Često se može čuti poslovica Ne sudi knjigu po koricama. Ne radim to, nikada. Ne radim jer se ne mogu oduprijeti čitanju. Osim kada su ispitni rokovi. Pa hajde, poslužila sam se time na raspravi Sanjara. Sudila sam knjigu po koricama i otišla na raspravu da čujem sve o ljubiću čija će mi priča možda slomiti srce. A to se i dogodilo, srce mi se slomilo kada sam saznala da se ne radi ni o kakvom ljubiću i da ne postoji nikakva priča o ljubavi, barem ne onakva kakvu sam ja očekivala. Ipak, nisam dala da mi to pokvari zabavu.

Osnovne informacije: 

Čitateljski klub: Sanjari

Pročitana knjiga: Nikad me ne ostavljaj  

Autor: Kazuo Ishigura

Datum rasprave: 4. 12. 2014.

Divna atmosfera u toplom stakleniku usred prosinca s knjigoljupcima koji ti uvijek mogu popraviti dan. No dobro, priznajem da su mi dan popravili i Frankovi muffini i čips od paprike. Mislila sam da ću umrijeti od dosade do kraja rasprave, ali ubrzo se ukazala prilika da se zabavim. Uzela sam malu žabicu (isprintanu na 3D printeru) i odlučila se poigrati s najmlađim knjigoljupcem. Nakon što je zaslinio žabicu i nakon što mu je nekoliko puta pala na pod, odustala sam. Nisam se došla igrati, došla sam sudjelovati u raspravi. Najprije sam morala pažljivo slušati što tko govori kako bih se mogla uključiti u raspravu. Ne znam jeste li ikada probali, ali vrlo je teško sudjelovati u raspravi ako niste pročitali knjigu. Ali, ne dam se. Barem ću pokušati. I pokušala sam. Ubacivala sam se u raspravu, komentirala. Govorila ono što mi se činilo najlogičnijim prema ostalim komentarima. Neću reći da sam uspjela, ali nije bilo toliko loše.

Mislim da je na raspravama uvijek potrebno imati nekoga tko nije pročitao knjigu. Jedino tako čovjek može biti objektivan i pretpostaviti neke stvari koje je čitatelj možda previdio. Pred kraj rasprave ipak je došao moj trenutak. Naša Sanjalica je napravila odličan kviz koji je bio težak čak i meni. Inače sam poznata po tome da nikada ne ostavljam bez odgovora pitanje na koje ne znam odgovor. Ne znam zašto, ali sam imala osjećaj kao da sam na ispitu. Dala sam se na posao, pogodila nekoliko odgovora kojih se nitko nije mogao sjetiti, i na kraju dobila pohvale, aplauz, hrpu zagrljaja i nagradu. Šalim se naravno, ali vjerujte, tako sam se osjećala!

Nikad me ne ostavljaj Kazua Ishigura ocijenjena je prosječnom ocjenom 3,9. (Ja sam dala četvorku jer mi je izgledalo kao četvorka.) Muffini dobivaju 5+, a Sanjari čistu desetku. Tko bi napisao bolji osvrt od onoga tko je cijelo vrijeme pratio što se događa i kome su korice ipak ostale draže od knjige? Ipak, preporučujem da to ne radite. Puno je veći užitak pročitati knjigu i ne pogađati odgovore. Neću ni ja uvijek biti sretne ruke. Osim kada u ruci budem imala muffin.

Pronađite "Nikad me ne ostavljaj" na policama http://bit.ly/1um5GRM

Sandra Jukić