U subotu 23.2. od 15 sati na zajedničkom platou i oko garaža u zgradi na adresi Save Jugo Bujkova 44 (ispod MO Škurinje) bit će održan susret "Oklupimo Škurinje", kolektivna radionica izrade i uređenja jednostavnih klupica prikladnih za uređivanje i zauzimanje prostora ispred zgrade, portuna, na autima zatrpanim pješačkim pločnicima, balkona...

Sudjelovanje na radionici je potrebno prijaviti kroz Google obrazac ovdje.

Klupica je u ovom kontekstu više od mjesta za odmor, od tuda i igra riječi s "oklupljivanjem" - ona određuje što se nalazi oko nje, kako koristimo prostor, što radimo - da li je to čitanje knjiga, časopisa, stripa, prostor druženja i razgovora... Ove konkretne klupice bit će korištene na platou u susjednom parku pri različitim programima narednih mjeseci, a pribavljeni alati za radionicu smatraju se zametkom svojevrsne buduće zbirke alata dostupne svim građanima.

stolice 4

Na fotografiji: Radionica vrtlarenja u plastičnim bocama na škurinjskim balkonima.

Radionicu vodi Kreativni atelier Artmašina i kreativke Jadranka Lacković, Marija Kajapi i Nika Rukavina, a posebna značajka je da će se druženju pridružiti i sudionici programa Actors of Urban Change koji od 21.2. do 24.2. borave u Rijeci.

Riječ je o preko 40 stručnjaka različitog profila iz petnaestak europskih gradova (London, Berlin, Oslo, Valencia, Lecce, Vilnius, Hamburg...) pa je to i jedinstvena prilika za razgovor s prijateljima iz preko 10 europskih zemalja.

stolice

Na fotografiji: Škurinjska radionica oslikavanja starih drvenih stolica.

Actors of Urban Change je međunarodna mreža dobrih građanskih praksi usmjerena promociji održivog i participativnog razvoja gradova na temelju kulture kao pogonske sile. S ciljem toga potiče se suradnja različitih sektora - javnog, neprofitnog i privatnog. Riječ je o programu financiranom od strane Zaklade Robert Bosch u suradnji s organizacijom MitOst e.V.

Riječka akademija (četvrti susret ove generacije "Actorsa") posvećena je temi održivosti projekata u svakom pogledu - financijskom, organizacijskom, kadrovskom jer ideja je da svaki od njih nastavi razvoj, utjecaj i nakon završetka programa.

U lokalnom kontekstu bit će postavljeno pitanje riječkog projekta EPK odnosno njegove ostavštine pa će se na javnoj raspravi u petak 22.2. postaviti važno pitanje - što će EPK Rijeci i Riječanima značiti 2030. godine? Koji će biti njegovi dugoročni i pravi plodovi? 

Suština programa Actors of Urban Change je vjera da kombinacija strasti, talenta i resursa građana može rješiti izazove s kojima se suočavaju gradovi i naselja.

stolice 2

Na fotografiji: Na snimanju emisije za HRT o Škurinjama.

U projektu "Kultura na balkonu" kojeg u naselju Škurinje provode Udruga za urbanu regeneraciju "Kuraž", Gradska knjižnica Rijeka i RIJEKA 2020 sadržani su upravo takvi sastojci te će i cijelo riječko druženje upravo zato biti zaključeno na prikladan način - zajedničkim radom i izgradnjom.

Zato su svi pozvani. Vidimo se! :=)

stolice 3

Na fotografiji: Na izložbi "Iz betona rođeni", posvećenoj povijesti naselja u improviziranom galerijskom uličnom prostoru.