Mozgalice su različite vježbe i aktivnosti, problemski zadaci i igrice koje potiču razmišljanje, tako da se stimulira moždana aktivnost i misaoni procesi koji rezultiraju uspješnim rješavanjem zadataka. Važne su jer od djeteta najčešće zahtijevaju gledanje problema iz drugog kuta, uočavanje detalja, povezivanje elemenata u cjelinu na nov način, nekonvencionalno razmišljanje.

Mozgalicama se poboljšava koncentracija, vježba pamćenje, razvijaju govorne i vizualne sposobnosti, razvija analitičko mišljenje, logičko zaključivanje, uči rješavanju problema, razvija percepcija, potiče kreativnost, stvara samopouzdanje… Mozgalice su uglavnom i vrlo zabavne, pa djeca rado rješavaju zadatke i igraju igrice koje zahtijevaju različite misaone procese.

Mozgalice mogu biti verbalne, koje zahtijevaju jezične sposobnosti i brzo razmišljanje. Takve su Slovo na slovo, zagonetke, traženje sinonima, traženje rima, Kalodont, pričanje priča na neku zadanu temu i slično. Možete ih igrati bilo kad i bilo gdje.

Za neke mozgalice potrebni su vam papir i olovka. Tako možete igrati Križić-kružić, potapanje brodova, vješala i slične koje razvijaju logičko razmišljanje. Sudoku je odličan za sve uzraste, a zahtijeva razmišljanje nekoliko koraka unaprijed i odličnu koncentraciju.

Matematičke mozgalice razvijaju analitičko i matematičko razmišljanje. Matematičko mozganje potiče djetetovo strpljenje, a rješenjem problema razvija se samopouzdanje. Na zabavan način uči se da matematika nije bauk.

Psiholozi ističu kako je za razvoj kognitivnih funkcija neophodna tjelesna aktivnost. Kretanjem se aktiviraju određeni dijelovi mozga i tako pospješuje njegov razvoj. Već za najmanje se preporučuje slaganje kockica jer razvija finu motoriku, uočavanje različitih oblika, boja i veličina, razvija kreativnost. Za malo starije je zgodna igra trči, skoči, preskoči koja razvija percepciju, krupnu motoriku, planiranje, koordinaciju i rješavanje problema, jer traži od djece da nešto preskoče (npr, jastuke), da se provuku, da zaobiđu prepreke (npr., stolice, kutije, lopte...) koje su im postavljene u prostoriji.

Odlična je igra svima poznata igra skrivača, koja uz tjelesnu aktivnost pomaže djeci da usavršavaju svoje analitičke sposobnosti traženjem i odabiranjem najboljeg mjesta za skrivanje. Potraga za blagom je zanimljiva igra u kojoj djeca prateći uputstva (najčešće u obliku zagonetki) idu od traga do traga dok ne dođu do blaga (cilja). Odlična varijanta ove igre može biti potraga za uskršnjim jajima. 

Društvene igre kao dama, šah, monopoli, master mind i igre memorije razvijaju koncentraciju, logičko i analitičko razmišljanje, usavršavaju pažnju, fokusiranje i pamćenje, a razvijaju i socijalne vještine i savladavanje poraza. Slaganje slagalica može biti zabava i korisno provedeno vrijeme za cijelu obitelj. Slagalice razvijaju pažnju, koordinaciju oko ruka, rješavanje problema, kognitivne sposobnosti i finu motoriku.

Zajedno s vašom djecom otkrivajte koje vas igre najviše vesele i zabavljaju, a na ovim poveznicama možete naći razne prijedloge: