...sve aspekte rada Tomislava Tomića u sadržajnom razgovoru, postavilo se pitanje može li leksikon saznati nešto novo. Ma zapravo, dileme nije bilo, ovaj naš leksikonski format prati liniju dječjeg leksikona - od glave do pete je dječji. :)

ilustrator slobodnim stilom

Ja sam Tomislav Tomić, dolazim iz Zaprešića i bavim se ilustracijom, a uz knjige ilustrirao sam i neke etikete za pive, vina, čokolade, začine i nekoliko poštanskih maraka. Time se bavim dvadesetak godina i jako volim ilustrirati razne proizvode.

Posljednjih sedam godina radim i kao nastavnik u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, a tamo uz još neke predmete predajem i ilustraciju. Kako god okrenem, uvijek se nekakva ilustracija pojavljuje u mom životu.


omiljena tehnika

Najviše volim crtati rapidografima; volim crteže ostavljati crno-bijele, ali često moram dodavati i boje. Tada se najradije koristim tuševima u boji i akrilnim bojama. Jako volim raditi linoreze i bakropise, no nemam baš vremena uza sve obaveze kao nastavnik i ilustrator.

zašto slikovnice?

Slikovnice sam počeo ilustrirati slučajno. Tijekom studija počeo sam ilustrirati neke naslovnice za knjige da zaradim nešto novaca. Tako sam upoznao određene ljude koji su radili u izdavaštvu. Oni su nakon nekog vremena počeli naručivati i slikovnice i tako sam počeo s tim poslom. Danas najradije ilustriram slikovnice jer one dopuštaju najviše kreativne slobode kod ilustriranja.


knjiga kojom se najviše ponosim

Kada bih morao izdvojiti neku knjigu koju sam ilustrirao kao najdražu, odabrao bih „Postoji / ne postoji“ u izdanju Knjige u centru iz Zagreba. Ta je knjiga moj autorski projekt i tamo sam se najviše zabavljao ilustrirajući.


nagrade:

  • Jedan od dobitnika nagrade „L. Ron Hubbard's Illustrators of the future contest“ (USA) za 1998. godinu.
  • Dobitnik nagrade Zagrebačke banke za najuspješnije diplomante Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2001. godine.
  • Dobitnik i druge nagrade na „Prvom hrvatskom biennalu ilustracije“ 2006. godine.
  • Za slikovnicu „Šuma Striborova“ 2006. godine primam Časnu listu IBBY-a (priznanje koje dodjeljuje International Board on Books for Young people).
  • Nagrada „Ovca u kutiji“ za najbolju hrvatsku slikovnicu 2012. za knjigu „Kako je paž spasio Zagreb“ Igora Knižeka; ilustracije: Tomislav Tomić.
  • Nagrada „Grigor Vitez“ za ilustraciju u 2012. godini, za ilustracije u slikovnicama „Kako je paž spasio Zagreb“ Igora Knižeka i „Volite li životinje?“ Nade Zidar-Bogadi.


angažmani izvan zemlje

Godine 2005. započinjem suradnju i s inozemnim izdavačima i klijentima kao što su: Templar Publishing, Scholastic, Oxford University Press, Macmillan publishing, Puffin, Transworld, Carlsen, Bloomsbury, Aardman studios, Royal Mail, Museum of London...

tt the snow merchant naslovna

Radio sam na mnogim projektima u inozemstvu, a neki od poznatijih su: „Wizardology“, „Monsterology“, „Tales of Beedle the Bard“, „Fantastic Beasts and Where to Find Them“. Na takvim projektima često sam radio kao jedan od ilustratora u timu, tako da ni jedna od naslovnica ovih komercijalnih uspješnica nije moje djelo. Meni su draži neki manje komercijalno uspješni i poznati projekti koje sam radio za inozemstvo.

suvremeni ilustrator kojeg posebno cijenim

Postoje mnogi strani ilustratori koje cijenim, ali jedan od najdražih mi je slovački ilustrator Dušan Kállay. Uz mnoge stare majstore, njegov rad je bitno utjecao na moj način ilustriranja.


autori priča koji me inspiriraju na ilustriranje / priče koje su me posebno inspirirale za ilustriranje:

Kao ilustratora najviše me privlače bajke i basne, a uvijek iznova uživam ilustrirati Ezopa, braću Grimm, H. C. Andersena i I. B. Mažuranić.


ilustrator/i koji je/su obilježio/li moje djetinjstvo ili priča/knjiga uz čije sam ilustracije u djetinjstvu proveo/la puno vremena:

Kao dijete nisam znao da ću biti ilustrator, ali jako sam volio čitati knjige E. R. Burroughsa o Tarzanu. Lektiru nisam previše volio; danas su mi neke od tih knjiga puno draže nego što su mi bile kao djetetu.

Sjećam se da sam u djetinjstvu volio slikovnicu „Šuma“ koju je naslikao ilustrator Tony Wolf. Nažalost, više je nemam.

Negdje u sedmom razredu naišao sam na knjigu „Vile i vilenjaci“ Alana Leea i Briana Frouda.

Dosta sam precrtavao iz te knjige i pokušavao sjenčati olovkom na način kako su to radili ilustratori te knjige, odnosno bio sam zadivljen tim crtežima.

nešto što je leksikon zaboravio pitati, a imam želju dodati? :)

Nadam se da će djeca, pa i odrasli, i dalje čitati knjige i uživati u ilustracijama, a nešto manje buljiti u svjetleće ekrane i ekrančiće koji se svuda oko nas. :)