Predmet: Istraživanje Solarisa, preispitivanje etičnosti uništavanja neutronskih polja koje pokreće još uvijek nepoznata sila, a nastaje na Solarisu

Ekspedicija: Odsutni SČK-ovci i pokoji Beskoristan

Mentor sa Zemlje te glavni i odgovorni: Stanislaw Lem

Dnevnik putovanja

Vrijeme polaska: 5. lipnja 2013.

Vrijeme dolaska na postaju „Staklenik“: 18.00 h

Broj preživjelih članova ekspedicije: 13

Pomalo ludi i svakako ekscentrični znanstvenik Stanislaw Lem, kojemu su glavna područja zanimanja uspostavljanje intergalaktičkih kontakata, u svojem znanstvenom izvješću od 208 str. svakako nas je zainteresirao da se odvažimo doživjeti Solaris. Nakon nekoliko krugova selekcije odabrani smo na temelju različitosti profesija pa i interesa. Neki su od nas krenuli s dozom skepse i predrasudama, neki su se odlučili po drugi put otisnuti na to divno putovanje, neki su krenuli pokretani zdravim razumom, a završili s velikim i punim srcem. Ocean, antropomorfna smjesa, dobro se poigrala sa svima nama. Analogno očekivanjima, uglavnom smo ustuknuli pred njegovom veličinom i velikim planom za svakoga od nas. I dalje nismo sigurni što nam je htio reći, ali zahvaljujući našem klasičnom obrazovanju koje se vodi onom starom: „Jedno pitanje vrijedi više od 1000 odgovora“ (Je l' to Platon rekao?) završili smo s bezbroj pitanja u glavi i tek pretpostavkama o odgovorima.

Na Solarisu smo zatekli Ocean i nekoliko prolupalih znanstvenika s prošle ekspedicije. Dugo su nam pričali što im se dogodilo, dugo ih nismo shvaćali. Možda je stvar u tome što su nam ponekad išli u detalje koje samo astronauti mogu shvatiti, a mi smo svejedno čitali i pravili se da sve razumijemo. U svakom slučaju, postignut je konsenzus što se tiče vjerodostojnosti njihovih izlaganja. Međutim, razlika je u našim ekspedicijama u tome što oni preispituju Ocean, a mi preispitujemo sebe i svoju vrstu te njihove događaje, a sve vođeni Lemovim divnim, lijepim mislima, kojih se i najveći filozof može posramiti.

Dotaknuli smo se i SF-a. Živimo SF, a i dalje ga ne možemo precizno definirati. Shvaćamo da nas Ocean smatra nedovoljno zanimljivima da bi uspostavio kontakt. U jednu ruku ubija nas u pojam stvarajući klonove naših najsnažnijih, sramotnih sjećanja, a opet, u izravnom kontaktu ponaša se kao da nismo prisutni. Zahvaljujući našim bjelančevinama iscijedili smo nekoliko mogućih teorija i pitanja:

Zaboga, tko je ovdje lud? Nismo zarobljeni na postaji, projekcije naših misli nisu ugodne. Zašto se ne vratimo na Zemlju? Radi li se opet o bahatosti ljudske vrste čak i kad je ona autodestruktivna?

Možemo li voljeti klona svoje bivše ljubavi? Možemo li voljeti kloniranog klona svoje bivše ljubavi? Možemo li u situaciji iznimnoga ludila uopće voljeti?  

Imamo li moralno pravo razmišljati o uništavanju klonova i kompletnoj destrukciji pojava koje ne shvaćamo?

Kako zbilja preispitati i provjeriti jesmo li poludjeli?

Pokazuje li nam Ocean da smo mu nedorasli time što nam naše projekcije, čisti dokaz da smo nesavršeni, trebaju poslužiti kao distrakcija od istraživanja nečega većega od nas?

Koja je njegova konačna namjera? Treba li nam to biti pozitivna odgojna mjera ili najveća kazna? Postoje li uopće potpuno dobre ili potpuno loše namjere?

Možemo li uvijek sve sebi objasniti?

U svakom slučaju putovanje je bilo napeto, ali zato ne i manje lijepo. Knjiga je svakako opravdano zaslužila kultni status, a njena atmosferičnost, filozofska jeza u kombinaciji s vrlo sažetim, iskrenim mislima koje govore o našoj prirodi i invazivnosti (osobito ulomak na str. 105. :) ) dovela nas je do zaključka da smo nakon dugo vremena u našem SČK-u u rukama imali pravo remek–djelo. Ponovilo se još 1000 puta!

Iako smo svi od reda neopozivo dužni odazvati se psihijatrijskom vještačenju nakon ovog putovanja, nadam se da će nekome na Zemlji ovo izvješće poslužiti kao motiv za ovo isto putovanje, i to ne ono koje prodaje New Age, loš self-help lobi, već stari lisci SČK-a. Tko zna? Možda jednoga dana dođemo do nekih spoznaja?

Preporuka za idući korak: Pogledati ekranizaciju Tarkovskoga!

Idem. Ostadoh bez papira.

Vaša enfant terrible,

Jedina i neponovljiva Orbi Alter.

:)