Kolja, Lev i Vika su nas inspirirali. Toliko da smo prije rasprave na facebook stranici kluba Nedopričljivi likovima dodjeljivali uloge u budućem filmu. Ivana S., Sandra i ja složile smo se nakraju da bi nježni, ali jaki Anton Yelchin (to će biti neka engleska verzija prezimena Jeljcin) bio najbolji Lev, drski, samouvjereni, hrabri Dane DeHaan bio bi pravi filmski Kolja, a divlja i prirodna Rose Leslie (Ygritte iz "Igre prijestolja") naša Vika.

 

Obavili smo cijeli casting umjesto Benioffa (inače romanopisca i scenarista primjerice Goniča zmajeva i Igre prijestolja) i nastavili na tu temu i na raspravi. Sve što sada treba jest osnovati tim za pronalazak Benioffove službene adrese i otvoriti račun u banci. Jer bolju listu od naše neće složiti. Mislimo da je to jednostavno nedopričljivo. ;)

O djelu: Minijatura o čovjeku ispisana kroz potragu za jajima. Radnja započinje najhladnije zime u povijesti, u izgladnjelom gradu pod nacističkom opsadom, po stanovnicima od milja Piter, po vlasti Lenjingrad. Dvojica mladih optuženika (navodni dezerter i navodni kradljivac) bačeni su zajedno u prilično beznadnu avanturu. Lev, sramežljivi tinejdžer i zaljubljenik u šah, i Kolja, karizmatični hazarder. Imaju tjedan dana za vrlo neobičnu misiju: pretražiti opustošenu unutrašnjost Rusije u potrazi za tucetom jaja za zapovjednika. Ako se vrate u Petrograd bez njih, umrijet će.

Osnovne informacije: 

Čitateljski klub: Nedopričljivi

Pročitana knjiga: Grad lopova  

Autor: David Benioff

Datum rasprave: 22. 1. 2015.

Oko čega smo se složili?

Oko vrlo dinamične priče i izvrsnog pripovijedanja. Bravo Benioffe, nije ni čudo da pišeš uspješne scenarije (Gonič zmajeva, 25. sat, Igra prijestolja) Oko uvjerljivog odnosa Lev/Kolja kroz koji se postavlja i pitanje hrabrosti (što znači biti hrabar? tko je ovdje zapravo hrabar?) Likovi Leva (Ivani S. najdraži je lik) i Kolje (Sandra: „Zahvaljujem Benioffu na liku Kolje!“) vrlo su vješto prikazani, a njihov nas je zanimljiv razvoj odnosa (od iritacije do dubokog prijateljstva) sve fascinirao. Propitivanje ljudskosti koja probija sve granice rata, užasa, smrti (naprimjer scena gdje Kolja objašnjava zašto je zapravo dezertirao), granice ljudskog duha, uopće ljudske dovitljivosti (kada je u pitanju preživljavanje one su jako, jako široke).
Svi smo se složili da je humor u ratnom užasu unijet na prirodan i nenametljiv način (Ivana M. usporedila ga je s atmosferom filma "Život je lijep" Roberta Benignija.)

Oko čega se nismo složili?

Knjiga je većini bila izvrsna - a zamjerke se odnose na predvidljivost pojedinih scena. Mitja ju je najlošije ocijenio jer ga je simplificiranost i filmičnost podređena Hollywoodu smetala dok je čitao, kao i meni kojoj je kraj holivudiziran (na umu je Benioffu zasigurno bio novi scenarij dok je pisao), no Ivana S. kaže da nije imala problema s nerealističnim scenama jer "stvarnost piše romane" - odnosno „ljudi umiru i na takve, najgluplje načine, poput Kolje, tik pred spas“. Biljana je otvorila zanimljivu raspravu - naime, smetala joj je neautentičnost iskustva pisca. "Ne želim da mi Zapad prodaje priču o 2. sv. ratu u Rusiji." Potegnula se rasprava i oko Koljine pogibije (je li uvjerljiva ili nije).
Meni je, primjerice, Vika pretjerano karikaturalan lik, prehrabra, pre-sve. Imala sam osjećaj kao da ju Lev sanja na nogama dok luta kroz bijelu pustopoljinu.

Ocjene: Ivana S. 5, Biljana 4, Danica 4, Sandra 5, Ivana M. 4, Sanja 5, Lari 5, Mitja 2, Tina 4/5, Tea 4, Hana 4. Prosječna ocjena: 4,4.

Ideje: Danica se teško odlučila za ocjenu jer je knjigu moguće ocijeniti na više razina. Pa je predložila da uvedemo nove kriterije za ocjenjivanje - mogli bismo ih odrediti i više. Primjerice – pripovijedanje, likovi, stil itd. Osmišljavamo prijedloge! ;)

Odabir za travanj: Da su Nedopričljivi novi neustrašivi, svjedoči i činjenica da smo odabrali Večeru Hermana Kocha, najnoviji psihološki mračni triler.

Prijedlozi su za travanj bili: 37,32 ujutro Betty Blue Philippea Djiana (3 glasa), Nestala Gillian Flynn 7 glasova,Vrata Magde Szabo 1 glas, Kao voda za čokoladu Laure Esquivel 4 glasa i Večera Hermana Kocha s najviše - 8 glasova.

Večerat ćemo. "Od Kochova romana mogli biste izgubiti apetit", piše u svojoj kritici USA Today. Jednostavno, Nedopričljivi su novi neustrašivi.