I ove godine ZOOM festival donosi uvid u izvedbenu scenu njemačkog govornog područja, a organizatori najavljuju kao atrakciju izvedbeno-kazališni kolektiv Showcase Beat le Mot sa komadom Alles: "Uz lupkanje drvenog perpetuum mobilea, kuhanje juhe i brojne besmislene digresije do konačnog spasenja odvest će nas maorski euritmičari, mađioničari, pustolovi, divovi i čovječuljci." Showcase Beat le Mot je međunarodni izvedbeno-kazališni kolektiv. Od svog osnutka ova je četveročlana skupina bila aktivna u raznim umjetničkim područjima, bavila se produkcijom, izvedbama i insceniranjem kazališnih predstava diljem Europe. 

U okviru Zoom festivala ove se godine ostvaruje i suradnja sa festivalom Perforacije koji će trajati od 5. do 8. rujna, a u okviru kojih će riječka publika moći pogledati predstavu "Pristajanja" čiji autorski tim tvori pet talentiranih, vrijednih i uspješnih mladih žena iz Rijeke, a bave se pitanjem što  je nama grad i kojim se (izvedbenim) činom može obuhvatiti odgovor na to pitanje. Perforacije u Rijeku dovode i audio-vizualni projekt Alena i Nenada Sinkauz  i Ivana Marušića Klifa koji, kroz improvizaciju i sempliranje uživo, istražuje i pokazuje proces nastajanja kompozicije na licu mjesta.

Nadalje, gledamo Zastoje, u izvedbi Ane Kreitmeyer i Zrinke Užbinec, snimanu s četiri kamere iz različitih rakursa tako da plesači i publika cijelo vrijeme imaju priliku vidjeti sebe na ekranu. Glazbu za izvedbu potpisuje Adam Semijalac poznatiji kao Bebe na Vole.

Festival ove godine otvara Prostor + sa izvedbom "Ovo nije kvintet" koja, kako navode, "kruži oko afirmiranja i vrlo često komičnog negiranja očiglednog stanja stvari. Time se uspostavlja tautološka situacija koja se potom komentira, radikalizira tjelesnom gestom ili pak ironično opovrgava bijegom u fantaziju." Ovo nije kvintet neprekidno je defokusiranje jasnih razlika između fikcije i dokumentarističkih protokola, realizirana kao eksperiment podrivanja reprezentacije i hijerarhijskog ustrojstva klasične dramske strukture. Nakon izvedbe, na otvorenju, zabavlja nas već svima omiljeni DJ Smeđi Šećer.

U suradnji s Perforacije festivalom govorit će se ove godine i o ekološkim promjenama, kroz razgovor o umjetnosti i ekologiji provest će nas Luka Tomac.

Također, Frank i Robert iz kolektiva United Sorry dugo godina rade na nizu javnih intervencija nazvanih Green Conversations koje obuhvaćaju pjesme, monologe i plesne izvedbe za drveće u Beču. Na ZOOM festivalu duo predstavlja finale tog projekta, prepunog događaja i iskustava iz nekoliko Salona u Prirodi, brojnih razgovora s florom i faunom, osvajanja jednog bečkog parka zajedno s političkim aktivistima, kao i posjeta Bečkoj šumi u kostimima napaljenih šumskih bogova popraćenog psihodeličnom izvedbom na pozornici. 

U sklopu festivala održat će se i radionice "Subverzija" i "Društvena igra" koju vodi bračni par iz Srbije, Miloš Tomić i Marija Đorđević. Sudionici su pozvani da donesu vlastiti primjerak kutija u  kojima se nalaze mali predmeti o kojima vlasnik ne želi ili neće odlučivati ili razmišljati, a akumuliraju se nekad i godinama. Također, pokušat će se napraviti i subverzivne, duhovite i poetične intervencije u samom gradu ili u svakodnevnom okruženju svakog od sudionika. Intervencije bi ostale kao trajni “ukras” grada i bile bi zabilježene kao gerilske akcije. Prijave za radionice traju do 31. 08. Svi zainteresirani trebaju poslati kratko motivacijsko pismo na ivana@drugo-more.hr s naznakom za koju radionicu se prijavljuju.

U nastavku provjerite program festivala.

ZOOM FESTIVAL  / 03.–08.09.2013.

+Perforacije Festival

 

Utorak  03.09.
20:00 / HKD na Sušaku, Strossmayerova 1
Ovo nije kvintet / premijera
Prostor+ (HR) & Danspoolen (SE)

21:30 / Glazbeni program: Tunel, Školjić 12 DJ Smeđi Šećer

 

Srijeda  04.09.
20:00 / HKD na Sušaku, Strossmayerova 1
Ghost Exit
United Sorry (AT)

 

Četvrtak 05.09.
20:00 / Igralište na Delti
Pristajanja
N.Antulov, P.Mrša, A.Stojaković, S.Milardović, N.Mišković (HR)
- u suradnji s Perforacije Festivalom

21:30 / Igralište na Delti
Razgovor o predstavi Pristajanja
razgovara Nikola Đurić (Showcase Beat le Mot)

 

Petak 06. 09.
20:00 / HKD na Sušaku, Strossmayerova 1
Alles
Showcase Beat le Mot (DE)

20:00 Igralište na Delti
Pristajanja
N.Antulov, P.Mrša, A.Stojaković, S.Milardović, N.Mišković (HR)
- u suradnji s Perforacije Festivalom

 

Subota 07.09.

18:00 / Tunel, Školjić 12
Razgovor: Zelena akcija – umjetnost i ekologija
- u suradnji s Perforacije Festivalom

20:00 / HKD na Sušaku, Strossmayerova 1
Alles
Showcase Beat le Mot (DE)

 

Nedjelja 08.09.

20:00 / HKD na Sušaku, Strossmayerova 1
Zastoji
A. Kreitmayer, Z. Užbinec, S. Banić-Naumovski (HR)

21:30 / Glazbeni program: Molekula, Delta 5/1
251. dan u godini
A. i N.Sinkauz i I. Marušić Klif (HR)

 

Miloš Tomić i Marija Đorđević– radionice «Subverzija» i «Društvena igra» u Molekuli (03.-08.09.)