Osnovne informacije: 

Čitateljski klub: Nedopričljivi

Pročitana knjiga: Kuhanje s Fernet-Brancom

Autor: James Hamilton-Paterson

Datum rasprave: 2014. 

Njegov (anti)junak Gerry, pisac biografija slavnih, kupio je izoliranu kuću u Toskani jer ne podnosi ljude. Uživa pjevati opere u tišini svoga toskanskog doma i u spravljanju začudnih jela poput sladoleda s češnjakom i Fernet Brancom, koje je i najmanje zlo od recepata koji će uslijediti i uznemiriti naše gurmanstvo (definitivno):

"Prije nego pođete na večeru nekome za koga biste rado doznali da je umro tijekom dana, izvadite sladoled s češnjakom i Fernet Brancom iz zamrzivača. Primijetit ćete da je čvrst poput cigle, no do 22 sata omekšat će taman koliko je potrebno da postane večernji piece d'occasion."

Gerryeva se idila naglo ruši kada se u kuću do njegove doseli Marta, skladateljica iz njemu nepoznate "zemlje na Istoku", izvjesne Vojnovije. Time započinje svojevrsni rat između njih dvoje, a zapletima kumuje boca alkoholnog pića Fernet Branca - koju jedno drugome iz tobožnje ljubaznosti nose u kvazidobrosusjedske posjete.

Sve to u kashi zvanoj Kuhanje s Fernet Brancom.

Neobična i lagana knjiga za nekonvencionalno (i netipično!!!) ljeto.

Ironija, cinizam, nekonvencionalni humor. Ako se tu pronalazite - uzmite ju.

Kiša (!) je omela naše planove da se ugodno smjestimo u sjenici Vile Olge kao i posljednji put, ali tu je uvijek Laboratorij/Staklenik spreman da nas prigrli - suh, svjež, šaren i svijetao.

I ne samo to. Kuhali smo s Fernet Brancom i mi, želeći shvatiti što je to inspiriralo Patersona da upravo ovo piće odabere da vlada djelom, vrckasto se pojavljujući i još više nestajući, zaplićući radnju, a još više umove.

Da roman ironizira engleski snobizam - snobizam i elitizam općenito, predrasude Istoka prema Zapadu i još više Zapada prema Istoku, složili smo se. Skidamo mu kapu i za originalnu duhovitost.

Ono što je bila glavna grupna zamjerka jest da se roman brzo zaboravlja, da oscilira u zadržavanju pažnje i dinamici, gdjegdje je nekonzistentan, no bez obzira na toprosječna je ocjena 4,7. Darežljivi smo. Možda i previše. :P

Za one koji žele znati više:

Ivana S. roman je doživjela kao satiru na filmove o Toskani i Italiji, "pravo ljetno štivo s antijunacima". Ocjena: 4.

Sanji A. likovi su na početku bili iritantni, no daljnjim čitanjem sve simpatičniji, a knjiga joj se svidjela zbog ironije i zanimljive pripovjedačke perspektive. Ocjena: 4.

Biljani je čitanje ovakve knjige bilo osvježenje, kaže, jer nije naviknula na ovakav žanr. Zanimljivi su joj cinizam, ironija, kulturalne razlike i predrasude. No ima dojam da ipak prevladava humanizam nad ciničnošću. Ocjenu je s 4 na kraju rasprave podigla na konačnih 5.

Ingrid nam se javila mejlom: "Knjiga me zabavila, potakla na razmišljanje o tome kako nas drugi vide, o tome kako mi vidimo druge i na temelju čega gradimo svoje stavove, o različitim sustavima... Recepti su svakako kreativni, ali... ocjena: 4."

Tini se svidio odnos i dinamika između dvoje glavnih likova i ujedno pripovjedača. "Imala sam dojam da je Gerry Adrian Mole s 45 godina.." :) Ocjena: 4/5

Lariju je bilo zabavno čitati knjigu koja ozbiljno izvrće u smiješno, a izdvaja izvrstan duhovit pasus - susret s NLO-om. Ocjena: 5.

Ivani M. knjiga je oscilirala, a njegove je, u najmanju ruku neobične recepte, doživjela kao parodiju na britanske emisije o kuhanju. Ocjena: 4.

Sandra prevoditelja Vojmira Špoljarića "javno pohvaljuje" zbog vrsnog prijevoda. Ocijenila ga je s 3 do 4 jer se slaže s Ivanom M. da je roman neujednačene kvalitete.

Mitja je roman ocijenio s 4 istaknuvši da su mu situacije bile vrlo realne te da se lako uživio, a Ini R. svidio se crni humor i pripovjedačke tehnike u romanu. Ocjena 4.

Meni je roman vrlo zabavan, smiješan, neobičan. Osobito cijenim piščev neuobičajen humor i dosjetke. Ocjena: 4.

Danica je zanimljivo primijetila nož koji mačka drži među zubima na naslovnici, što pokazuje da pisac ovim romanom puno toga "zarezuje". No ipak, imala je viša očekivanja, roman se, kaže, brzo zaboravlja, "a od knjige očekujem dublji trag". Ocjena: 3.

No svakako se brzo ne zaboravlja okus Fernet Brance, opora mješavina više vrsta biljaka, kojom smo nazdravili i zaključili ovaj naš fernetski susret.

Najcitat rasprave:

"Imala sam dojam da je Gerry Adrian Mole s 45 godina." :)

Tina Babić, članica Nedopričljivih