Sven Regener: Gospodin Lehmann

Mučenici: Odsutni

Datum: Tko se više sjeća?

Uputa za čitatelja: Ekstremno subjektivan tekst

Osnovne informacije: 

Čitateljski klub: Studentski čitateljski klub

Pročitana knjiga: Gospodin Lehman

Autor: Sven Regener 

Datum rasprave

To je knjiga od onog tipa naslovnica koje su jeftine, ali valjda zbog odabira boje nisi baš zicer jel šund ili pravi mali biser. Treba i obratiti pažnju na tekst na koricama. Pijan, mrak, pas. Život… Odmah sam si pomislila da će to biti priča o nekom čangrizavcu kojemu je dosta života. Obzirom da je vani hladno i kišovito, lako je bilo zaključiti da je tema pogođena. :)

Čitajući knjigu, Lehmann me nije živcirao koliko su me iritirale fore drugih likova. Ali ostavljam prostora za zaključak kako nemam smisao za humor. Onaj njemački prije pada zida.

Prvi dio knjige je na trenutke bio obećavajući, dok se druga polovica totalno izgubila u nemogućim sapunjarskim zapletima koji na glavnog lika, MOJ PRIJATELJU, kao i na čitatelja, ostavljaju totalni dojam indiferencije. Zaklopivši knjigu nisam osjećala da sam izgubila vrijeme, ali nisam saznala ništa novo, ništa uzbudljivo, nije me dirnulo.

Kao neki nasumični razgovor s potpunim strancem na šanku, kad nisi siguran želiš li uopće društvo!

Rasprava je prošla ugodno kao i uvijek. Ionako je općepoznato da su SČK-ovci najpopularnija bića u gradu a i šire. Došli smo do zaključka da je roman nekako nedorečen, mlako napisan i da smo se osjećali tupo. Sve smo to pridodali neiskustvu autora i složili se da je Lehmann sasvim ok skica za roman koji treba doraditi.  Neki su tu povukli paralelu sa životom, u smislu, ne može uvijek bit dirljivo i uzbudljivo. Situaciju je spasila Nikol koja je uletila veselo u staklenik i našla hrpu citata iz svakodnevnog života. To nas je udobrovoljilo da ne srozamo svoje kritike, ali nas ipak nije ponukalo da epilog ne bude čista trojka. Ni više, ni manje nego tri. Osrednje. Možeš i bez toga. :)

UPUTA MENI: ako ikad budem pisala osvrte na naše sastanke, napravit ću to odmah jer se ničeg više ne sjećam.

Voli vas Tina aka Orbi!

P.S. Nikol, jesam li stigla prije tebe? :)