UbuWeb je zacijelo najopsežniji arhiv bunta u književnosti, kazalištu, filozofiji, glazbi, umjetnosti i razvojnoj misli do danas. Ono je živi distribucijski centar avangardnog materijala koji funkcionira na ekonomiji dara. Ime Ubu dobiva po anarholiberalnom pamfletu, drami "Ubu Kralj" o tiranskom kralju lakrdijašu. Napisano iz pobune prema svim autoritetima, to djelo Alfreda Jarryja, preteča je dramskim uratcima koje će stvarati nadrealisti, dadaisti, antiteatralisti, apsurdisti. "Zato slobodno možete u gospodinu Ubuu vidjeti bezbrojne aluzije, ili običnu marionetu, karikaturu profesora koju je nacrtao neki srednjoškolac kojemu on predstavlja najveću grotesku na svijetu," kazao je Jarry na premijeri Ubua Kralja, 1896.

Swedenborgist doktor Mises izvrsno je usporedio rudimentarna djela s onim najsavršenijima, a zametak s najsloženijim bićem, tako da prvima nedostaju sve nezgode, mane i vrline, što im daje sferičan ili gotovo sferičan oblik, poput jajeta, ili gospodina Ubua, pa se na onima drugima nagomila toliko detalja koji ih čine uobraženima te i oni poprimaju oblik sfere, u skladu s očitom istinom  da je najsjajnije djelo ono koje predstavlja najveći broj nepravilnosti.

(Alfred Jarry na premijeri "Ubua Kralja", 1896.)

Idejni tvorac portala i njegov urednik je Kenneth Goldsmith, i sam ponešto karikaturalna ličnost, dugobradi, šareni profesor, autor provokativne proze u kojoj, naprimjer, sakuplja isječke iz vremenskih prognoza (The Weather), transkribira sve što je izgovorio unutar tjedan dana (Soliloquy), zapisuje pokrete svoga tijela u posljednjih trinaest sati (Fidget). Kenneth propituje definiciju kreativnog pisanja, zapravo odbacuje ju kao takvu te sam predlaže ideju ne-kreativnog genija u doba internet tehnologija kada je zadaća autora "pokazivanje ka" relevantnoj hrpici podataka, radije nego izmišljanje novih.

UbuWeb prilagođava djela marginalnih mislioca digitalnom okruženju, najčešće prevodeći iz analognog oblika spise koji nisu više u opticaju tiska, rijetke dragulje, fragmente razgovora, zaboravljene zbirke. Sakupljeni su ovdje i eseji te pjesništvo suvremenih autora sa rubova društva, a pozivaju na svakodnevnu rekonstrukciju misli, na ponovno promišljanje zadanih okvira. Portal prenosi i opskurni radio iz budućnosti, a sadrži i poveću kolekciju video zapisa, kao da je art kino progresivnih ideja. "UbuWeb neće ovdje biti zauvijek," osvrće se Kenneth na prolaznost, nestajanje sličnih web kreacija te propagira: "Što prije poskidajte sav sadržaj!"

Izvori: UbuWeb

Fotografije: University of Pennsylvania