U petak 22.3. u 17 i 30 sati u Dječjem odjelu Stribor bit će otvorena posebna izložba.

Povodom 60. obljetnice nastanka Štrumpfova, Francuska alijansa Rijeka i Gradska knjižnica Rijeka predstavljaju izložbu o nastanku kultnog stripa o Štrumfovima. Izložba prati rođenje Štrumpfova pod perom belgijskog crtača Peya, kao i nevjerojatnu avanturu malih plavih momaka. 12 prikaza na hrvatskom jeziku objasnit će vam sve što trebate znati o Štrumpfovima, Gargamelu i Azrielu. 

Izložba je postavljena do 29. ožujka.

Dana 23. listopada 1958. godine prvi su put svjetlo dana ugledali Štrumfovi. Izmislio ih je jedan Belgijanac – crtač stripova Pierre Culliford – poznatiji pod umjetničkim imenom Peyo. On je u to doba crtao stripove za belgijski magazin Spirou. Peyo je bio po nacionalnosti Valonac (Valonija je južni dio Belgije, a u njoj se govori francuskim jezikom). Ideja za riječ Štrumf (franc. Schtroumpf) došla je Peyu kad je jednom prilikom objedovao na belgijskoj obali s kolegom i prijateljem Andréom Franquinom. Prilikom jela Peyo je želio zamoliti prijatelja da mu doda soljenku, no nije se mogao sjetiti riječi za nju. Stoga je izlanuo: “Passe-moi… le schtroumpf!” (hrv. “Dodaj mi… Štrumf!”). Franquin mu je dodao soljenku i u šali rekao: “Evo ti Štrumf, a kad završiš sa štrumfiranjem, vrati mi Štrumf!” Ostatak toga vikenda njih su dvojica proveli šaleći se sa riječju Štrumf i njenim izvedenicama kojih se može napraviti mnogo (npr. štrumfirati, štrumfastično itd.)

Navedeno objašnjenje o etimologiji riječi Štrumf ispričao je sam autor. Mnogi danas misle da je riječ Štrumf nastala od njemačke riječi za čarapu der Strumpf, ali za to nema dokaza. U njemačkoj je naziv za Štrumfove – die Schlümpfe. Sve u svemu, ime Štrumfovi zapravo nema neko smisleno značenje, nego je plod iznenadnog nadahnuća autora.

Peyo je novoizmišljeno ime upotrijebio za male plave likove u stripu koji je u to vrijeme radio. Radilo se o stripu Johan et Pirlouit, svojevrsnoj srednojvjekovnoj fantasy priči o glavnom junaku Johanu i njegovom patuljastom pomoćniku Pirlouitu. Ti junaci naiđu na male plave likove imenales Schtroumpfs. Dakle, Štrumfovi ispočetka nisu imali vlastiti strip nego su se pojavili kao epizodni likovi. Međutim, njihovo pojavljivanje pokazalo se kao veliki uspjeh za autora, pa je Peyo uskoro napravio i zasebni strip posvećen samo njima.

Do danas su Štrumfovi stekli veliku popularnost. Procjenjuje se da je prodano oko 25.000.000 stripova o njima na 25 jezika, a snimljeno je i nekoliko filmova. O popularnosti najbolje govori podatak da se samo u godinu dana prodalo oko milijun DVD-ova o Štrumfovima.