«TV je ugodan jastuk», Lari Šeta, član kluba, najcitat rasprave

Fahrenheit 451 kao tema raspre nagnala me da osmislim igru za početak:

Koju biste knjigu spasili od općeg spaljivanja? Samo jednu možete izabrati!

Osnovne informacije: 

Čitateljski klub: Nedopričljivi

Pročitana knjiga: Fahrenheit 451

Autor: Ray Bradbury  

Datum rasprave: 22. 5. 2014. 

Ove knjige bi vam naša družina ostavila na životu:

Danica je odlučila da to bude Junaci Pavlove ulice jer ju podsjeća na djetinjstvo, Ivana M. Malog princa jer ga je čitala više puta i opet će, Sanja A. Sjenu vjetra jer to je Zafon, Jelena N. 1000 zlatnih sunaca jer je podsjeća na putovanja, Sandra Zagorkin Krvavi most, jer je naprosto nenadmašna.

Nataša bi spasila Nevjernicu jer knjiga razbija predrasude, Iva Nepodnošljivu lakoću postojanja jer Kundera je rekao sve, Lari bi Hamleta jer je genijalan i univerzalan, a Maja C. Ljubavnika Marguerite Duras jer čita žene u literaturi. Jelena S. Š. za apokaliptična vremena bira Amosa Oza - Iznenada u dubini šume, jer je knjiga univerzalna i pokazala bi se važnom i čitanom za postapokaliptično razdoblje. Ivana S. spasila bi Kradljivicu knjiga jer nijednu knjigu osim ove dosad nije pročitala dvaput, a glavni lik krade knjige iz plamena.

Ina bi Mori utorkom Mitcha Albooma, jer je to nešto pozitivno i dobro.

Ingrid je od općeg spaljivanja spasila Lolitu u Teheranu a ja sam izabrala Tvrdokuhanu zemlju čudesa i Kraj svijeta Harukija Murakamija. Zašto? Savršeno jednostavno i bizarno za trenutak.

Ocijenjena  s 11 četvorki i 3 petice, knjiga je postala predmetom rasprave. Distopija, cenzura, školstvo, gubljenje identiteta, svijet medija – to su bile teme koje je potaknula knjiga, vrlo se jednostavno podastirući u naš razgovor.

Što se likova tiče, doživjeli smo ih svi više-manje kao simbole, ne kao prave likove.

Lari je iznio zanimljivu opservaciju – naime (spoiler!!!) do kraja romana sve žene umiru, a on smatra da bi bilo dobro da je Clarisse poživjela. Ona i Montag bi mogli razviti zanimljivo prijateljstvo, tvrdi Lari, na što smo mi ostali zapanjeni mišlju koja se itekako mogla ostvariti, pomalo i žaleći što se tako u knjizi nije i dogodilo.

Tema otuđenja i distopijski površni svijet Fahrenheita 451 već je tu, danas, složila se većina. Svijet budućnosti postao je stvaran, prisutan u svemu.

Jelena S. Š. se osvrnula na to kako je različit doživljaj u filmu i knjizi -  istoimeni film ima futurističku scenografiju, projekciju iz 1966., a kontekst knjige vizualizirala je kroz sadašnju scenografiju odnosno suvremeni postmoderni supersvijet. Naime, te 1966. vizija redatelja uključivala je svemirske letjelice nad gradom i robote kao kućne pomagače – čega danas još nema, ali sve je drugo savršeno pogođeno.

Bradbury, ti stari pretkazivaču.

Što te motiviralo da napišeš ovaj roman? Da spališ sve te knjige, bič predaš u ruke vatrogasca? Da Clarisse ubiješ u nježnoj dobi od 17, da Mehaničkog psa pustiš da razdere nevine žrtve ispred kamere?

"Obojeni ne vole Malog crnog Samba. Spali ga. Bijeli nisu oduševljeni Čiča Tominom kolibom. Spali je. Netko je napisao knjigu o duhanu i raku pluća? Proizvođači cigareta tule? Spali knjigu. Vedrina, Montag. Mir, Montag. Iznesi svoju borbu van. Još bolje, u spalionicu." str. 65. 

Koje ideje su te vodile? Je li ti bilo važnije da ih pustiš van kao takve nego da oblikuješ radnju s puno više detalja?

Da, mi u Nedopričljivima mislimo da jest.

Ideja ti je bila nadmoćna nad sadržajem, točno, Bradbury?

Nedostatak topline ili ne? Neki od nas su stil doživjeli hladnim i racionalnim, što smo povezali s hladnim distopijskim svijetom koji shodno tome prožima i jezik, poput  jezika odnosno stila Vrlog novog svijeta Aldousa Huxleya. No neki ipak nalaze toplinu u dijelovima.

Neslaganja je bilo i oko prijevoda, nekima je legao nekima nije, kao i oko same knjige i njezine (ne)zaslužene kultnosti, jer kultno treba stalno preispitivati.

No ocjena je na kraju rasprave podignuta, čak je dvoje dignulo ocjenu s 4 na 5, tako da imamo finalno 9 četvorki i 5 petica.

Treba otvarati oči od što ranije dobi. Reagirati. Aktivno živjeti.

Promijeniti i ocjenu, ako treba. Ili spustiti.

(Premise rasprave, žedne nadopune. Dopišite.)

Nadam se da će nam to svima i uspjeti.

Idući put čita se Vodič kroz galaksiju za autostopere. ;)