Yan Lianke: San sela Ding

Yan Lianke: San sela Ding

Uznemirujuća priča utemeljena na istinitim događajima suvremene kineske povijesti – nekontroliranoj prodaji krvi koja je uzrokovala epidemiju AIDS-a i pogodila stanovništvo cijele jedne pokrajine.

Kako se bolest širi, sela nestaju, nitko ne preuzima odgovornost za epidemiju niti pokušava kontrolirati širenje bolesti i nemogućnost pružanja pomoći oboljelima. Autor u ovom mračnom romanu prikazuje snažnu alegoriju moralnog raspada jedne zajednice u srcu komunističke Kine, prikazujući apsurdnost i nihilizam u suvremenoj postsocijalističkoj Kini.

Pogledaj katalog >>

Jung Chang: Divlji labudovi

Jung Chang: Divlji labudovi

Autorica je rođena u Sečuanu 1952. godine, a od 1978. živi u Londonu. Ovaj roman postigao je vrlo veliku popularnost. Može se svrstati u žanr obiteljskog romana jer pripovijeda o tri generacije jedne kineske obitelji tijekom 20. stoljeća.

Istovremeno to je i romansirana povijest Kine: od doba carske Kine i konkubina, doba Kuomitanga, borbi Komunističke pratije da dođe na vlast, uspostava te vlasti, vrijeme Kulturen revolucije, pa sve do današnjih dana. Impresivan i ujedno zastrašujući prikaz jednog od totalitarnih režima 20. stoljeća.

Pogledaj katalog >>

Mo Yan: Žabe

Mo Yan: Žabe

U romanu dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2012. godine život liječnice opstetričarke u siromašnoj seoskoj Kini sredinom 20. stoljeća, koja je osobnu tragediju transponirala u slijepu odanost političkom režimu kojega je i sama žrtvom, opisuje njezin nećak, potaknut tetkinom još jednom transformacijom u starosti kada se pokušava iskupiti za sve zlo što ga je nanijela drugima u svome fanatizmu.

Pogledaj katalog >>

Wei Hui: Šangaj baby

Wei Hui: Šangaj baby

Mlada spisateljica Coco sreće tajnovitog i romantičnog Tian Tiana i on postaje ljubav njezinog života. Tragični događaj u njegovoj obitelji učinio ga je introvertiranim, senzibilnim i impotentnim i on ne može senzualnu Coco učiniti potpuno zadovoljnom. Kada sretne Marka, njemačkog poslovnog čovjeka, Coco postaje rastrzana između ljubavi i žudnje.

Ova erotična i kontoverzna ispovijest o ljubavnim i spolnim iskustvima pruža ujedno i sliku nepoznate, suvremene Kine na pragu socijalne i seksualne revolucije. Kineska vlada je zabranila ovaj roman optužujući spisateljicu za slavljenje dekadentne strane kulture te je 40000 primjeraka knjige javno spaljeno.

Pogledaj katalog >>

Liu Cixin: Problem triju tijela

Liu Cixin: Problem triju tijela

Prvi dio ove zahtjevne, impresivne znanstvenofantastične trilogije dijelom je nominiran, dijelom osvojio sve najprestižnije žanrovske nagrade na svijetu, a 2021. godine u najavi je ekranizacija u obliku serije. Radnja započinje 60-ih godina 20. stoljeća u Kini, gdje mlada znanstvenica pomoću svog izuma šalje fokusiranu poruku u svemir.

Osam godina poslije na poruku odgovara pacifistički nastrojen izvanzemaljac, upozoravajući je da prekine komunikaciju, jer bi inače tehnološki napredna rasa s tog planeta doznala lokaciju Zemlje i pokrenula osvajački pohod. Nakon što se ona ogluši na njegovo upozorenje te razočarana bezizlaznim stanjem u svojoj zemlji - koja joj je ubila oca, a nju prognala u radni logor - ipak pošalje još jednu poruku, budućnost Zemlje kreće u novom smjeru.

Čovječanstvo, umjesto da se udruži u borbi protiv izvanzemaljske prijetnje, gurnuto je u nove podjele i sukobe. Čitatelju se ponekad može učiniti da ne razumije pročitano, ali treba biti uporan, jer se sve nedoumice razjasne do kraja romana.

Pogledaj katalog >>

Liu Cixin: Mračna šuma

Liu Cixin: Mračna šuma

Mračna šuma drugi je nastavak trilogije Sjećanje na prošlost Zemlje višestruko nagrađivanoga kineskog SF autora Liu Cixina. Zemlja je osupnuta otkrićem o nadolazećoj invaziji izvanzemaljaca – za četiri stoljeća u budućnosti. Ljudski suradnici neprijatelja poraženi su, ali prisutnost sofona, subatomskih čestica koje Trisolarcima omogućuju neposredan uvid u sve ljudske informacije, znači da su obrambeni planovi Zemlje izloženi neprijatelju.

Jedina preostala tajna je ljudski um. Zbog toga je stvoren projekt Zidozornici, odvažan plan koji četvorici muškaraca nudi ogromne resurse ne bi li osmislili tajne strategije skrivene od stanovnika Zemlje i od Trisolarisa. Tri sudionika na projektu ugledni su državnici i znanstvenici, ali četvrti je potpuni anonimac.

Pogledaj katalog >>

Gao Xingjian: Dušna Gora

Gao Xingjian: Dušna Gora

Osamdesetih godina u Kini glavni se lik odlučuje na bijeg iz kineske prijestolnice i započinje 15 000 km dugo putovanje od deset mjeseci i to slabo poznatim i udaljenim predjelima Kine (šumovita područja oblasti Szechwan i uzduž rijeke Yangtze od ušća do obale).

Događaji iz piščeva života tijekom 1983. određuju karakter priče zasnovane na traganju za unutarnjim mirom i slobodom, pripovijedanju vlastite prošlosti i utjecaju Kulturne revolucije na ljudske i prirodne potencijale Kine te potrazi za korijenima kineske civilizacije.

Umjetnički senzibilitet i poriv za eksperimentiranjem s jezičnim i izražajnim sredstvima te književnim žanrovima tvore krajnje moderan tekst. Autobiografska ispovijest ili roman njim samim - svakako jedinstveno djelo suvremene književnosti kineskog pisca Gao Xingjiana, prvog kineskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost (2000. g.).

Pogledaj katalog >>

Hong Ying: K: Umijeće ljubavi : prema istinitoj priči

Hong Ying: K: Umijeće ljubavi : prema istinitoj priči

Autor govori o zabranjenoj ljubavi nećaka Virginije Woolf i misteriozne Kineskinje koju naziva K. Ovaj bestseler o muško-ženskom odnosu, o sukobu kultura i nadolazećem svjetskom ratu, ostavlja bez daha.

Pogledaj katalog >>

Hong Ying: Šangajska konkubina

Hong Ying: Šangajska konkubina

Cassia je kao dijete ostala bez roditelja te ju je u kineskoj provinciji nevoljko odgajala ujna. Želeći je se riješiti pod svaku cijenu, prodala ju je bogatoj šangajskoj kurtizani za sluškinju.

Malena je Cassia marljivo radila u paviljonu lijepe Smaragde sve dok je nije spazio njezin najvažniji posjetitelj, gospodin Chang. Otada je Cassia postala njegovom ljubavnicom i uživala najveće počasti. Međutim, sreća nije potrajala, Chang ubrzo pogiba i Cassijina sudbina postaje neizvjesnom…

Pogledaj katalog >>

Mo Yan: Promjena

Mo Yan: Promjena

Kratki roman dobitnika Nobelove nagrade za književnost za 2012. godinu. Pripovjedač nepouzdana sjećanja opisuje svoje odrastanje u Kini za vrijeme Kulturne revolucije - svoje školovanje, službovanje u vojsci i postajanje slavnim piscem.

Kroz život glavnoga junaka prelamaju se i promjene koje se događaju posljednjih pedesetak godina u Kini, koja od ruralne zemlje postaje svjetska velesila.

Pogledaj katalog >>