Zašto sam preporučila upravo ovu knjigu za čitanje?

Prije svega radi posebne atmosfere u njoj. Čitanjem iste ulazimo u potpuno novi, poseban svijet, priču  ispričanu jezikom djeteta. Ne sjećam se više detalja, pročitala sam ju davno, no ukupan dojam je ostao, pa mogu nešto o tome.

Ne znam da li sam ikada pročitala nešto tako osjećajno, a tako snažno u izražaju, priču punu skoro poetskih slika, knjigu o neobično teškom djetinjstvu.

Iako se radnja romana događa u Madridu pred početak građanskog rata u Španjolskoj i dan danas je vrlo aktualna.

Sama, usamljena i označena kao drugačija (u negativnom smislu) živi mala Adriana u kući svojih roditelja u Madridu, Oni su intimno već razvedeni, ali tu činjenicu kriju od javnosti. Sredinom 30- tih godina razvodi braka u Španjolskoj nisu bili uobičajeni. Adriana je zahtjevna djevojčica od 10 godina koja ne govori i koja noću lunja hodnicima istražujući tajanstvene događaje interpretirajući  ih na svoj način. Kod tete Eduarde, sestre njene majke nailazi na razumijevanje i potvrdu da je drugačija. Ali kako često ona dolazi u posjetu?

Čitava ova knjiga odiše nevinošću, posebnošću i nadom ove djece, koja se nažalost  u realnosti ne ostvaruje.

S iznimnom empatijom A. M. Matute opisuje tihe i tajne čežnje djevojčice koja se razlikuje od starije braće i koja je zbog svoje neshvaćenosti izložena čestim kaznama, koja u školi ne nalazi prijatelje.Tako se Adriana sve više povlači u sebe, a  potporu i razumijevanje traži kod posluge u kuhinji, gdje doživljava i toplinu i zaštitu koju joj hladna majka ne daje.

Adriana doživljava svijet oko sebe kao jedno zastrašujuće mjesto, njoj često potpuno nerazumljivo. Sve dok ne upozna ruskog dječaka Gavrila, sina plesačice koji živi s neobičnim Teom u istoj kući kao i Adriana. Među njima se razvije posebno prijateljstvo koje odrasli ne odobravaju budući djeca ne pripadaju istom društvenom sloju, pa tako majka nastoji udaljiti Adri od Gavrila.

Oni se pak upuštaju u svijet fantazija kojeg se nipošto ne odriču. I tu počinje čarobno, puno ljubavi, jedinstveno prijateljstvo dvoje zapostavljene djece o čemu piše autorica. Predivni su opisi njihovih sitnih dječjih tajni. Živeći u svom potpuno drugačijem svijetu ne dopuštajući pristup nikome, osim kuharici, koja ih štiti prilikom njihovih tajnih druženja.

Čitava ova knjiga odiše nevinošću, posebnošću i nadom ove djece, koja se nažalost  u realnosti ne ostvaruje.

Ovo je iznimno topao roman koji vjerojatno ima i naznake autobiografskog i svakako ga preporučujem. Pronađite na policama "Opustjeli raj". 

Tatjana Kalokira