Osnovne informacije: 

Čitateljski klub: Studentski čitateljski klub

Pročitana knjiga: Hi-fi

Autor: Nick Hornby

Datum rasprave: 13. 12. 2012. 

Pisanje lista najdražih ili najgorih pjesama, predmeta, iskustava, filmova i sličnog, za mnoge može biti izraz neozbiljnosti, djetinje razigranosti ili čak psihičkog poremećaja. Za Roba, glavnog lika romana Nicka Hornbyja liste su možda sve pomalo. Način reogranizacije života, sortiranja osjećaja, misli, iskustava. U duhu takvog pristupa stvarnosti, koje je za Hornbyja stilski rečeno bilo odlično rješenje, napisat ću listu, svojevrsnih top 5 knjige o kojoj je naša grupa raspravljala. Ocjene čitatelja su varirale, od oduševljenja, do poražavajućih, jedva prolaznih ocjena. Kako sam više naklonjena onim pozitivnijim, iznijet ću tih osobnih top 5 na temelju rasprave.

Dakle, top 5 romana Hi-fi:

Odličan stil

Jako pitko, neopterećujuće štivo, s dosta humora, jednostavno pisano, zabavno i sa zanimljivim stilskim rješenjima kao što su liste.

Već spomenute liste

Srodno s prvom točkom, liste su jedan od najzanimljivijih dijelova romana. Možda ne liste u kojima nabraja svoje najdraže glazbenike ili pjesme za koje možda većina nije čula, ali lista pjesama za koje biste htjeli da sviraju na vašem sprovodu će nasmijati većinu. Odlično rješenje početka romana, top 5 najbolnijih prekida. Zanimljivo.

Likovi

Pretežito glavni lik Rob. Djeluje jadno, nepotrebno patetično, silno djetinjasto, do bola nesređeno, no dopušta da raste i da se mijenja. Odličan je upravo zbog toga što se oko njega prelamaju najžešće rasprave. Je li samo kreten ili je još uvijek nezrelo dijete? Treba li ga žaliti ili ispljuskati? Je li egomanijak ovisan o prošlosti, žrtva po izboru, ili izgubljeni nesređeni pojedinac koji jednostavno ne zna kako krenuti u odrasli život? A ima toga i još o Robu.

Fini prikaz međuljudskih odnosa

Autor daje zanimljiv splet likova koji međusobno stoje u različitim odnosima i vezama o kojima se da raspravljati. Voli li Rob Lauru ili je samo treba? Pristaje li se Laura vratiti Robu iz navike ili umora ili ljubavi? Kakav tip prijatelja predstavljaju Berry i Dick? Kakav odnos ima Rob sa svojim roditeljima? A s Laurinom prijateljicom Liz? Zašto neka poznanstva izdržavaju, nadopunjavaju se i ostvaruju, kao odnos Roba i pjevačice, a zašto neki nisu niti približno kompatibilni, poput Roba u odnosu na Charline prijatelje? Ima li osoba koja polako izlazi iz mladosti uopće prave prijatelje? Koliko su njegovi odnosi kulturalno iskonstruirani i koliko se određeni tip ponašanja društveno očekuje? Tema koliko želite.

Razvijanje mita o ljubavi

Autor kroz cijeli roman provlači temu ljubavi. Što je ljubav za Roba, u kakvom je on odnosu spram nje? Je li ljubav natjecanje, posjedovanje, navika i osjećaj dominacije? Je li potreba? Je li društveno uvjetovano da se osoba Robovih godina konačno skrasi? Koliko društveno očekivanje uopće utječe na Robovu percepciju ljubavi i njegove postupke? Koliko je ljubav konstrukt? I ponovno, voli li Rob Lauru kad se zaljubljuje u drugu ženu neposredno nakon što joj se vraća? Izvrsna stvar romana upravo je dekonstrukcija ljubavi, ideala romantične veze. Autor pokazuje kako palpitacije srca umiru, kako iluzije blijede kao kuhinjske krpe i kako ostaje potreba i navika i kalkulacija. Realističnost razmatranja ljubavi je ono što je jedan od aduta romana.

I tako završava mojih top 5 ovog romana. Vjerojatno ima stvari koje sam previdjela, stvari koje su nekome bolje ili lošije, stvari koje se ne bi mogle uvrstiti na listu, relevantinih ili irelevantnih, pozitivnih ili negativnih. Odlična stvar u književnosti je što je toliko podložna interpretacijama, što je čitana od čitatelja ali i što čita njega, što je svakome drugačija. Zato se o ovome romanu i razvila tako dobra rasprava, i zato bi nečija druga lista top 5 možda bila u potpunosti drugačija.