Osnovne informacije: 

Čitateljski klub: Studentski čitateljski klub

Pročitana knjiga: Šund

Autor: Charles Bukowski

Datum rasprave

Alkohol, nerad, alkohol, seksualne aluzije te onda još malo alkohola, pa sve to zajedno umotano u atmosferu jednog film noira - bio je razlog što je većina sudionika rasprave grupe Odsutnih o knjizi Šund bila muškog spola. Rijetkost, ali to je efekt koji je bitan u razgovorima o Bukowskom. Čak i muškarci koji nisu ni pročitali knjigu, a došli su, uključili su se u razgovor te svojim komentarima obogatili diskusiju.

Junaci u knjigama Charlesa Bukowskog obično su antijunaci, tipovi kakvi bi muškarci htjeli biti kad bi odustali od svega. Lijen, plošan alkoholičar koji ne zna otkud mu sljedeća plaća dolazi, ali kad dođe, zna barove gdje će ju potrošiti na jeftina pića i još jeftinije žene. Dno dna isto zna biti vrlo privlačno, zato i ne čudi da su Humphrey Bogart, the "Dude" Lebowski i Vuco uzori ili seks simboli nekima.

Šund je zadnji roman Bukowskog, napisan pred smrt i s dosta elemenata koji to pokazuju. Priča o Nickyju Belaneu, privatnom detektivu kojem se samo pojavljuju novi zadaci, a stari rješavaju sami od sebe. Tu je slučaj ljubomornog muža, muža papučara, slučaj ljudi koji su trebali umrijeti, ali nisu, te jednog crvenog vrapca. Relativno kratak roman, koji prosječan čitatelj može pročitati u dva dana laganog čitanja. Preporučuje se čitanje uz hladnu pizzu te crno vino iz lokalne vinarije, ako niste za vino, jeftini konjak ili Lidl/K-plus pivo će poslužiti.

Napisano sve s puno rupa i nedorečenog sadržaja, tako da se čitatelj zapita je li pisac loš ili je toliki znalac da može ismijati žanr jeftinih krimića. Tako je započela burna rasprava od pola sata gdje su ljubitelji knjige vadili primjere kratkih rečenica i usporedbi pištolja i falusa, dok se s druge strane čulo argumenata o bizarnosti izvanzemaljaca u cijeloj priči i opće (pre)jednostavnosti teksta. Oni koji su rekli da im se svidjela knjiga, obećali su nastaviti čitati i ostale koje nisu te ponovo prelistati one koje su davno držali u svojim rukama, a onE kojima se roman nije svidio, jedva su dočekalE raspravu o sljedećoj knjizi za čitanje.

Za sljedeće čitanje odabran je Solaris Stanislawa Lema, klasik svjetske znanstvene fantastike. Značenjima bogata priča o svemirskom istraživaču Kelvinu i njegovu susretu s misterioznim koloidnim oceanom što prekriva površinu dalekoga planeta Solarisa. Pročitajte i vidimo se 5.6. u Striboru.