Isabel Allende: Paula

Sjedeći pored bolesničkog kreveta svoje kćeri oboljele od rijetke bolesti zbog koje je pala u komu, autorica 1992. godine piše roman iz kojeg iščitavamo povijest njezine obitelji i nje same - od Čilea i Venezuele do SAD-a - kako bi Paula kad se probudi doznala sve što do tada nije znala ili je zbog kome zaboravila. Obiteljska priča isprepleće se s tragičnim doživljajima iz bolesničke sobe koja postaje posljednje mjesto boravka 28-godišnje Paule.

Pogledaj katalog >>

James Canon: Priče iz grada udovica & kronike iz zemlje muškaraca

Roman ovog suvremenog kolumbijskog pisca priča je o Mariquiti – "gradiću udovica u zemlji muškaraca". Naime, nakon što gerilci iz njega netragom odvedu sve muškarce - sve osim svećenika Rafaela i dječaka Julia Cesára (preodjevenog u djevojčicu), broj stanovnika znatno se smanjuje. Situacija je svakim danom sve gora, gradić u novonastalom bezvlađu izgleda gotovo apokaliptično, smeće se gomila na ulicama, hrane je sve manje, a preostala ženska populacija živi na rubu bijede i očaja. Međutim, u jednoj od vojničkih patrola, Rosalba Patińo, udovica policijskog narednika, iznenada biva imenovana načelnicom sela. Odlučno preuzevši novu dužnost, obećava revolucionarne promjene… Pomalo márquezovski intoniran, roman je svojevrsna utopijska vizija u kojoj se uspostava mogućeg novog poretka u duhu prosperitetnog matrijarhata nadaje kao suprotnost nepoćudnom svijetu muškog nasilništva i ratništva. James Cańón jedan je od najboljih latinoameričkih pisaca mlađe generacije i dobitnik je mnogih prestižnih nagrada.

Pogledaj katalog >>

Jorge Amado: Mrtvo more

Roman Mrtvo more brazilskoga pripovjedača Jorgea Ama­da govori o sudbinama siromašnih ribara i moreplovaca u gradu Salvadoru da Bahiji početkom dvadesetoga sto­ljeća, o teškom životu punom patnje i stradanja na moru, ali i o ljubavima, ljubomorama, pričama i legendama ljudi čiju je sudbinu jednom za svagda odredilo more. U svijetu napučenom božanstvima iz narodne predaje i afrobrazilske religije candomblé, junaci Mrtvog mora tru­de se djelovati u skladu sa zakonima prirode i moralnim zakonima zajednice u kojoj hrabrost i odanost predstav­ljaju najviše vrijednosti. Protagonisti romana su Guma i Lívia, mladi par kojem zavidi cijela zajednica: Guma je hrabar i sposoban moreplovac, a Lívia najljepša žena na dokovima. Ali život na moru pun je pogibelji i Lívia je u neprestanom strahu za Gumin život. Riječi stare pjesme govore kako je „nesretna svaka žena koja pođe za muš­karca s mora“. Ženama mornara suđeno je postati udovi­cama, baš kao što je njihovim supruzima suđeno jednoga dana završiti na dnu mora, gdje ih u zagrljaju čeka božica Iemanjá, majka i ljubavnica svih moreplovaca.

Pogledaj katalog >>

Martin Caparros: Valfierno

Svijet je u ljeto 1911. šokirala vijest iz Pariza: iz Louvrea je ukradena Leonardova Mona Lisa! Novine su špekulirale da iza krađe stoje subverzivni umjetnici poput Picassa ili Apollinairea, ali policija nikada nije pronašla lopova. Zna se samo da je dvije godine poslije u Italiji uhićen Vicenzo Perugia, koji je pokušao prodati Mona Lisu antikvaru iz Firence. Argentinski pisac Martín Caparrós upoznaje nas s argentinskim plemićem markizom De Valfiernom, imućnim starcem koji prije smrti odluči olakšati dušu američkom novinaru. Ispostavlja se da je inteligentni kozmopolit iz Pariza s istančanim ukusom za umjetnost zapravo sin sluškinje iz Buenos Airesa. Njegova životna priča puna je izmišljenih identiteta i falsifikata koji svjedoče o pokušaju glavnog junaka da pronađe sebe i obogati se. Tajna koju Valfierno otkriva novinaru o krađi Mona Lise zapanjujuća je kao i sam roman, koji se čita u dahu.

Pogledaj katalog >>

Jorge Bucay: 20 koraka prema naprijed

oš jedna u nizu knjiga popularnog argentinskog pisca i psihoterapeuta pisana s uvjerenjem u moć biblioterapije. Autor uz pomoć priča, urbanih legendi i anegdota poteklih iz raznih izvora objašnjava dvadeset najvažnijih koraka koje bismo trebali učiniti želimo li razjasniti i poboljšati svoj život i odnose s drugima. "Nismo sami u pričama i konceptima koji nas tjeraju u našu ograničenu svijest: nismo jedini koji žele sagraditi sebi sretnije živote, a još smo manje jedini koji imaju pravo da to pokušaju

Pogledaj katalog >>

Javier Cercas: Anatomija jedne pobune

Roman suvremenog španjolskog pisca govori o jednom važnom događaju nedavne španjolske povijesti - pokušaju državnog udara do kojeg je došlo 23. veljače 1981. godine. Taj događaj ispunjen je snažnom simbolikom, jer je upad pučista u španjolski parlament snimljen televizijskim kamerama. Autor koristi upravo te televizijske snimke kako bi razvio svoju zanimljivu priču. Snimke su Cercasu temelj za objašnjavanje motiva i postupaka važnih osoba tadašnjeg španjolskog političkog života koji su se zatekli u dvorani parlamenta kada su u nju ušli pučisti. U širem smislu roman prikazuje sve važne događaje španjolske povijesti 20. stoljeća, od Građanskog rata, diktature generala Franca i zatim tranzicije prema demokraciji. No, koliko je taj put bio i težak i višeslojan pokazuje upravo neuspjeli pokušaj državnog udara od 23. veljače 1981.

Pogledaj katalog >>

Eduardo Galeano: Knjiga zagrljaja

Autor je poznati latinoamerički mislilac, urugvajski spisatelj i novinar koji je nakon vojnog udara 1973. godine protjeran iz Urugvaja. Knjiga zagrljaja je književni kolaž koji čini 191 zabilješka: eseji, kratke priče, impresije i pjesme u prozi; razmatra razne teme od politike, vjerskih i socijalnih pitanja do meditacija o slobodi i ljubavi te sjećanja na razne prostore, osobe i događaje.

Pogledaj katalog >>

Rafael Chirbes: Na obali

U sumornom močvarnom krajoliku gradića Olbe, u vrijeme krize i siromaštva s kojim se suočavaju vlasnici malih gradskih obrta, jednog je dana u obalnom mulju pronađeno truplo nepoznata čovjeka. Kroz priču o ovom misterioznom događaju, autor vješto i realistično opisuje ljudske karaktere, pohlepu koja uništava međuljudske odnose, razočaranje životom koji nekima pruža previše, a nekima premalo prilika, ali i širu sliku suvremenog španjolskog društva.

Pogledaj katalog >>

Gabriel Garcia Marquez: Putovanje po istočnoj Europi

Tekstove o svom putovanju socijalističkim zemljama sredinom 1950-ih godina, slavni kolumbijski pisac i nobelovac Gabriel Garcia Marquez, objavljivao je kao mladi novinar u nekoliko južnoameričkih časopisa tijekom 1957. godine, a nešto kasnije, 1978. godine, objavljeni su kao zasebna knjiga. Njegovo putovanje komunističkom enklavom započinje u Istočnoj Njemačkoj i nastavlja se kroz Čehoslovačku, Poljsku, Mađarsku i nekadašnji Sovjetski Savez. Autor pokušava razotkriti istinsko lice komunizma čiji je ideološki tvorac Lenjin, i otkriva nam kafkijansku atmosferu režima, u kojoj preplašeni narod pomiren s vlastitom sudbinom, gotovo i ne dovodi u pitanje.

Pogledaj katalog >>

Ricardo Piglia: Pod crnim svjetlom

Pustolov i profesionalni kockar, Portorikanac Tony Durán, izazvao je pravu pomutnju u malom argentinskom mjestu gdje je stigao za sestrama Belladona, fatalnim ljepoticama iz najmoćnije obitelji u mjestu. Skandal izbije kad Tonyja pronađu ubijenog u njegovoj hotelskoj sobi. Glavni osumnjičeni je hotelski čuvar Yoshio, no mjesni policijski inspektor Croce i novinar iz Buenos Airesa Emilio Renzi vjeruju da se iza čitave afere krije nešto više. Istraga otkriva tajne obitelji Belladona, specifičnu atmosferu argentinske pampe te borbu između nositelja napretka i onih koji se rukovode za materijalnom koristi.

Pogledaj katalog >>