Sergej Dovlatov Kovčeg
Andrej Kurkov Zakon puža
Ljudmila Ulickaja Jakovljeve ljestve
Mihail A. Bulgakov Pseće srce

Budite dobro, uživajte u proljeću koje nam je ipak došlo, čuvajte se, čitajte...

I kako je na FB napisala naša Jasenka; "Sretna sam da sam članica ove divne grupe, fali nas puno, pozdrav svima koji nisu mogli doći, cure, dođite da se družimo."