Povod svečanosti i okupljanju bilo je prvo izdanje programske knjige, koja okuplja najveći dio programa koji će u Rijeci biti izvedeni tijekom 2020. godine, a u drugom izdanju koje izlazi u 2020., ova će knjiga biti nadopunjena. Program Europske prijestolnice kulture za 2020 predstavlja se javnosti još od rujna ove godine i to pred medijima te u brošurama koje su izrađene za građane Rijeke i okolice, Hrvatske, te inozemnu publiku. U bliskoj budućnosti, točnije u prosincu ove godine planirano je i predstavljanje cjelovitog programa za građane Rijeke i šire regije i to zabavno-glazbenim događanjem na otvorenom. 

Svečano predstavljanje programa (1)

Glazbeno iznenađenje večeri, rasplesalo je i dirnulo mnoge. Riječki bend Ri-Val, sastavljen od protagonista riječke rock-scene premijerno je izveo svoju novu pjesmu naziva Moj grad, posvećenu Rijeci, a nastalu uoči godine koja je za Rijeku izuzetno važna.

Ri-Val ponovno se okupio nakon 22 godine, čime je, između ostalog, potvrdio status superbenda koji više od 30 godina svjedoči o zajedništvu riječke rock-scene u trenucima koji su važni za grad i regiju, ovoga puta to je trenutak u kojem Rijeku nosi titulu Europske prijestolnice kulture . 

Nova pjesma Ri-Vala nosi tipičan riječki rock zvuk te pjeva o Rijeci, slobodnom i otvorenom gradu. Glazbu i stihove pjesme potpisuje 'dobri duh riječke rock-scene' Vlado Simcich Vava, a autor aranžmana je Darko Terlević.  Nakon večerašnje premijerne izvedbe, pjesma Moj grad zaživjet će u radijskom eteru, a za nju će biti snimljen i video-spot, pod redateljskom palicom snimatelja i redatelja Radislava Jovanova Gonza koji će se premijerno prikazati u prosincu ove godine.

Osim programskom knjigom, koja je bila središnji razlog okupljanja, program za 2020. je uzvanicima predstavljen i video animacijom u kojoj su naglašeni najvažniji i najznačajniji programski dijelovi: od svečanosti otvaranja koja se održava 1. veljače 2020. preko velikih izložbi Davida Maljkovića „S kolekcijom“, Klimta „Ljubav smrt ekstaza“, Nan Hoover „Pokretna slika je živa“, izložbe Usijano more, prve izložbe o Profesoru Baltazaru koja bi se trebala upriličiti upravo u zgradi Exportdrva te brojne druge izložbe povijesnog karaktera.

Najavljene su i gala izvedbe opernih zvijezda koje u 2020. dolaze u Rijeku – Karite Mattile i Eline Garanče, te brojni programi opernog, baletnog i dramskog karaktera, između ostalog Needcompany festival koji uključuje tri različita djela ovog europskog dramskog udruženja, potom trilogija BadCo, i brojne druge izvedbe. Posebno su naglašene urbane intervencije u javnom prostoru u kojima Rijeka dobiva privremeni bazen na Delti, dječje igralište kod broda Uragan, i mnoga druga uređenja javnog prostora, a postavlja se i 11 trajnih skulptura diljem Kvarnera. Istaknuti su i festivali koji će se u Rijeci i okolici održati 2020 te dječji program bogat kazališnim predstavama.

 

 

Gradska knjižnica Rijeka u projektu Rijeka 2020. sudjeluje kroz tri velika programa koja su dio razvoja Dječje kuće. To su manifestacija Mjesec dobre dječje knjige (travanj 2020. godine), festival Tobogan (lipanj/srpanj 2020. godine) i vođenje medijske platforme Brickzine.