Imati privilegij i priliku rezervirati slobodno mjesto u sad već planetarno popularnom „Stakleniku“, ne moram osobito naglašavati, prava je sreća. Ipak, zahvaljujući vezama (jer danas sve ide preko veze), za, ako se ne varam, šesnaestero VIP Nedopričljivih – a ispričat ćete me ako sam brojku fulala jer se uživljavam u ulogu Dioniza i pošteno slavim život – ipak se našao najbolji stol za nas i prigodna „Večera“ koju smo kritički, kao pravi gurmani, secirali i tako obilježili svoj prvi klupski rođendan.

Osnovne informacije: 

Čitateljski klub: Nedopričljivi

Pročitana knjiga: Večera 

Autor: Herman Koch

Datum rasprave: 19. 3. 2015.

Povod ovom sastančenju bila je mračna tajna koja nas povezuje, a koju smo dovitljivo zamotali u ukrasni papir s rođendanskim motivima. Koja je to mračna tajna i zašto smo izabrali baš stol izložen pogledima prolaznika i neobičnih smrtnika/smrtnica koji/koje guštaju u Striboru na Danima frankofonije? Jesmo li egzibicionistički i snobovski uživali u prezentaciji svoje čitateljske moći ili smo možda htjeli vježbati svoju samokontrolu i spretno izbjeći incidente uzrokovane potencijalnim neslaganjem u mišljenju? ;)

Nizozemski autor Herman Koch servirao je svoj roman „Večeru“ pred Nedopričljive u veljači. Bilo je tu čituckanja u autobusima, foteljama i u krevetu prije spavanja. Spretno i s gotovo provjerenom formulom zainteresirao nas je i uvukao u svoje mračno djelo, te nas postupno razočarao.

Priča je to o dva brata dijametralno suprotnih karaktera. Paul, umirovljeni profesor povijesti sklon incidentnom ponašanju, mračnjak i cinik (za vrijeme aperitiva i predjela ja sam bila on – zašto se uvijek poistovjetim s incidentnom osobom? :)) i Serge, politička uspješna figura, kandidat za premijera koji uživa poštovanje i divljenje društvene zajednice, te nas samim time u startu odbija. :D Oba brata, koji odmjeravaju svoje snage sitnim podbadanjima i prezentacijom svojih naizgled idiličnih brakova i obitelji, nalaze se na večeri u jednom nizozemskom mondenom restoranu kako bi pokušali riješiti ozbiljan obiteljski problem uzrokovan zločinom koji su počinili njihovi sinovi. Kroz aperitiv, predjelo, glavno jelo, desert i napojnicu razgovor od sitnih provokacija kulminira u svađu, razdor i potpuno razilaženje u mišljenjima. Likovi se razotkrivaju, motivi postaju (ne)jasniji, a saznajemo i da sam zločin, zapaljenje beskućnice, i nije prva „razonoda“ koju prakticiraju njihovi sinovi na noćnim ulicama Amsterdama. Pa evo kako je ta rođendanska večera izgledala kod Nedopričljivih:

APERITIV (sok od višnje, sok od borovnice)

PREDJELO (namaz od tune, sirnica)

GLAVNO JELO (kineska hrana)

DESERT (Ferrero torta, prhki kolači, bananko, bajadere)

NAPOJNICA (citati iz književnih djela koje smo u rukama imali/imale, igra pogađanja kojom je dominirala Ivana Sudan – da, i mi svoju prevoditeljicu za utrku imamo! - i čokoladice).

Takvim su nedostižnim slijedom jela Nedopričljivi u ugodnoj atmosferi odlučili da im Kochova „Večera“ i nije nešto. Ocjene su padale nemilosrdno: 4, 3, 5, 5, 2, 3, 3, ¾, 3, 4, 3, 3, 2, 2, ¾, 3.

Načelno je mišljenje da je tema izvrsna, ali neautentična. Primjerice, tema nasilja iz koje proizlaze pitanja o individualnoj i društvenoj odgovornosti, propitivanje samih sebe (kako bismo mi reagirali/reagirale u ulozi roditelja – zaštititi svoje dijete, da, ali do koje mjere? Samokontrola/kanaliziranje emocija, društveno prihvatljivo ponašanje, obiteljski odnosi, spektakli i površnost kojima smo izloženi/izložene na svakodnevnoj bazi jesu teme koje muče prosječnog homo nedopričljivog. Ipak, autor podvaljuje priču o nelogičnom/nepostojećem biološkom poremećaju koji uzrokuje agresivno ponašanje, opisima nerealnih situacija i postupaka čitatelj(ica) se ne može poistovjetiti s likovima, a uza sve to, autor prebrzo i preolakoprelazi prekotema kojima nas zaintrigira. Imali/imale smo dojam da smo sudionicima/sudionicama čudne igre „dvostrukih informacija“. Umjesto da se likovi postupno ogoljuju, oni sve više skrivaju od nas ili kako kaže naša Danica, umjesto 3D slike, mi imamo samo fotografiju društva s kojom djelomično i zbog naglog završetka romana i ne znamo što bismo.

Naravno, treba uzeti u obzir da nitko iz Nedopričljivih nije tu da sudi knjizi, već da se druži i održava kontinuitet svojeg strasnog uživanja u pisanoj riječi, a ni odlično društvo nije naodmet. Stoga, svi/sve koji/koje uživate u mračnim temama i krimićima, slobodno posegnite za knjigom i javite nam svoje doživljaje. Možda se zapričamo puno i obavezno završimo s neumjerenim pričama u sitne sate u pubu koji radi najduže i možda se nekima od nas dogodi da i knjige zaboravi na kojekakvim mjestima po gradu, ali uvijek smo tu kad treba diskutirati o čitanju i drugim čistim silama!

P. S. osniva se još jedan čitateljski klub, pa ako se ne pronalaziš ni u jednom postojećem, sjedni i razmisli. Predivno je doživjeti prvi rođendan i iščekivati sve koje tek dolaze! <3 Zato, šalji svoju prijavnicu na programi@gkr.hr ;)