Jasen Boko: Peta strana svijeta

Knjiga objedinjuje niz tekstova o putovanjima koje je ovaj suvremeni hrvatski autor, dramaturg i novinar, objavio u "Slobodnoj Dalmaciji" u razdoblju od 1997. do 2004. godine. Slijedeći svoju strast za "skitnjom" po raznim zemljama i kontinentima, autor o svojim boravcima na Kubi, Venezueli, Meksiku, Andaluziji, Japanu, Škotskoj, Rumunjskoj, Poljskoj i mnogim drugim "dalekim horizontima", piše s "istinoljubivošću" novinara, ali i tankoćutnošću pisca, oblikujuću jedinstvenu poruku o "petoj strani svijeta" kao mogućem uzmaku od civilizacijskih balasta urbanog zapada.

Pogledaj katalog >>

S. D. Curtis: Otići i ostati

Roman je jedna od onih knjiga koje strpljivo raspliću zlokobno klupko dvojbi i predrasuda, strahova i nerazumijevanja, tjerajući čitatelja da posljednje niti povuče sam. Knjiga prati Azada, muslimanskoga izbjeglicu koji živi u Litvi, u kampu za izbjeglice. Prateći ga, dobivaju se odgovori na pitanja što je potrebno da običan čovjek dođe do ruba i što ga može spriječiti da ne zakorači preko, kao i jesu li za to dovoljni vjera, razum i ljubav.

Pogledaj katalog >>

Ruta Sepetys: Pomrčina srca

Godine 1941. sovjetska tajna policija nasilno je deportirala obitelj četrnaestogodišnje Line u Sibir: natjerali su ih u stočne vagone i držali šest tjedana kao zatvorenike. U Sibiru su radili 12 godina u kolhozu, na kolektivnoj farmi repe. Lina se prije deportacije pripremala za umjetničku školu, pa sada u progonstvu crta i dokumentira sve događaje vezane uz deportaciju.

Pogledaj katalog >>

Czeslaw Milosz: Rodbinska Europa

Prema vlastitim riječima želja autora bila je približiti Europu Europljaninu, odnosno napisati knjigu o istočnom Europljaninu. Takav je pothvat nezahvalan zbog uobičajene ljudske potrebe uopćavanja. U ovom sveobuhvatnom eseju autor pripovijeda o sebi. Trudi se objektivizirati vlastite intime, slike zemalja i naroda. Želi prisvojiti zapadnu civilizaciju i Ameriku koja posjeduje "nered u percipiranju vremena i u kojoj je samo pokret stalan". Miloszevi eseji obojani su književnošću, poviješću, sociologijom, antropologijom. Pri pisanju uvijek je imao na umu da je svatko vezan za sredinu iz koje potječe, premda se možda zavarava prividom slobode. Evo nekih naslova: Mjesto rođenja, Predci, Grad mladosti, Putovanje na Zapad itd. db

Pogledaj katalog >>

Jurgis Kunčinas: Tula

Suvremena litavska proza kroz koju se provlači pjesnička senzibilnost te elementi spontanosti i senzualnosti prati tragičnu ljubav pripovjedača, neimenovanog boema i Tule, studentice umjetnosti posljednjih godina sovjetskog razdoblja. Ovaj je roman jedno od najvažnijih djela litavskog postsovjetskog razdoblja, omiljeno štivo litavskih studenata te svojevrsni vodič kroz Vilnius, a smatra se modernim klasikom već od samog objavljivanja 1993. godine.

Pogledaj katalog >>

Giedra Radvilavičiute: Noćas ću ja spavati do zida

Zbirka esejističkih priča cijenjene litavske prozaistice i esejistice predstavlja dvanaest priča u kojima je glavni lik, ujedno i pripovjedačica, sredovječna razvedena majka koja se suočava sa svakodnevnim izazovima, ali se kao spisateljica izdvaja iz te „uobičajenosti“. Tematika osamljenosti provlači se kroz sve priče i kroz tu prizmu autorica komentira društvene aktualnosti. Za ovu je zbirku autorica dobila nagradu Europske unije za književnost, a priča "Primamljivost teksta" uvrštena je u zbirku "Best European Fiction".

Pogledaj katalog >>

Romualdas Neimantas: Tragom sunčeva kamena: povijesna, etnografska, putopisna i pustolovna znanstveno-popularna pripovijest iz života starih Balta od prije dvije tisuće godina, u drugom stoljeću naše ere

Roman poznatog i plodnog litvanskog književnika, povjesničara, orijentalista i novinara, u kojem autor, kroz sedam cjelina, pripovijeda o životu starih Balta koji su živjeli u 2. stoljeću naše ere, predstavljajući jedan od najvažnijih antičkih trgovačkih putova – put jantara s obala Baltičkog mora preko Europe do Sredozemlja. Zbog autorove široke erudicije i znanja, knjiga se može čitati kao književna pustolovina, ali i kao povijesna studija.

Pogledaj katalog >>

Vytautas Bubnys: U lepetu goluba

Prvi u nas prevedeni roman jednog od najpoznatijih litvanskih prozaista, koji je 2003. godine polučio nagradu "Baltijos Asambleje" kao najbolji roman u tri baltičke države. Radnja romana odvija se u hrvatskom dijelu Bosne u vrijeme nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, gdje se etničke i vjerske nesuglasice ne smiruju...

Pogledaj katalog >>

Jurga Ivanauskaite: Vještica i kiša

Roman čija se radnja odvija na tri usporedne razine: jedna suvremena intelektualka odlazi psihoanalitičarki, ne bi li razriješila unutrašnji sukob zbog ljubavi prema katoličkom svećeniku koji ju je ostavio radi Crkve i svećeničkog poziva. Njezina se sudbina isprepleće s pričom o ženi koju u srednjem vijeku osuđuju na lomaču kao vješticu zbog njezine ljubavi prema redovniku. Čekajući strašni sud, ona susreće i upoznaje drugu ženu, također osuđenu na lomaču, koja je prevela dnevnik Marije Magdalene, prve i najveće od svih grešnica... Autorica tematizira žensku tjelesnost, spolnost i žudnju, specifičnu žensku snagu, ali i intelektualnu nadmoć, koja je, kao što to ona vidi iz specifičnog ženskog kuta, tijekom povijesti bila sustavno potiskivana, kažnjavana i zatirana.

Pogledaj katalog >>

Kestutis Kasparavičius: Bijeli slon: priče iz dalekih zemalja

Knjiga svjetski poznatog litvanskog pisca i višestruko nagrađivanog ilustratora sedmo je njegovo djelo namijenjeno djeci. Sadrži četiri bajke o dalekim zemljama i njihovim stanovnicima. Naslovi "Papige", "Kornjača i zec", "Uglati čovjek" i "Bijeli slon" donose pričeo zemlji u kojoj se govori na papagajskom jeziku, o čovjeku koji ne može podnijeti ništa okruglo, o zecu koji ima čak četiri ručna sata i o slonu koji donosi sreću.

Pogledaj katalog >>