U zagrebačkom "Botaničaru" u subotu 26.1. u 19 i 30 sati bit će predstavljen roman "Krvotok" autora Darka Šeparovića (1987., Vela Luka).

Nakon pjesničkog prvijenca "Autopilot" (Algoritam, 2015.) ovo je druga Šeparovićeva knjiga, objavljena kao pobjedničko djelo Književne nagrade Drago Gervais.

Ukratko; roman "Krvotok" ispripovijedan u tri narativne linije i tematizira sjećanja unutar jednog gustog ljubavničkog odnosa. Malo više o romanu, krvi, otoku, Lisabonu i lovostaju plave ribe na promociji će govoriti pjesnikinja i književna kritičarka Lucija Butković, Kristian Benić iz Gradske knjižnice Rijeka i sam autor, a čitavu ceremoniju moderirat će Andrija Škare, veliki poznavatelj gastro scene Vele Luke. Za glazbenu podlogu pobrinut će se Miro Lujić koji savjetuje da ponesete cipele za ples.

Kao što je poznato nagradu autoru uz novčani iznos čini i objava djela. Izdavač Krvotoka je Gradska knjižnica Rijeka, urednik Edo Popović, lektor i korektor Dario Abram, autor naslovnice Igor Sladoljev, a dizajna Jelena Babić.

Prosudbeno povjerenstvo pri dodjeli nagrade istaknulo je kako je u raspravi naglašeno da se predloženi rukopis izdvaja svojom inovativnošću i provokativnošću. Tematski, riječ je o rukopisu koji će privući i zadržati čitateljevu pažnju. I to prije svega smjelim, i uglavnom uspjelim, izborom i slaganjem motiva, te posezanjem za izazovnijim načinima građenja kompozicije, izmjenom pripovjedačkih perspektiva, odstupanjem od očekivanih kronologičkih sljedova i rasporeda događaja. Osnovne fabularne linije sijeku se neočekivanim podudarnostima za koje se ne može jednoznačno odrediti prethode li zapletu – pa ih se pronalazi, ili mu slijede – pa ih se stvara.

Darko Šeparović rođen je 1987. u Veloj Luci na Korčuli gdje je i odrastao. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Objavljivao je poeziju i prozu te književne osvrte i intervjue u Zarezu, Quorumu, Autsajderskim fragmentima, knjigomat.com, agoncasopis.com... Za rukopis "Privikavanje" pohvaljen je na natječaju za nagradu Goran za mlade pjesnike 2012., a rukopis "Autopilot" nagrađen je nagradom Na vrh jezika i oknjižen 2015. Trenutno živi u Zagrebu

Pročitajte razgovor s Darkom Šeparovićem povodom dobivanja nagrade.