Osnovne informacije:

Čitateljski klub: SČK
Pročitana knjiga:  Einsteinovi sinovi
Autor:  Alan Lightman
Datum rasprave: 20. 10. 2017.

Možda bi najspretnije bilo započeti Lightmanovim riječima: „Znam nekoliko znanstvenika koji su postali književnici, ali ne znam ni za jednog književnika koji je postao znanstvenik, pa mi se činilo da moram početi karijeru kao znanstvenik, a zatim se vratiti pisanju.“ Tako se nakon završenog studija fizike i mnogo godina rada u prirodoznanstvenim poljima, Lightman odlučio baciti u spisateljske vode kako bi baš poput velikog Garcie Marqueza, kojeg spominje kao primjer autora koji svojim čitateljima poput nekog vrsnog špijuna savršeno prenosi blagodati daleke latinske Amerike, i on sam svojim čitateljima približio nešto što je današnjem društvu i dalje naizgled potpuno neshvatljivo, a našem autoru u malom prstu, a to je naravno - znanost.

Lightman nam tako kroz svoj roman daje svojevrsnu kartu snova jednog od najvećih majstora znanosti svih vremena, Alberta Einsteina. U samo stotinjak stranica, Lightman nam kroz snove ovog čupavog genija nudi pregršt novih pogleda na vrijeme koje mi stanovnici zemlje svakodnevno doživljavamo samo i isključivo linearno. Ipak, često se znamo zapitati kako je od nekog dragog nam događaja prošlo već nekoliko godina ili se pak u mračnim hodnicima čekaonica pitamo zašto nam vrijeme tako sporo prolazi. U svima se nama (što god neki rekli) skriva i romantična dušica koja u sebi voli čuvati najdraže uspomene pa nam se tako ponekad dogodi da usred nekog višesatnog predavanja mislima odlutamo upravo u središte našeg sjećanja i čini nam se da sve to ponovno proživljavamo. Mogli bismo se poslužiti uzrečicom da tako kratimo vrijeme, no Lightman će vam u ovom romanu ponuditi jednu potpuno drugačiju perspektivu. On tako dijeli ljude na Sad-ću i Poslije-ću pa ako imate taj problem da kao i ja na sve obaveze odgovarate futurom drugim u prvom licu jednine: budem, ova knjiga mogla bi vam otvoriti oči i ukazati na to da niste sami i da nas postoji još.

Kako nas se na prvom sastanku našlo samo četiri: uz Ivu i mene, došle su samo Mila i Vesna, mogli bismo se zabrinuti da su naši ostali članovi zapeli u vremenu čitajući ovaj roman. Šalu na stranu, nadamo se da ćemo se sljedeći put okupiti u većem broju pa ćemo u osvrtima moći imati i pravi pravcati osvrt na raspravu. Za sve one koji roman nisu pročitali: ako vas dosad nisam ponukala na to da ga pročitate, mogu reći samo da on sadrži sve ono što u knjigama i čitanju volimo, a može se svesti na jednu kratku opasku: u Einsteinovim snovima možete se i pronaći i izgubiti, ali neovisno o tome jeste li se pronašli ili izgubili, postat ćete bogatija osoba.

Lucija Puača