U novu sezonu krenuli smo s knjigom "Kao voda za čokoladu" meksičke autorice Laure Esquivel. Ukratko, roman prati najmlađu kćer Titu koja se po obiteljskoj tradiciji mora brinuti za svoju majku do njene smrti, te je time onemogućena provesti život s ljubavi njenog života. Knjiga je podijeljena u dvanaest poglavlja, od kojih svako poglavlje sadrži recepte jela kojima je Tita prenosila svoje emocije i koja prate Titine važne događaje u životu.

Osnovne informacije: 

Čitateljski klub: Sanjari

Pročitana knjiga: Kao voda za čokoladu 

Autor: Laura Esquivel

Datum rasprave: 1. 10. 2015.

Dojmovi o knjizi bili su, kao i većinom do sad, različiti: od toga da je nekima to jedna od najboljih knjiga koju su pročitali do toga da su neki jedva čekali da ju završe, nekima su recepti između poglavlja bili pravo rješenje za kraćenje knjige, a za neke je bila samo prosjek. Na kraju "Kao voda za čokoladu" dobila je konačnu ocjenu 2,61.

Raspravljalo se o Titinom izboru, o tome je li njezin izbor bio ispravan, odnosno bi li Tita bila sretnija da je drugačije odlučila, o odnosu između Tite i majke, Tite sa sestrama, o Titinoj sposobnosti da svoje emocije prenese na jela, o simbolici koja se pojavljivala u knjizi, o receptima u knjizi, naratoru, o neobičnom kraju itd.

Sljedeća rasprava zakazana je za 5. 11. 2015. u 18:00 h u Stakleniku. Čita se "Fantom opere" Gastona Lerouxa, koji je izabran ispred "Djevojčice koja je obožavala Toma Gordona" Stephena Kinga i "Kuće duhova" Isabel Allende.

A. B.