Davore, daleko je 2003. i premijera Jabučnjaka. Što danas na zatrpanu internetu znači Jabučnjak?

Sjeme iz kojeg je iznikao naš voćnjak zasađeno je davno, u vrijeme prije interneta, kada su se računalni entuzijasti služili modemima i BBS-ovima (Bulletin Board System), koji su ranih 90-tih bili čvorišta tadašnje civilne računalne komunikacije. Postojala je tzv. BBS "konferencija" naziva Macintosh.hr, koja je bila umrežena na razini Hrvatske. Moj kolega Tomislav Ribičić (Riba) i ja bili smo "sysopi", tj. sistemski operateri jednog od prvih takvih BBS sustava u Hrvatskoj i, naravno, sudjelovali u cijeloj hrvatskoj priči o Macintoshu od samih početaka. Kritična masa za pokretanje Jabučnjaka stvorila se kada je Riba poželio iskoristiti svoja nova znanja o webu za nešto korisno, a ja sam poželio dijeliti iskustvo rada s Appleovim tehnologijama pišući o tim temama. Podršku u tome odmah nam je pružio i Goran Paulin, tajnik Udruge darovitih inormatičara Rijeke, i tako smo nas trojica 15. srpnja 2003. i formalno pokrenuli Jabučnjak. Nedostajalo nam je pravog profesionalnog novinarskog iskustva, pa smo zamolili hrvatsku Mac legendu, Miroslava Ambruša-Kiša da nam se pridruži kao glavni urednik portala. On je kao Macintoshov veteran i stari vuk hrvatskog računalstva osnivač i predsjednik prve udruge Macovih korisnika u Hrvatskoj — HuMk — a sudjelovao je u osnivanju prvih hrvatskih računalnih časopisa Bug i Vidi. Tim se ubrzo popunio i drugim entuzijastima; neki su bili tek u prolazu, a neki su s nama i danas.

Baš zato što je internet zatrpan, mi ne ponavljamo informacije koje već postoje, ne prevodimo vijesti s vodećih Appleovih portala na hrvatski i to predstavljamo kao naš sadržaj jer to nema nikakva smisla. Appleovi korisnici nisu nepismeni, takve sadržaje mogu konzumirati i bez nas. Fokus je Jabučnjaka na temama koje se ne mogu pročitati na uobičajenim svjetskim Macovim web-stranicama. Posebnu pozornost dajemo zbivanjima Applea povezanima s našim prostorima i stručnim temama. Od samog početka nastojimo održavati uredan forum kako bi Jabučnjakova baza znanja bila lako pretraživa i molimo sve korisnike da u tome pomognu.

 
 Koliko je jaka zajednica koju okuplja?

Jabučnjak broji gotovo 6000 uredno registriranih korisnika! Kada kažem "uredno", onda to zaista i mislim — naime kod nas je obavezno predstaviti se pravim imenom i prezimenom, nema anonimnosti, a registracijski e-mail mora biti suvisao i svaka se prijava ručno provjerava. To je naš način da se zadrži ozbiljnost komunikacije i urednost foruma. Na Jabučnjaku nećete naći "trolove" i "spamere", a moderatori su prilično strogi, pa to ponekad nekima i zasmeta, ali naše je iskustvo da malo "stege" vrijedi kako bi svima bilo ugodnije. Statistika nam kaže da imamo od dvije do tri tisuće unique visitsa dnevno, a to je zavidan broj za jedan volonterski projekt. Često dobivamo i upite prodajemo li oglasni prostor, može li se kod nas zakupiti banner, ali sve ih redom odbijamo jer Jabučnjak nije tu radi novca; njega smo zasadili isključivo našom dobrom voljom i željom da pomognemo drugima da što lakše rabe tehnologiju za koju mi sami vjerujemo da je najbolji izbor za mnoge upotrebe.

 
 Napravili ste redizajn. Koje su najveće novosti i čime ste se najviše vodili? Rekao bih da ne komplicirate, držite sve na bazi teksta, a manje vizualnih komplikacija...

Jedna smo od malobrojnih web-stranica koja na naslovnici uopće ne sadrži fotografije! Ova neobičnost još je zanimljivija znajući da su Appleove tehnologije vrlo vizualne i da se često oko mnogo njihovih proizvoda stvara hype upravo zbog izgleda i dizajna koji postavlja trendove. Iako na prvu ruku takav web izgleda vrlo spartanski, praksa je pokazala da je preglednost bolja, a naš stil ionako nije senzacionalistički i orijentiran ka konzumerizmu, već želimo dati mjesto pravim i trajnim vrijednostima modernih tehnologija; teme kvaliteno obrađujemo i kriteriji su takvi da dajemo prostor hardveru i softveru koji nam pomaže da kvalitetnije i lakše živimo i radimo. Šarene sličice mogu se vidjeti svuda, ljudi su zasićeni. U novom, trećem izdanju Jabučnjaka uglavnom smo se bavili ergonomskim finesama i velikim doradama "ispod haube". Nije još sve gotovo, imamo podužu listu "bubica" koje moramo popraviti, ali sve bitno radi dobro.

 
Gdje vidiš Jabučnjak u budućnosti?

Nekada je Jabučnjak bio "elitističko" mjesto samo za Macintoshove korisnike, a to uglavnom znači za "bogate profesionalce" koji su si u radu mogli priuštiti takva skupa računala. Većinom su to bili dizajneri, arhitekti, glazbenici... Danas je situacija bitno različita, jer dolaskom je iPhonea i iPada publika postala daleko šira. Dosta smo se dobro prilagodili, ali još uvijek više preferiramo ozbiljnije teme iz stručnih domena, npr. rasprave o novim tehnologijama, samo programiranje i slično. Volimo i dobar interjvu, pa smo tako "odradili" nekoliko zaista svjetskih imena poput Mirka Ilića, Syda Meada i Stevea Spranga. Sigurno ćemo opet imati nešto slično, nama je to užitak, problem je samo slobodno vrijeme.

Gdje vidim Jabučnjak u budućnosti? Kada je Walt Mossberg pitao takvo pitanje Stevea Jobsa u vezi s Appleom i nove tehnologije, on mu je odgovorio da ne zna! Budućnost je kompleksna i nepredvidljiva, moguće je samo nagađati. Ako me pitaš za moj najbolji educated guess, onda ću reći da očekujem još veće širenje Appleovih tehnologija među neprofesionalcima, očekujem snažniji Appleov ulazak u domenu televizije s Appleovim TV uređajem i moguće revolucionarne pomake s tzv. "nosivim računalstvom", tj. uređajima koji su uvijek s nama ili na nama, poput sata, naočala ili narukvice. Ne bih se iznenadio da uskoro na forumu moramo otvoriti novu podgrupu naziva iWatch! :)