Festival znanosti Rijeka 2022. održava se u Rijeci od 2. do 7. svibnja 2022. godine, u organizaciji Udruge Zlatni rez Rijeka i brojnih suorganizatore (Prirodoslovni muzej Rijeka, Akademsko astronomsko društvo – Rijeka, Društvo matematičara i fizičara, Udruga za razvoj visokoga školstva Universitas,…), a pod generalnim pokroviteljstvom Sveučilišta u Rijeci te pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Festival znanosti je nacionalna manifestacija koja za cilj ima popularizaciju znanosti. Traje tjedan dana i svake godine se u tome tjednu održavaju brojna predavanja, tribine, radionice, izložbe itd., a sve u cilju edukacije mladih i građana i popularizacije znanosti.

Ove godine u Rijeci održava se 20. Festival znanosti. Glavna tema je “Život” te se Festival, osim u Rijeci, održava još u dvadesetak gradova diljem Hrvatske. Ovogodišnji Festival znanosti u Rijeci ima oko 200 događanja koja će se održavati na više 25 lokacije, a bogati program namijenjen je svim dobnim skupinama.

Javna popularna predavanja održavat će se u popodnevnim satima u Dječjoj kući uz potporu Gradske knjižnice Rijeka, a u četvrtak i u Astronomskom centru Rijeka. Nakon predavanja građani mogu sudjelovati i u Znanstvenom kafiću, poznatijem pod nazivom ZnaK. Posebno ističemo da će se javna predavanja moći pratiti i uživo na YouTube kanalu Festivala znanosti. Na istome će kanalu ostati i snimke predavanja.

Ove godine će se godine ponovo održati i bogat program u sklopu aktivnosti “Znanost na Korzu”.

Novost ovogodišnjeg Festivala znanosti u Rijeci su radionice koje će se održavati u Dječjoj kući uz potporu Gradske knjižnice Rijeka u vrijeme trajanja predavanja koje su namijenjen djeci svih dobi.

Radionice: 

Matematičke igre, 4, 5. i 6. 5. u 17, 18 i 19 sati

Voliš li se igrati? A voliš li matematiku? Dođi na radionicu! Zaigraj matematički alias, zaigraj matematički pictionary… Zabavi se uz matematiku! Radionica je namijenjena svim uzrastima.

Kinestetički pokusi, 4, 5. i 6. 5. u 17, 18 i 19 sati

Učenici stvaraju osobni mentalni model određenoga fizičkog koncepta pod utjecajem formalne edukacije, kulturnog okruženja i izravnog iskustva. Izravno iskustvo u edukacijskom procesu moguće je postići pokusima, posebice kinestetičkim pokusima, koji podrazumijevaju učenje kroz pokret i fizičku aktivnost. Takvi pokusi doprinose dinamičnosti edukacijskog procesa, stvaraju zabavno i pozitivno okruženje učenja, a ne oduzimaju mnogo vremena i ne zahtijevaju dodatna sredstva. U okviru radionice učenici će izvoditi kinestetičke pokuse (npr. longitudinalni i transverzalni valovi, strujni krug, rotacija i revolucija Zemlje). Učenici će biti postavljeni u ulogu fizičkih entiteta čime se pospješuje stvaranje fizičkih koncepata i razbijanje miskoncepcija, a ujedno potiče i tjelesna aktivnost. 

Matematičke likovne radionice, 4, 5. i 6. 5. u 17, 18 i 19 sati

Matematičke likovne radionice osmišljene su s ciljem stvaranja slika crtanjem različitih popločavanja i fraktalnih struktura. Na radionici se polaznicima objašnjavaju pojmovi popločavanja i fraktala te na temelju naučenog polaznici samostalno osmišljavaju svoje uzorke s kojima izrađuju mala umjetnička djela. Radionica je namijenjena svim uzrastima.

Matematičke puzzle, 4, 5. i 6. 5. u 17, 18 i 19 sati

U radionici ćemo uvesti pojam popločavanja ravnine. Preuzimajući ulogu znanstvenika provest ćemo matematičko istraživanje na temu popločavanja ravnine i usput se dobro zabaviti! Radionica je namijenjena svim uzrastima.

Predavanja: 

O umjetnicima koju su voljeli matematiku, 4. 5. u  17 sati

Iako se na prvi pogled može činiti da matematika i umjetnost nemaju dodirnih točaka, one se često isprepliću i jedna su drugoj potpora. Matematika pomaže umjetniku da svoje ideje pretoči u djelo, bilo upotrebom konkretnih tehnika crtanja i likovnog stvaranja, koje se temelje na matematičkim zakonitostima, ili konkretizacijom apstraktnih ideja upotrebom analitičkog načina razmišljanja, kojemu nas matematika uči. 

S druge strane, umjetnost pomaže matematici da pokaže svoje drugo, neki bi rekli pravo lice, da svima razotkrije svoju zadivljujuću apstraktnu prirodu. 

U predavanju ćemo spomenuti nekoliko umjetnika i opisati matematiku koja je bila poticaj njihovu umjetničkom stvaranju.

Fuzija, ITER i DONES, 4. 5. u 19 sati

Fuzija jezgri izotopa vodika – deuterija i tricija –ono je što daje energiju Suncu i drugim zvijezdama. Projekt ITER (na latinskom „put“) jedan je od najambicioznijih energetskih projekata u svijetu danas i smatra se najsloženijim uređajem u povijesti civilizacije. Njegov je cilj do 2035. ovladati energijom fuzije, odnosno postići tzv. goruću plazmu – doslovce, dobiti komadić Sunca na Zemlji. 

Vrijednost projekta ITER procijenjena je na 15 milijardi €, a u njemu sudjeluju EU, SAD, Rusija, Kina, Japan, Indija i Južna Koreja. Europski dio projekta vodi agencija za fuzijsku energiju Europske unije, „Fusion for Energy“, sa sjedištem u Barceloni, čiji je suvlasnik i Hrvatska. Sam uređaj gradi se u Cadarsheu (južna Francuska). Znanstvena istraživanja u fuziji za potrebe EU-a, tj. dizajn ITER-a, dizajn fuzijske elektrane DEMO i drugih pratećih uređaja, provodi konzorcij EUROfusion, koji čini 28 vodećih instituta članica EU-a, uz 156 suradnih ustanova.

Cilj je DONES-a omogućiti istraživanje otpornosti fuzijskih materijala na intenzivno neutronsko zračenje. Ovaj 650 milijuna € vrijedan uređaj sastoji se od linearnog akceleratora izuzetne snage koji bi ubrzavao deuterij prema slapu tekućeg litija i tako proizvodio intenzivan snop neutrona za ozračivanje fuzijskih uzoraka. DONES i njemu srodni AFNS-i u Japanu gradili bi se u suradnji EU-a i Japana, a glavni su partneri unutar EU-a Španjolska i Hrvatska. 

Dr. sc. Tonči Tadić viši je znanstveni suradnik u Institutu Ruđer Bošković. Diplomirao je inženjerski smjer fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao iz nuklearne fizike 1995. na Institutu Ruđer Bošković i Sveučilištu u Zagrebu. Od 1997. do 1998. godine bio je gostujući znanstveni istraživač na Osaka National Research Institute (ONRI-AIST) kao stipendist Japanske agencije za znanost i tehnologiju. Od 2000. do 2008. bio je zastupnik u Hrvatskom saboru. Od 2013. godine član je Znanstveno-tehničkog odbora (STC) EURATOM-a, koordinator je Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice (CRU), član skupštine Konzorcija EUROfusion, voditelj Projektnog tima Konzorcija DONES.HR te predstavnik Republike Hrvatske u Upravnom odboru europske agencije Fusion for Energy zadužene za gradnju ITER-a. Za zasluge u znanstvenom povezivanju EU-a i Japana japanski car Akihito odlikovao ga je Redom Izlazećeg Sunca, najvišim japanskim odličjem, 2014. godine.

I još mnoga druga koja možete provjeriti ovdje.

Svoja će vrata u tjednu Festivala otvoriti otvoriti i brojne sastavnice Sveučilišta u Rijeci. Izdvajamo “Otvoreni dan Tetragom”, koji će se odvijati u utorak, 3. svibnja. Manifestacija obuhvaća više od 50 različitih aktivnosti: predavanja, radionice, igrokaze, kratka znanstvena izlaganja…

Ove godine manifestacija Vrtići za vrtiće okupit će desetak vrtićkih grupa koje će svoje radove predstavljati u Prirodoslovnom muzeju, u ponedjeljak 2. svibnja od 9:00 do 12:00 sati, a u petak 6. svibnja, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke svoje projekte na temu Život izložit će devet škola u sklopu programa Škole za škole.

Ako ne stignete ni na jednu manifestaciju iz našeg bogatog programa, svakako možete posjetiti info-štand Festivala znanosti na Korzu od 27. travnja do 7. svibnja 2022. od 10:00 do 16:00 sati.

Otvorenje Festivala znanosti upriličit će se u ponedjeljak 2. svibnja u Dječjoj kući Rijeka s početkom u 11:00 sati, nakon čega slijedi obilježavanje 20. godina Festivala znanosti u Rijeci te tribina udruge Universitas “Popularizacija znanosti – 20 godina života Festivala znanosti”.

Detaljan program Festivala u cijeloj Hrvatskoj nalazi se na festivalznanosti.uniri.hr.

Veselimo se susretu!