Osnovne informacije: 

 

Čitateljski klub: Nedopričljivi

Pročitana knjiga: Vodič kroz Galaksiju za autostopere

Autor: Douglas Adams  

Datum rasprave: 2014.

Ova i još nebrojene genijalnosti kultne knjige Douglasa Noela Adamsa (DNA :), svoj kultni status ima od 1979. otkad je objavljena svijetu.
Manično-depresivni robot Marvin ("Život? Ne spominjite mi život.")
Miševi kao superinteligentna pangalaktička bića (Zašto baš miševi? Zašto ne, kad bolje razmislite ;)
Babilonska ribica, pomoću koje, kad je stavite u uho, razumijete sve jezike na svijetu. Samo je morate staviti u uho. :P
Ručnik – najcjenjeniji predmet u galaksiji, bez kojeg se ni pod razno ne polazi na autostopiranje galaksijom.
Zvjezdani brod Zlatno srce koji ide na pogon beskonačne nevjerojatnosti.
Broj 42 – odgovor na ultimativno pitanje o životu, svemiru i svemu.

Ova nevjerojatno domišljata knjiga koja je utjecala na popularnu kulturu na nenabrojive načine (mene je osobno oduševilo kada sam shvatila da je Radioheadov kultni OK Computer čista reminiscencija na ovu knjigu. Stvarno, nisam imala POJMA.)

Kulturalne reference su neprepričljive – Bez panike i brojni drugi univerzalno prepoznatljivi citati, Vodič kroz galaksiju za autostopere kao popularna video-igra, istoimeni film...

Sam Adams frendovao je s Davidom Gilmourom iz Pink Floyda, a navodno je i s Floydima bio na stejdžu, londonski Science Museum je 2005. filmu i Adamsu posvetio izložbu. Osim masovnog utjecaja na pop kulturu, utjecao je i na DIY kulturu.

Na Goodreadsu kul izjave kažu:

"Vodič kroz galaksiju za autostopere bio je internetska zabava prije interneta." 

"Postoje rijetki originalni izvori svega što stvarno trebate znati. Vodič kroz galaksiju je naime jedan od njih." 

Izludit će vas ideje u ovoj knjizi. Izluditi na dobar način, mislim reći. 

Danica je podsjetila na genijalni moment u knjizi. Onaj u kojem je kit ulješura u jednoj minuti koliko postoji kao kit prisiljen spoznati svoj kitovski identitet - jer se potom već pretvara u teglu s petunijama. Spoznaja da tako kratko živimo da uopće ne uspijevamo spoznati svoj identitet.

Ivana M. u knjizi je uživala i smijala se s njom, no ne i Lari kojemu je čitanje bilo nepoticajno i zamorno. A kako ju nije pročitao do kraja, suzdržao se ovog puta i od ocjene. Maji C. koja nije mogla nazočiti raspravi ovo je najdosadnija knjiga ikad (inzistirala je da ovo uđe u zapisnik :).

Mitja je istaknuo da ga čitanje ove knjige po drugi put nije nasmijalo, što je, kaže, loš znak: "Ne volim apsurdnost zbog apsurdnosti same".

Citat rasprave: "Zombiji smo, a sprema nam se svašta." Mitja B. J. 

Našem gostu iz Studentskog čitateljskog kluba, Milanu, ovo je pak jedna od najboljih knjiga svih vremena. „Fascinantna knjiga koja izlazi iz forme i ismijava ljude jer uzimamo stvari zdravo za gotovo - dok zapravo postoji milijardu mogućnosti.“ Sanju A., inače vrsnu poznavateljicu fantasyja i SF-a za djecu, na čiji smo prijedlog i čitali Vodič, oduševio je humor i genijalnost misli i pasusa, iako je na nekim mjestima ne tako lako prohodna.

Omiljeni lik većini je bio depresivni robot Marvin – Sandra B. kazala je da joj je omiljen upravo zato jer pleše na rubu patetike - a nije patetičan. Jeleni S. Š. omiljeni lik u Vodiču bio je Ford  - "zbog njegova vjerovanja u beskonačne mogućnosti".

Nije samo knjiga bila povod raspri. Crne rupe, crvotočine, prostorvrijeme (razgovor o svim ovim temama potaknuo je Milan). I Donnieja Darka smo se spomenuli. I dimenzije, entitete, dušu.

8 petica, 2 četvorke, jedan suzdržani, 1 jedinica – sve to skupa, kada jedna nematematičarka zbroji, podijeli itd., ispada da je prosječna ocjena 4, 45.

Napričali smo se dva sata i na kraju nismo stigli igrati kviz koji sam pripremila, a bilo je tako fora, pitanja zaljubljenika Adamsova kultna klasika, tipa "Koje su riječi ugravirane u mozak Zaphoda Beeblebroxa?", "Tko je zapravo kreirao norveške fjordove?" ili "Što nije u redu s Marvinom?".

Za one koji žele znati više, evo DIY ideja 

Etsy: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Za kraj jedan od meni omiljenih odlomaka (neljubitelji neće imati živaca, ljubitelji će instinktivno živnuti ;))  :

"Kompjuter je samom sebi zbrinuto zaćeretao primijetivši da se jedna zračna komora otvorila i zatim zatvorila bez ikakve logike.
To je bilo zato što je logika otišla sjesti na granu.
U Galaksiji se upravo otvorila rupa. Potrajala je točno jednu ništinku sekunde, bila je široka jednu ništinku centimetra, i dugačka poprilično milijuna svjetlosnih godina.
Dok se zatvarala iz nje su ispale gomile papirnatih kapica i šarenih balona i odlutale univerzumom. Tim od sedam metar-visokih tržišnih analitičara ispao je iz nje i umro, dijelom od gušenja a dijelom od iznenađenja.
Dvjesto i trideset devet tisuća slabo pečenih jaja također je ispalo iz nje, materijalizirajući se u ogromnoj uzbibanoj gomili u izgladnjeloj zemlji Poghril u sustavu Pansel.
Cijelo poghrilsko pleme poumiralo je od gladi, osim zadnjeg člana koji je nekoliko tjedana kasnije umro od trovanja kolesterolom."