SHARE Cyberpunk akademija u okviru prvog izdanja festivala ‘Republika’ bit će otvorena uvodom o cyberpunku i povijesti hakerske scene, uz predavanje jednog od rodonačelnika tog žanra - Brucea Sterlinga. Predavači poput Kristiana Benića iz Gradske Knjižnice Rijeka osvrnut će se povijest kompjuterske i DIY (uradi sam) scene sa ovih prostora, uz nezaobilazni osvrt na piratsku scenu prvih informatičkih dana ex-Jugoslavije. Publici će biti predstavljena i izložba elektronike iz doba Jugoslavije smještena u utrobi broda Galeb. Posjetitelji će imati nesvakidašnju priliku na jednom mjestu čuti pionira ‘net arta’ Vuka Ćosića, predstavnike PiratByran organizacije iz koje je iznikao čitav piratski pokret, kao i popularnu torrent stranicu The Pirate Bay. Posebna poslastica bit će predavanje zvijezde internet scene - pokretača i administratora ozloglašenog Internet foruma 4chan iz kojega je iznikao pokret Anonymous - Christophera Poola, poznatijeg kao moota. Poole je u internetskoj anketi Timea proglašen najutjecajnijom osobom današnjice, ostavivši iza sebe moćnike kao što su Barack Obama, Vladimir Putin i Oprah Winfrey.

Drugog dana festivala program se iz prošlosti seli izravno u mračnu sadašnjost obilježenu tendencijama totalnog nadgledanja digitalnog prostora i herojima zviždanja (whistleblowing). Posjetitelji će iz prve ruke učiti kako da naprave svoje platforme za zviždanje, kako da anonimno komuniciraju, ili da zarone u najdalje kutke interneta uz pomoć alata ‘Tor’ kojeg podjednako koriste gotovo sve svjetske obavještajne službe kao i mnogi aktivisti i disidenti diljem svijeta kako bi sakrili svoje tragove na internetu. U fokusu će biti aktualne teme kao što je i nedavni skandal nadgledanja elektronskih komunikacija građanstva od strane NSA-a, ali i moguće stvaranje zajedničkih regionalnih politika koje bi služile za pritisak na nacionalne vlade u cilju bolje pravne regulative na polju nadgledanja i privatnosti građana. U ovome će pomoći stručnjaci iz Electronic Frontiers Foundation, organizacije s najdužim stažom u obrani prava i zaštite internet sloboda.

U probleme i izazove obrane slobode izražavanja i prava na internetu publiku će uvesti Jillian York, s Larissom Mann će se razgovarati o poziciji manjinskih i ugroženih grupa na internetu, a s Astom Halgadottir o pornografiji kao vječitom izgovoru za cenzuru.

Sam kraj ove suvremene ‘akademije’ obilježit će napredne, ali važne teme kao što su bespilotne letjelice - dronovi, data forenzika, cyber ratovi, novi teritoriji svemira, transhumanizam kao i budućnost poimanja seksa i seksualnosti.

Spomenimo da će na Republici biti predstavljen i Magazin Gradske knjižnice Rijeka, među knjižnicama jedinstveni projekt koji omogućava članovima zajednice i korisnicima prostor za pisano stvaralaštvo i objavljivanje pri čemu će se naglasak staviti na dijeljenje, suradnju i važnost otvorenog toka znanja i ideja kroz narodnu knjižnicu.

Neki od predavača festivala Republika:

Chris Poole a.k.a moot  4chan Michelle Thorne Mozilla Foundation Morgan Marquis-Boire Google Jacob Appelbaum Tor Project Jérémie Zimmermann La Quadrature du Net  Smári McCarthy International Modern Media Institute Daniel Burka Google Bruce Sterling Wired  David Young Movable Borders Jillian York and Katitza Rodriguez EFF Khannea Suntzu Institute for Ethics and Emerging Technologies  Arturo Filastò  and Fabio Pietrosanti GlobaLeaks Geraldine Juárez F.A.T Magnus Eriksson Piratbyrån Martin Riglein Twitter Larisa Mann UC Berkeley Law School Birgitta Jonsdottir Pirate Party Island Andy Sellars Berkman Center Harvard Hisham Almiraat Global Voices Carlos Saez Cloaque Andrea Arzaba Global Voices Mexico Samir Allioui Pirate Party Netherlands Kushtrim Xhakli Changers.com Carlos Eduardo Espinal SeedCamp Nathaniel Levy Berkman Center / Harvard Tuuli Utriainen Rüdiger Trojok Marc Dusseiller Brian Degger Pei-Wen Liu and Tobias Hoffmann Hackteria Nadim Kobeissi Cryptocat Nullsleep 8bitpeoples Katherine Maher Access Therese Engström Nonviolence Gregory Engels Pirate Parties International Geoff King Berkeley Bilal Ghalib Instructables Marc Farra Lamba Labs Ásta Helgadóttir Mariana Berbec  Open Society  Vuk Ćosić ...

Festival Republika otvorio je natječaj za stipendije koje uključuju besplatnu trodnevnu ulaznicu za sve festivalske programe i smještaj u Rijeci, i koji je otvoren još samo 3 dana. Stiglo je nekoliko stotina prijava iz cijele regije, ali i iz Hong Konga, Manchestera, Minska, Londona, Mumbaia, Amsterdama, Beiruta, San Francisca. Svi zainteresirani se mogu do 30. lipnja prijaviti na službenoj stranici festivala.

Festival također poziva studente Sveučilišta u Rijeci da se prijave za besplatne ulaznice i prisustvuju na više od 100 predavanja, radionica i diskusija koje će se održati tijekom tri festivalska dana na brodu Galeb i u napuštenoj tvornici Rikard Benčić.

Studenti se mogu prijaviti i za stjecanje novih iskustava i znanja u samoj organizaciji događaja kroz volonterski program Republike. Prijave za besplatne ulaznice i volontiranje nalaze se na sajtu www.republika.io.

Redovne ulaznice za Republiku dostupne su u sustavu Entrio i svim Entrio prodajnim mjestima u Hrvatskoj po cijeni od 225 kuna, a sav prihod od ulaznica bit će doniran lokalnoj inicijativi na Republici.