Čitateljski klub "Marginalci" ostavio je jednu od svojih zahtjevnijih godina postojanja iza sebe i s puno dobrih želja (i knjiga) odlučio prigrliti sve nadolazeće izazove premlade i nepredvidljive 2019. godine. 

"Vrijeme je da se krene", rekao bi Goran Bare, ugledni pjesnik hrvatskog rocka.

Odlična knjiga

Za godišnji početak marginalne plovidbe bespućima ljepota nama dostupne beletristike izabrali smo "Peticu iz tugovanja", debitantski roman američke književnice Lolly Winston, ujedno i prijedlog naše članice Klare.

Spomenuta je knjiga po objavljivanju ubrzo stekla status uspješnice, a s obzirom na podatak o kupljenim autorskim pravima od strane Universal Picturesa, dugo se promišljalo i o njenoj filmskoj inačici. Zamišljen projekt još uvijek nije realiziran, no ne znači da je posrijedi loša knjiga.

Dapače.

I kako to već dobro znamo iz stečenog iskustva, sudjelujući u radu čitateljskih klubova, odabrana je knjiga kvalitetna onoliko koliko svoje konzumente uspije potaknuti na konstruktivnu raspravu. Jedan od onih preduvjeta za uživanje u knjizi (pogotovo ako ste vizualni tip) nesumnjivo jest i njeno likovno oblikovanje.

Uzmete li tako hrvatsko izdanje "Petice iz tugovanja" u ruke, istovjetno onom američkom, u oči će vam upasti žensko biće, zaogrnuto ogrtačem, a čija stopala su umotana u toplinu ružičastih papuča sa zečjim obilježjima.

Ako pritom gajite društveno stečenu odbojnost prema književnosti chick lita, mala je vjerojatnost da biste, u tom slučaju, svoje dragocjeno slobodno vrijeme (a znamo koliko ono ljudima znači u današnjem načinu življenja, po kaotičnoj mjeri drugog desetljeća 21. stoljeća) baš odlučili utrošiti na iščitavanje prvijenca Lolly Winston.

Naslovnicu, iskreno govoreći, u skladu s radnjom knjige, smatram pogođenom i ne bih je išao mijenjati. Usput rečeno, nemam ništa protiv chick lita jer dobra knjiga jednostavno ostaje dobra knjiga, neovisno o žanru.

I tako je ekipa, u sastavu već standardnih lica - Anite, Iskre, Ive, Milana i moje malenkosti, uz sudjelovanje Ivana, prošlogodišnjeg povratnika u već znanu družinu i novopridošle članice Valentine, odlučila iznijeti na raspravi svoja razmišljanja o žanru, istovremeno otkrivajući razloge čitalačkog voljenja i postojećih predrasuda na zadanu temu.

"Marginalci" su u svojim prijašnjim godinama bivanja već odabirali knjige u tom žanru (sjetimo se "Tajnovitog života pčela" Sue Monk Kidd i "Tamo gdje je srce" Billie Letts - oba su bestselera naišla na pozitivne reakcije naših članica i članova), a našim starim favoritima upravo pridodasmo još jedan, pozornosti vrijedan primjer književnosti chick lita.

Osnovne informacije:

Čitateljski klub: Na margini
Pročitana knjiga: Petica iz tugovanja
Autor: Lolly Winston
Datum rasprave: 26. 1. 2019.

Inteligentan roman

U njemu nas Winston, već na prvim stranicama knjige, upoznaje sa Sophie Stanton, udanom ženom u srednjim tridesetima, koja radi kao voditeljica odnosa s javnošću u tvrtki za prodaju proizvoda. No, za Sophie se ubrzo svijet urušava, nakon što njezin suprug Ethan, po zanimanju programer, izgubi bitku s rakom. Nedugo zatim, upustit će se u borbu za življenje vlastitog života punim plućima... i jednoga dana otvoriti svoju slastičarnicu, s kolačima iz kućne radinosti, uz malu pomoć svojih prijatelja.

Na dinamičnoj raspravi uglavnom smo pohvalili autoričin pripovjedački stil, nagradivši knjigu s jednom peticom, dvije četvorke i tri trojke.

Ivo smatra da je autorica u određenim Sophienim razmišljanjima uspjela doseći razinu pisanja kultnog književnika Douglasa Adamsa. Valentina pak preferira "Good Grief", originalni američki naslov knjige. Ivanu je kraj knjige jeftino napisan. Anita ima samo riječi pohvale za ovaj inteligentan primjer zanimljivog žanra. Milanu je, pak, najdraži lik problematična djevojčica Crystal. Moja malenkost misli da je Lolly Winston lik Ethana genijalno uklopila u priču, neovisno o činjenici što je mrtav od samog početka knjige.

Dragi čitatelji, ako pri tome želite saznati zašto Ethanova majka Marion nije zapamtila sinovljevu smrt, zbog čega glumac Drew vjerojatno nije (a mi iz kluba mislimo da nije) najbolji ljubavni odabir za požrtvovnu Sophie te kako to da Jasper Jenkins nosi Ethanov pulover, onda vam svakako preporučujemo da se upustite u avanturu iščitavanja ove lijepe knjige, koja ono realistično preuzima iz života, istovremeno nastojeći uljepšati sudbine većine svojih likova.

Uzevši u obzir sve navedeno, "Petica iz tugovanja" nalikuje knjizi "Tamo gdje je srce" jer obje autorice (Winston i Letts), gledajući iz perspektive svojih junakinja, bezgranično vjeruju u dobrotu ljudi. Autoru ovih redaka ipak je malčice draža "Good Grief" zbog vješto uporabljenog humora i već spomenutog lika Ethana Stantona.

Poradi umijeća kreiranja najfinijih slastica od strane životom duboko povrijeđene osobe, ova zanimljiva knjiga dijeli i određenu sličnost s romanom "Kao voda za čokoladu", uglednim primjerom chick lita iz pera meksičke književnice Laure Esquivel. I prvim odabirom čitateljskog kluba "Dragi čitaoče", u okrilju Udruge "SOS - centar za nenasilje i ljudska prava", također.

"Sve je u redu", kažem joj. I na neki način sam joj zahvalna što me tjera da ponavljam te riječi gotovo svaki dan. "Sve je u redu." (str. 379.)

Ono najljepše iz 2018. godine

Klara se, dakle, svojim dobro pogođenim odabirom knjige pridružila Iskri, čiji smo prijedlog "Ogledi o ljubavi", francuskog književnika Alaina de Bottona, rado iščitavali pri kraju tek završene godine; od naših dviju članica i nadalje očekujemo odlične knjige, pogodne za pravu čitateljsku raspravu.

Od Mirte smo, pak, po iščekivanju dobili prijedlog na visokoj razini (potresna memoarska knjiga "Nomatkinja" iz pera Ayaan Hirsi Ali), dok je naš voditelj Milan svojim raznolikim žanrovskim odabirom pripomogao odvesti čitateljski klub u novi, drugačiji smjer postojanja. Time smo, tijekom prošle godine, dobili i neku drugu stranu "Marginalaca"; ako se, primjerice, u 2016. godini moglo za nas reći da uglavnom čitamo klasike svjetske književnosti, u prošloj smo se godini uvelike okrenuli iščitavanju uspjelih bestselera.

Dakako, nismo u potpunosti zaboravili birati književne klasike. Sjajna novela ''Planina Brokeback'', ujedno i primjer našeg najkraćeg čitalačkog odabira, bio je prijedlog moje malenkosti u mjesecu rezerviranom za žanr vesterna. U uzornom primjeru sljubljivanja književnosti i filma mnogi knjigoljupci pamte maestralnu glumačku kreaciju Heatha Ledgera i jednako divnu režiju Anga Leeja. Iako je na našoj raspravi bilo i drugačijih razmišljanja, potaknutih razočaranošću književnim predloškom iz pera Annie Proulx, za mene ''Planina Brokeback'', u obje varijante, sadrži nešto bezvremensko u sebi, čemu se svakako treba vraćati.

Dvije strane jednog kvalitetnog književnog kluba.

No, ono najljepše ipak nam se dogodilo u trećem mjesecu. Tada smo, naime, ostvarili Milanovu nekoliko godina mladu ideju o ugošćavanju nekog zanimljivog književnog lica. Tako je mladoj riječkoj knjižničarki i spisateljici Vesni Kurilić pripala čast premijerno se družiti s okupljenim članicama i članovima našeg kluba, a u sklopu predstavljanja svog izvrsnog romana prvijenca "Izazov krvi". U "Izazovu krvi" Vesna se naklonila ljubljenom žanru fantasyja, smjestivši radnju na kraj 19. stoljeća, u okrilje Gorskog kotara, umješno spojivši ljubav ljudsko - vučjeg čopora s elementima vestern-romana. Na godišnjoj konvenciji fantastike "Rikon" Vesni Kurilić zasluženo je pripala nagrada "Artefakt" za spomenuti prvijenac - u kategoriji romana za mlade.

Čitateljski klub "Marginalci", dakako, nestrpljivo iščekuje nastavak "Izazova krvi", iz kreativne radionice dragog nam i prepoznatljivog lica Gradske knjižnice Rijeka.

I veseli se putovanju još uvijek neistraženim cestama svog postojanja.

U veljači ćemo, dakle, pratiti dogodovštine detektiva Nera Wolfea. Edicija "Najbolji romani kriminalističke literature" jamči zajamčenu literarnu gozbu. Ni činjenica što je "Savez prestrašenih ljudi" jedina prevedena knjiga pokojnog pisca Rexa Stouta u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja ne smeta.

"Marginalci" su, naime, oduvijek hodali putem vlastite prepoznatljivosti...

P. S. Neistraženim cestama svojih života odlučile su otputovati i osobe koje su tijekom 2017. i 2018. godine bile dijelom marginalne svakodnevice. Ovom prilikom zahvaljujemo se Milani, Edisi i Sabrini na sudjelovanju u hrabrom kreiranju čitalačkog suživota. Ipak, ono što nas je ponajviše rastužilo jest odlazak Ivane, suosnivačice našeg kluba, osobe koja je svojim čitalačkim prijedlozima i osvrtima, kao i znanjem i stalnim sudjelovanjem, oduvijek donosila klubu kvalitetu više.

Draga Ivana, hvala Ti na svemu. Vole Te Tvoji Marginalci.